“Het plan van Delhaize moet in de vuilnisbak.”

Foto: Stefaan Van Parys

Anik weet waarvoor ze strijdt, nu Delhaize al zijn winkels wil uitbesteden aan zelfstandige uitbaters. Ze werkt in de Delhaize van Berchem, maar was vroeger in dienst bij een Proxy Delhaize, een winkel uitgebaat door zelfstandigen. En daar waren de arbeidsvoorwaarden een pak minder...

“In de Delhaize in Berchem werk ik 35 uur per week. Bij de Proxy duurde de werkweek 38 uur. Ook het loon ligt nu hoger. Toen ik begon in Berchem, verdiende ik meteen 50 euro netto per maand meer. De overuren zijn beter betaald, en als de winkel enkele minuten langer moet openblijven, krijgen we elke minuut overwerk ook uitbetaald. En dan zijn er nog de maaltijdcheques, de personeelskorting van 30 euro per maand op inkopen en de bedrijfsfiets die ik mag gebruiken om naar het werk te gaan. Bij Delhaize Proxy kon ik daar alleen maar van dromen.”

De multinational Ahold Delhaize maakte in 2022 2,5 miljard euro nettowinst. Het jaar voordien schonk de directie maar liefst 1,86 miljard aan de aandeelhouders. Maar voor hen is het blijkbaar nooit genoeg.

Al onze solidariteit en steun voor de werknemers.