Hitte, corona en personeelstekort: een dodelijke combinatie in de woonzorgcentra

Foto: Shutterstock

"Ik maak me erg ongerust over de bewoners en personeel van de woon-zorgcentra", zegt PVDA-volksvertegenwoordiger en dokter voor Geneeskunde voor het Volk Lise Vandecasteele. "Ze zijn nog niet bekomen van de coronacrisis en er is opnieuw een oversterfte van 400 bewoners door de hitte." 

Door personeelstekort kunnen hitteplannen niet naar behoren uitgevoerd worden, en er is minder ondersteuning van mantelzorgers omdat bezoek beperkt is. Hitte, corona en personeelstekort, een dodelijke combinatie. De getuigenissen van op het terrein zijn alarmerend.

  • "Kamers van 38 graden 's nachts en we mogen geen ventilatoren gebruiken." 
  • "Extra zorg geven is moeilijk, ook al is er hitte"
  • "We zien meer doorligwonden en urineweginfecties die snel verergeren"
  • "Twee jonge collega's stoppen, ze zijn de miserie beu en gaan een administratieve job doen in een bedrijf, beter betaald en nine-to-five."
  • "Mijn patiënt is vereenzaamd en ziet de zin van het leven niet meer in als er maar zo weinig bezoek mag komen."

"Er is een snelle ondersteuning nodig, ook bij een hittegolf", concludeert Vandecasteele. "Er zouden meteen drinkwaterteams ter plaatse moeten komen als versterking. En er is vooral structureel meer personeel nodig dat beter betaald wordt, en dat is héél dringend minister Beke! Het water staat ver boven de lippen."

Volg de PVDA op de voet