Greet Daems, rebelse Kempense komt in gemeenteraad Geel

Foto Solidair, Gaston Van Dyck

“De Kempen zijn zo stil”, zingt Hugo Matthysen. Maar met Wout Schafraet in de gemeenteraad van Turnhout en nieuwkomer Greet Daems in de gemeenteraad van Geel kan dat wel eens veranderen.

Greet was drie jaar geleden niet eens lid van de PVDA en straks zetelt ze in de gemeenteraad. Een grote switch in haar leven? Zo voelt ze het zelf niet aan. “Ik ben altijd vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel met de actualiteit bezig geweest. Als tiener deed ik al met veel enthousiasme mee aan de betogingen tegen racisme en voerden we met de scouts actie in Brussel voor Vierkant voor Afrika. Ik trok met vier scoutsgenoten een maand rond in Oeganda in samenwerking met Vredeseilanden. Al die ervaringen en nog vele andere reizen hebben me gevormd tot een sociaal bewogen vrouw. Een van mijn collega’s bij de Basiseducatie in Antwerpen en al lang PVDA-lid merkte dat ook op: ‘Als ik jou hoor praten zie ik gewoon dat je iemand bent voor de PVDA’. Na een paar gesprekken op café bleek dat hij gelijk had en ben ik lid geworden.”

Fantastisch tussen de mensen

Greet gooide zich van meet af aan in de kiesstrijd. Het was haar allereerste kiescampagne. “De straat opgaan, huisbezoeken ... in het begin voelde ik me daar heel onwennig bij, maar nu vind ik het fantastisch. Van onderuit, samen met de mensen, dat is voor mij dé manier om aan politiek te doen. Veel belangrijker dan wat ik in de gemeenteraad zal kunnen doen. Het beste wat we de voorbije jaren in Geel gedaan hebben is het verzet tegen de bouw van de commerciële Astor-woonzorgtoren1 samen met de mensen van de wijk.”

Ik vind het een boeiende uitdaging om de thema’s waar de Gelenaars van wakker liggen, op de gemeenteraad te brengen

Greet kreeg 717 voorkeurstemmen, een opvallende score in Geel. “Dat heeft me wel geflatteerd, maar de pluim daarvoor gaat naar de hele partij. Naar de mensen die de strategie hebben uitgewerkt, de communicatieafdeling die ons heeft geholpen met onze affiches en folders – ‘Jullie hebben de mooiste affiches van allemaal’, hoorden we dikwijls – en de hele ploeg in Geel. Het zal ook wel geholpen hebben dat ik een geboren en getogen Geelse ben. Mijn vriend en ik komen elk uit een andere scoutsvereniging en we hebben alle twee een grote familie. Zo krijg je vanzelf een groot netwerk.”

“Het is veel, maar ik doe dat gewoon graag”

Werken bij Basiseducatie in Antwerpen, wonen in Geel, een gezin met twee jonge meisjes, Vredeseilanden, Hart boven Hard, actief bij de ACOD op het werk ... en nu de gemeenteraad. “Het is veel, maar ik zie daar helemaal niet tegenop. Het vraagt veel avondvergaderingen, maar dat doe ik graag. Mijn kinderen zijn nog jong en slapen dan en aan acties overdag doen ze dikwijls mee. Ik vind het een boeiende uitdaging om alle thema’s waar de Gelenaars van wakker liggen, op de gemeenteraad te brengen. Dankzij onze grote enquête weten we ook heel goed welke thema’s dat zijn, dat maakt de uitdaging nog aantrekkelijker.”
“Ik zal dit ook niet alleen doen. De twee basisgroepen van Geel zijn alle twee goed ingeplant en voortaan ga ik de thema’s waar zij mee bezig zijn ook op de raad kunnen brengen. Daarmee gaan we onze banden met de mensen in de wijken nog meer kunnen aanhalen.”