We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Graaipensioenen Bracke en De Croo: “Iedereen was op de hoogte”, toont PVDA aan

In tegenstelling tot wat alle partijen vandaag zeggen, was iedereen perfect op de hoogte van de graaipensioenen van Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open VLD). Meer zelfs: toen PVDA in december 2021 een voorstel indiende om dit privilege te schrappen, stemden de traditionele partijen het weg. PVDA eist dat alle vergoedingen onmiddellijk worden stopgezet en teruggevorderd.

donderdag 2 maart 2023

Graaipensioenen Bracke en De Croo: “Iedereen was op de hoogte”, toont PVDA aan

“De politieke verontwaardiging vandaag in de Wetstraat is bijzonder hypocriet. Echt iedereen was op de hoogte. De traditionele partijen hebben de illegale pensioenbonussen van duizenden euro’s extra ingevoerd, en dezelfde partijen stemden ons voorstel om ze af te schaffen eind 2021 ongegeneerd weg”, aldus PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.  

De PVDA ontdekte de pensioenregeling in het begin van deze legislatuur in de begrotingsdocumenten van De Kamer. Het was de plotse stijging van de uitgavenpost die de aandacht trok van de linkse partij. De uitgaven stegen van 26.000 euro en 27.000 euro in 2017 en 2018 tot 49.000 euro en zelfs 88.000 euro in 2019 en 2020. 

PVDA stelde het politiek privilege een eerste keer aan de kaak tijdens de begrotingsdiscussies in november 2020 (p.8). Een jaar later, in december 2021 (p.8), diende de partij een amendement in om de graaipensioenen definitief af te schaffen. Het voorstel werd weggestemd door N-VA, Open Vld, Ecolo-Groen, PS en MR (de toenmalige sp.a had geen stemrecht in de bevoegde commissie). Pittig detail: de Commissie Comptabiliteit die het PVDA-voorstel wegstemde, werd toen voorgezeten door … Éliane Tillieux, huidig Kamervoorzitster die nu doet alsof ze uit de lucht valt.

“Alle partijen die vandaag hun verontwaardiging uiten over zogenaamde wereldvreemde politieke privileges, hadden er in 2021 blijkbaar veel minder moeite mee toen ze de kans hadden om ze af te schaffen. Terwijl de gewone werkmensen moeten zien rond te komen met kleine pensioentjes van 1.200 à 1.300 euro per maand, trakteren de traditionele politici zichzelf op bonussen van 3.000 tot 6.000 euro, bovenop hun al zeer riante pensioen van 7.800 euro per maand. Over wereldvreemdheid gesproken”, aldus Raoul Hedebouw.

De linkse partij geeft vandaag documenten vrij die de geschiedenis van de regeling in kaart brengen. Een geschiedenis van politieke zelfbediening die teruggaat tot 1971. 

  • De vandaag bekritiseerde regeling werd in 1998 goedgekeurd door het College der quaestoren, een orgaan samengesteld uit Willy Taelman (VLD), Frans Cauwenberghs (CVP), Renaat Landuyt (SP), Yvon Harmegnies (PS), Vandenhaute Jacques (PRL) en Chris Moors (CVP).
  • De regeling werd vijf jaar later, in 2003, aangepast door het College, op dat moment samengesteld uit Yvon Harmegnies (PS), Willy Cortois (VLD), Jozef Van Eetveld (CVP), Denis D’Hondt (PRL) en Marie-Thérèse Coenen (Ecolo).

“Dat politici zich onrechtmatig dergelijke bedragen toe-eigenen is totaal ongehoord”, besluit Hedebouw. “De oplossing is simpel: schaf deze extra’s af en vorder alle uitbetaalde bedragen terug.”