Dokters voor het volk willen 60.000 mondmaskers aan wijkgezondheidscentra verdelen

.

Artsen van Geneeskunde voor het Volk kochten een lading van 60.000 mondmaskers aan om te verdelen in de groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk en de andere wijkgezondheidscentra in het hele land. “We konden het tekort aan mondmaskers niet langer aanzien”, zegt Sofie Merckx, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en parlementslid voor de PVDA.

“Er blijft een enorm tekort aan mondmaskers in de eerstelijnsgezondheidszorg”, zegt dokter Sofie Merckx. “Het is pijnlijk om te zien. We hebben beslist om niet langer te wachten. Via een trader konden we 60.000 chirurgische mondmaskers importeren. Die vlucht is dit weekend geland op Schiphol. De maskers worden vandaag verdeeld over de elf groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk in het hele land. Morgen bevoorraden we de andere federaties van wijkgezondheidscentra, dat hebben we zo afgesproken.”

“We staan voor de zwaarste weken van de coronacrisis”, zegt Anne Delespaul, huisarts en woordvoerder van Geneeskunde voor het Volk. “De nood aan mondmaskers en beschermingsmaterialen is heel groot, zowel bij huisartsen, thuisverpleegkundigen als woonzorgcentra. Met de lading die nu geleverd is kunnen wij onze eigen dokterspraktijken uit de nood helpen tot eind mei en kunnen we ook de andere wijkgezondheidscentra in het land bevoorraden. Een deel van de levering schenken we aan woonzorgcentra.”

“Onze dokters en verpleegkundigen staan mee in de eerste lijn en versterken ook de coronawachtposten”, zegt PVDA-arts Sofie Merckx. “Maar de problemen zijn ernstig: er blijft een grote nood aan beschermingsmateriaal, de pandemie breidt zich nu snel uit in de rust- en verzorgingstehuizen. Veel mensen krijgen ook psychologische problemen door de quarantaine. Maar samen kunnen we dit aan. Met Geneeskunde voor het Volk staan we klaar om te helpen waar we kunnen.”

Volg de PVDA op de voet