Engie maakt 389 miljoen euro overwinst... op drie maanden tijd

.

Zelfs na het betalen van de overwinsttaks boekte Engie-Electrabel in de eerste maanden van dit jaar 389 miljoen euro overwinst. De energiereus ziet de toekomst rooskleurig tegemoet: tot minstens eind 2025 is Engie zeker van extra winsten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Engie vandaag naar buiten brengt.

Deze namiddag interpelleert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens de minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in de Kamer. Mertens legt daar zijn voorstel op tafel om de stroomprijzen te blokkeren en de overwinsten écht af te romen.

Peter Mertens: “De energiecrisis loopt ongestoord door. Met dezelfde winnaars en dezelfde verliezers. Aan de ene kant betalen gezinnen nog altijd veel te veel voor hun gas en stroom. De regering doet daar nog een schepje bovenop door de accijnzen te verhogen en te knippen in het sociaal tarief. Aan de andere kant is de woekerwinstmachine van Engie-Electrabel nooit gestopt met draaien: een groot deel van hun overwinsten blijft ongemoeid”, aldus Peter Mertens. 

Volgens Mertens schiet de overwinsttaks van de Vivaldi-regering op minstens twee vlakken tekort: de geldigheidsduur is te kort en het plafond ligt te hoog. 

  1. De overwinsttaks loopt eind juni 2023 af. In de kwartaalcijfers zien we echter dat Engie-Electrabel nu al 18% van haar nucleaire productie verkocht heeft voor levering in 2025 en dit voor een gemiddelde prijs van 159 EUR/MWh (zie bijlage). Een pak meer dan de 35 EUR/MWh productiekost van de Belgische kerncentrales. PVDA pleit ervoor om de overwinsttaks tot minstens eind 2025 te laten doorlopen

  2. De taks roomt overwinsten pas af vanaf een plafond van 130 EUR/MWh, vier keer zoveel dan de reële productiekost. Gevolg is dat Engie in de eerste drie maanden van dit jaar - na betaling van de overwinsttaks - nog altijd 389 miljoen euro winst boekt met de Belgische kerncentrales. In totaal boekt de Engie groep in diezelfde periode zelfs 3,9 miljard euro winst. De PVDA wil het plafond een stuk lager en wil 70% van de overwinsten afromen.

hedging positie Engie