Maak de post weer van ons! Teken de petitie

De mensen die bij de post werken zijn fier op hun beroep. Maar vandaag zijn ze woedend. De groeiende werkdruk wordt onhoudbaar, en de lonen stijgen niet mee.

Wij willen een post die weer van ons is, die weer in overheidshanden is en die zijn werknemers respecteert. Een post die ten dienste staat van de mensen, en niet van de winst.

Daarom moeten we bpost weghalen van de winsthonger van de beurs. Teken de petitie!

Nood aan voldoende personeel

Of het nu regent, waait of sneeuwt, de postbodes zorgen ervoor dat onze post goed terecht komt. Maar zij zijn wegwerpproducten geworden. Zodra de kans zich voordoet, worden ze aan de kant geschoven. De werknemers worden onmenselijk behandeld en dat moet stoppen. Er moet voldoende personeel worden aangeworven, met échte contracten (van onbepaalde duur), zodat de werkdruk haalbaar wordt.

De lonen moeten omhoog, niet de dividenden voor de aandeelhouders

Koen Van Gerven, de topman van bpost, verdient 36.600 euro per maand en vindt dat “de postbodes hun comfortzone moeten verlaten”.

Maria, die in een sorteercentrum werkt, verdient 1.400 euro per maand. Haar rug is kapot, maar toch moet ze steeds sneller werken. En de directie wil een jaarlijkse premie van 900 euro afschaffen om de dividenden van de aandeelhouders te verhogen.

Vorig jaar ging meer dan 200 miljoen naar de dividenden van de aandeelhouders. Een deel daarvan moet worden aangewend om de lonen te verhogen. Het zijn tenslotte de postmannen en -vrouwen die de rijkdom produceren.

Welke belangen verdedigt de regering?

Minister van Telecom en Post Alexander De Croo (Open Vld) en bpost-CEO Koen Van Gerven verdedigen de belangen van de aandeelhouders en de beurs. Zij zetten druk op de lonen en de werkomstandigheden om ervoor te zorgen dat de winst hoog blijft.

Dat is niet het soort maatschappij dat wij willen.

Wij willen een openbare post

 • die zijn werknemers respecteert
 • die ten dienste staat van de mensen en niet van de winst
 • die een echte universele dienstverlening garandeert, waarbij de postbode elke dag overal langskomt.

De eerste stap om dat te bereiken is bpost weghalen van de beurs, weg van de winsthonger.

2.269 ondertekenaars, op naar 5.000!

Teken jij ook?

Velden met een * zijn verplicht.

Door deze petitie te ondertekenen verklaar je je akkoord dat de PVDA de door jou verstrekte gegevens bijhoudt om je naargelang je interesses op de hoogte te houden van standpunten en activiteiten van de PVDA. Je kunt die gegevens opvragen, laten verbeteren en laten verwijderen. Dat kan per e-mail naar pvda@pvda.be, of per brief naar PVDA, M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel. Als je vindt dat we je persoonsgegevens op een onrechtmatige manier verwerkt hebben, kun je een klacht indienen bij de Privacycommissie. Meer over het privacybeleid van de PVDA: www.pvda.be/privacy.

5 reacties

 • Bram Simons
  ondertekend 2019-06-04 10:32:43 +0200
 • Ivan Cornelis
  ondertekend 2019-05-26 15:34:15 +0200
 • Alain Vanderaa
  ondertekend 2019-02-04 00:01:57 +0100
 • Sam Bingham
  ondertekend 2019-01-27 12:05:28 +0100
 • Debbie Haest
  ondertekend 2019-01-26 16:04:09 +0100

Volg de PVDA op de voet