Maatwerkbedrijven: PVDA vraagt om regels van social distancing te respecteren

*

Op 3 april besloot de federale regering om maatwerkbedrijven toe te voegen aan de lijst van zogenaamde "essentiële" sectoren. Met andere woorden: de regels inzake social distancing zijn geen verplichting meer voor deze sector.

Raoul Hedebouw, woordvoerder van de PVDA en federaal volksvertegenwoordiger: "Maatwerkbedrijven zijn geen bedrijven zoals alle andere. Er werken 32.000 gehandicapte werknemers in die sector. Het is er, nog meer dan in een traditioneel bedrijf, essentieel dat de gezondheidsvoorschriften worden nageleefd. Daarom vragen wij om maatwerkbedrijven te schrappen van de lijst van zogenaamde "essentiële" sectoren.”

Hij vertelt over Michel, die al meer dan 20 jaar in een maatwerkbedrijf werkt. “Sinds zijn motorongeluk heeft hij moeite om zich te verplaatsen. Hij is verantwoordelijk voor kleine verpakkingsklussen. Hij legde me uit dat de baas sinds het begin van de crisis doet alsof hij de maatregelen respecteert. De werkplekken liggen 1m50 uit elkaar, maar de werkernemers niet! Het werk vereist communicatie met collega's en dan passeren we elkaar in de gangen, we kleden ons om in de kleedkamers, we delen dezelfde toiletten en dezelfde wasbak. Hier is er geen desinfectie van het pand, de medewerkers hebben geen maskers of handschoenen. Elke dag gaat Michel naar zijn werk met een knoop in zijn maag. Hij is bezorgd over zijn familie en zijn collega's.”

De sector van maatwerkbedrijven omvat een verscheidenheid aan activiteiten, waarvan er vele niet-essentieel zijn. Er is onder andere gazononderhoud, vervaardiging van houten meubelen, verpakking, schoonmaakdiensten, enz. Dat maakt het nog moeilijker om de beslissing van de overheid te begrijpen.

Deze nieuwe beslissing zou wel eens de deur kunnen openzetten naar een algemene heropening van bedrijven die eerder gesloten of gedeeltelijk gesloten waren. We maken ons ook zorgen dat preventiemaatregelen niet langer een prioriteit zijn in de maatwerkbedrijven die nog open zijn.

De PVDA staat volledig achter het stakingsbericht dat de vakbonden gezamenlijk hebben ingediend. Raoul Hedebouw: "De komende dagen zullen we de regering hierover ondervragen. De werknemers in de maatwerkbedrijven verdienen respect".

 


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig