“Ceci n’est pas un stikstofakkoord: Vlaamse regering schuift knelpunten opnieuw voor zich uit”

Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams parlement

“Wat een breed democratisch debat had moeten zijn over hoe we de boeren een leefbare toekomst bieden en onze natuur beschermen, is een politieke koehandel geworden tussen de Vlaamse regeringspartijen”, zegt Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams parlement.

Na weken openlijke ruzie heeft de Vlaamse regering dan toch een stikstofakkoord gesloten. Maar dat biedt volgens de PVDA geen antwoorden aan de boeren die vorige week nog massaal in Brussel op straat kwamen.

“Het resultaat is teleurstellend”, zegt Jos D’Haese. “De regering schuift de grote discussiepunten, met name over de gelijke behandeling van landbouw en industrie, gewoon opnieuw voor zich uit. En fundamenteel biedt ze geen enkel antwoord op de vraag hoe boeren een eerlijke prijs gaan krijgen voor hun producten om duurzamer te kunnen werken.”

“Onze boeren zorgen dat wij eten op ons bord krijgen, maar worden kapot geconcurreerd op de internationale markten”, zegt D’Haese. “Ze zijn jarenlang gepusht naar schaalvergroting door Europese subsidies, worden uitgemolken door de banken en krijgen dumpingprijzen voor hun producten. Nu worden zij voor het blok geplaatst door dezelfde partijen die dat allemaal mogelijk gemaakt hebben.”

De ongelijke behandeling van landbouw en industrie blijft zeker op korte termijn overeind. Onbegrijpelijk, vindt de PVDA. “Verschillende stoffen, die kan je uiteraard verschillend behandelen. Maar mensen die iets van hun zaak proberen maken echt niet”, zegt D’Haese. “Bovendien stelt de Vlaamse regering de beslissing hierover gewoon nóg eens uit met een nieuw openbaar onderzoek. Wat Vlaanderen zelf doet, blijft het voor zich uit schuiven. Deze regering redt met dit akkoord misschien haar eigen hachje, maar biedt de boeren nog steeds geen zekerheid.”

Volgens de PVDA is het essentieel dat landbouwers eerlijke prijzen krijgen voor hun producten. “Vandaag worden onze boeren fijngemalen door de voedingsindustrie. Ze krijgen maar een fractie van de prijs die wij in de winkel voor hun producten betalen. Multinationals als Ahold Delhaize maakten zo vorig jaar 2,5 miljard euro winst. Maar daar verandert dit akkoord niets aan”, merkt D’Haese op. “En zo creëert het ook geen ruimte om een meer duurzame landbouw mogelijk te maken. Eerlijke prijzen voor kwalitatieve producten, dat is het beginpunt voor een echte boerenlandbouw met respect voor de natuur.”