We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

FACTCHECK. PVDA doorprikt fake news van N-VA over cultuurbudget Borgerhout

Volgens Marius Meremans, cultuurspecialist van de N-VA, trekt het district Borgerhout - waar PVDA mee in het bestuur zit - nauwelijks 0,46% uit voor cultuur, het allerlaagste percentage van alle gemeentes. In werkelijkheid is Borgerhout bij de 10 lokale besturen die het méést investeren in cultuur. Ben Van Duppen, PVDA-districtsschepen in Borgerhout en bevoegd voor begroting, doorprikt de leugencarrousel van N-VA.

woensdag 11 maart 2020

FACTCHECK. PVDA doorprikt fake news van N-VA over cultuurbudget Borgerhout

82.000 euro, dat is volgens Marius Meremans (N-VA) het totale budget dat het district Borgerhout voor de volledige periode 2020-2025 voor cultuur uittrekt. Op zijn site en op sociale media plaatste de N-VA’er hierover verschillende berichten. “Dit is natuurlijk belachelijk”, reageert Van Duppen op deze aantijging. “We besteden in 2020 alleen al zo'n 400.000 euro aan culturele projecten en toelagen aan cultuurhuizen, zoals de bekende concertzaal De Roma. Van ons exploitatiebudget gaat niet 0,46% maar 35% naar cultuur. In totaal trekken wij over de hele legislatuur meer dan 2 miljoen euro uit voor cultuur, exploitatie- en investeringsbudget samen gerekend, of 12.87% van het totale budget waar het district over beschikt. Daarmee staat Borgerhout op de zevende plaats in de top tien van de steden en gemeenten in Vlaanderen die het meest in cultuur investeren, en daar zijn wij trots op”, aldus Van Duppen.

Borgerhout staat op de zevende plaats in de top tien van steden en gemeenten die het meest in cultuur investeren

“Het verbaast me dat Meremans deze absurde cijfers over Borgerhout blijft verspreiden”, gaat Van Duppen verder. “Lokaal cultuurbeleid is naast jeugd, sport, senioren en openbaar domein een van de belangrijkste beleidsdomeinen van een district. Geloven dat een progressief district hier dan 95% op gaat besparen, getuigt van weinig realiteitszin en eerder op het moedwillig verspreiden van fake news.” Bij navraag blijkt dat Meremans voor Borgerhout enkel rekening hield met de investeringen in enkele erfgoedprojecten. “Maar cultuurbeleid is natuurlijk veel meer dan enkel oude stenen en schilderijen onderhouden. En laat Borgerhout daar nu net voorloper in zijn”, stelt Van Duppen.

Uit de begrotingstabellen springt bijvoorbeeld de Reuzenstoet naar voor: 390.000 euro voor een stoet die al meer dan drie eeuwen door Borgerhout trekt en steeds zo'n tienduizend Borgerhoutenaren op de been brengt. “Dit is immaterieel erfgoed waar we trots op zijn en stevig in investeren”, legt Van Duppen uit. “De stoet is echt mee geëvolueerd met Borgerhout. Van kinderen van de lagere scholen, over de jongeren op de pleintjes, de dokters van de lokale groepspraktijk tot de bewoners van het woonzorgcentrum, iedereen doet op zijn of haar manier mee aan deze stoet. De Borgerhoutse reuzekens brengen iedereen bij elkaar.” Maar ook Borgerrio, het superdiverse stadsfestival dat alle culturen van Borgerhout met elkaar vermengt, wordt met 290.000 euro ondersteund. Het is een plek waar zowel beginnende artiesten een groot publiek kunnen overtuigen van hun kunnen, als waar gevestigde waarden het beste van zichzelf geven. Het Borgerhoutse cultuurbeleid onderscheidt zich met deze en vele andere projecten als één van de meest diverse en laagdrempelige van alle Antwerpse districten.

Meremans zou zich beter bezighouden met de kaalslag op cultuur die de regering Jambon doorvoert, in plaats van leugens te verspreiden over een klein district

“De besparingen van de Vlaamse overheid op de projectsubsidies vallen Borgerhoutse cultuurmakers echter ook zeer zwaar”, vertelt Van Duppen. “We merken steeds vaker dat onze projectsubsidies voor amateur-cultuurmakers ook worden aangesproken door professionals. We roeien met de riemen die we hebben, maar met het laagste budget per capita van alle districten is dit verre van evident.” Het is dan ook zeer cynisch dat Meremans uitpakt met hogere lokale investeringen in cultuur, terwijl lokale besturen net genoodzaakt zijn om budgetten van elders te verschuiven om de Vlaamse besparingen op te vangen. “Meremans zou zich beter bezighouden met de kaalslag op cultuur die de regering Jambon doorvoert, in plaats van leugens te verspreiden over een klein district”, zegt Van Duppen kordaat.

“Hiermee is het fake news van de N-VA ontkracht”, sluit een lachende Van Duppen af. “Als er vragen zijn over onze aanpak in Borgerhout staat onze deur overigens altijd open. Marius Meremans heeft jammer genoeg geen contact met ons opgenomen voor hij deze totaal onjuiste cijfers verspreidde. Maar we zijn zeer trots op ons inclusief beleid en zijn uiteraard nog steeds bereid om hem de correcte cijfers te bezorgen.”