Jackpot: Cécile Jodogne (Défi) knoeit met regels om parlementaire uittredingsvergoeding op te strijken

Foto Belga

Youssef Handichi, Brussels PVDA-parlementslid, legde de vinger op de wond. Voormalig Brussels staatssecretaris en huidig burgemeester van Schaarbeek, Cécile Jodogne, heeft bewust gebruik gemaakt van een achterpoortje in het reglement van het Brusselse parlement om een riante parlementaire uittredingsvergoeding op te strijken. Een vergoeding die ze uiteraard cumuleert met haar toch salaris van burgemeester, dat ook al niet min is. DéFI neemt graag de woorden ethiek en goed politiek bestuur in de mond, maar voor zichzelf hanteert het blijkbaar andere normen.

PVDA-volksvertegenwoordiger Youssef Handichi stelde vast dat mevrouw Jodogne haar parlementaire uittredingsvergoeding (meer dan 150.000 euro) opeiste nadat ze burgemeester van Schaarbeek was geworden. Nochtans kun je het mandaat van burgemeester, ruim 10.000 euro per maand, niet slecht betaald noemen.

Het is vooral opvallend dat mevrouw Jodogne de regels naar haar hand zette om te kunnen cumuleren. Van 2009 tot 2014 was ze parlementslid en vervolgens tot 2019 Brussels staatssecretaris. Bij de laatste verkiezingen werd ze opnieuw verkozen, maar ze weigerde op 11 juni de eed af te leggen. Een slimme zet om haar uittredingsvergoeding toch binnen rijven. De RTBF legt uit: “Omdat ze de eed niet heeft afgelegd en dus als niet-verkozen werd beschouwd, kon ze aanspraak maken op haar riante uittredingsvergoeding. Had ze wel de eed afgelegd, dan had ze haar mandaat van parlementslid moeten neerleggen om burgemeester te worden. En in dat geval wordt de uittredingsvergoeding niet toegekend.”

“Uittredingsvergoedingen worden uitgereikt aan parlementsleden die nadien geen werk meer hebben,” vertelt Youssef Handichi, PVDA-parlementslid. “Maar dat geldt niet voor mevrouw Jodogne, die burgemeester van Schaarbeek is geworden. Bovenop haar salaris van burgemeester, 10.621 euro per maand, zal ze nog eens een uittredingsvergoeding van ruim 150.000 euro opstrijken.”

Bij DéFi gaapt een diepe kloof tussen woorden en daden

“Mevrouw Jodogne heeft heel bewust gebruik gemaakt van een achterpoortje in het reglement van het Brusselse parlement om die inkomsten te kunnen cumuleren”, vervolgt Youssef Handichi. “DéFI heeft het heel vaak over ethiek. We herinneren ons allemaal de verklaringen die meneer Maingain daarover heeft afgelegd. Maar in de praktijk zien we dat dat thema hen toch niet echt nauw aan het hart ligt. Mijn ex-collega’s Mathilde El Bakri en Claire Geraerts hebben hun uittredingsvergoeding doorgestort aan armoedeorganisaties.

Volgens het PVDA-parlementslid “moet de voormalige staatssecretaris de ruim 150.000 euro uittredingsvergoeding terugbetalen. Het is geld dat op een onfatsoenlijke manier verkregen is. En dan te bedenken dat diezelfde dame als burgemeester van Schaarbeek beslist heeft een deurwaarder te sturen naar ouders die de kosten voor dagopvang of de schoolmaaltijden van hun kinderen niet kunnen betalen ...”

Dat soort cumul moet in de toekomst onmogelijk worden

De PVDA wil dat soort cumul in de toekomst onmogelijk maken. “We zullen een voorstel indienen om het reglement inzake uittredingsvergoedingen bij het Brusselse Parlement aan te passen, belooft het Brusselse PVDA-parlementslid Handichi. Elk uittredend parlementslid dat lokaal een uitvoerend mandaat als schepen of burgemeester bekleedt, zal in de toekomst geen recht meer hebben op die parlementaire uittredingsvergoeding. Geen uitzonderingen meer.”

De PVDA stelt voor parlementariërs te behandelen als werknemers. “Wanneer een werknemer zijn job verliest, heeft hij recht op een werkloosheidsuitkering. Dat is wat we met de PVDA ook voorstellen voor de uittredende parlementariërs. Maar als een werknemer zijn job verlaat voor een andere job heeft hij geen recht op een uitkering. Het zou maar normaal zijn dat dat ook geldt voor parlementsleden. Waarom vindt Cécile Jodogne dat ze recht heeft op de twee?”

 


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Jeroen Taverniers
    heeft gereageerd 2019-10-21 17:18:10 +0200
    Politici hebben ook een aparte uitleg waarom ze geen werkloosheidsuitkering kunnen krijgen. Dat begrijp ik, maar het kan niet moeilijk zijn om een uitzonderingsregel te schrijven waardoor politici wel aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering als ze zonder werk vallen. Dit soort onethisch gedrag is overal. Hier verliezen de socialisten de gemeenteverkiezingen en de eerste schepen zegt dat ze terug naar haar oude job op het OCWM gaat. Nu moet je mij eens uitleggen hoe dat die vacature na 20 jaar nog beschikbaar is (aangezien ze 20 jaar schepenen was). Dat is pure zelfbediening, minder politici zou eter voor het klimaart zijn.
  • Webredactie
    publiceerde deze pagina in Nieuws 2019-10-21 15:25:15 +0200

Volg de PVDA op de voet