Minstens 18.000 patiënten nodeloos lang in quarantaine: PVDA vindt dat winstgevende labo’s tandje moeten bijsteken

(Foto: Solidair)

De resultaten van de coronatests laten nog steeds té lang op zich wachten. De voorbije twee weken zijn minstens 18.000 testresultaten niet binnen de 24 uur doorgegeven aan de huisarts. “Dit zorgt voor heel wat stress en onzekerheid bij de mensen. Als de test dan negatief blijkt, was de quarantaine bovendien overbodig en misten ze nodeloos een aantal dagen school of werk”, reageert Sofie Merckx, huisarts en federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA.

De linkse partij vindt dat de overheid moet investeren in de ondersteuning van de publieke labo’s. “Maar ook de private labo’s moeten dringend een tandje bijsteken”, vindt Merckx. “Zij moeten extra personeel aanwerven, want het huidige labopersoneel kreunt onder de werkdruk. Dat is ook perfect mogelijk, als je ziet hoe een aantal onder hen al jaren mooie winsten boeken. Ze krijgen ook publieke steun. De overheid moet daar voorwaarden aan koppelen. Als de testresultaten niet op tijd binnenkomen, moeten financiële sancties volgen”.

Om ketens van corona-besmettingen zo snel mogelijk te breken, moeten de testresultaten binnen de 24 uur bekend zijn. De huisartsen van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) stellen vast dat dit soms drie tot vier keer zo lang duurt. Dat zorgt voor heel wat problemen, vertelt Anne Delespaul, huisarts voor GVHV in Deurne en gezondheidsspecialiste van de PVDA. “Vorige week liet een patiënt die last had van hoofdpijn, een snotneus en spierpijn zich testen. Hij had een interimjob en bleef op de dag van zijn test thuis in quarantaine om zijn collega’s niet te besmetten. Normaal zou hij de volgende dag geweten hebben dat hij negatief was en zou hij opnieuw kunnen gaan werken, maar nu duurde het drie dagen vooraleer hij het resultaat kreeg. Gevolg? Het bedrijf had een andere interimkracht gevonden en hij was zijn werk kwijt”.

Het is perfect mogelijk om de resultaten sneller te krijgen. “Dat bewijzen de politici zelf”, stelt Sofie Merckx. “Toen Open-VLD-voorzitter Egbert Lachaert ziek werd, testte hij binnen enkele uren positief. Ook zijn collega’s partijvoorzitters werden onmiddellijk getest en kenden hun resultaten de dag zelf nog. Zo moet het. Waarom kan dat dan niet voor de werkende mensen en de schoolgaande jeugd?”, vraagt Merckx zich af.

De PVDA vraagt dat minister De Backer dringend optreedt om de snelheid van de testresultaten te garanderen. “De overheid moet meer investeren in de ondersteuning van de publieke labo’s en een opleidingsplan op poten zetten om nieuwe laboranten te vormen”, stelt Merckx.

Zeker de private labo’s moeten dringend een tandje bijsteken, vindt de PVDA. De linkse partij nam een kijkje in de jaarrekeningen en stelde vast dat heel wat van de private labo’s al jaren flinke winsten boeken. Nummer 1 van de sector, het Centrum voor Medische Analyse, draaide vorig jaar nog een omzet van 75,5 miljoen euro en boekte een winst van 24,6 miljoen euro.

“Er is dus wel degelijk geld in deze sector. Dan stuit het mij bijzonder tegen de borst om de getuigenissen te horen van het labo personeel dat op haar tandvlees zit en al weken dubbele shifts moet draaien. De private labo’s hebben zeker ruimte om bijkomend personeel aan te werven”, besluit Merckx. “De regering moet voorwaarden koppelen aan de publieke middelen die naar de private labo’s gaan. Als die laatste er niet in slagen hun testresultaten binnen de 24 uur kenbaar te maken, moeten financiële sancties volgen”.

Lees hier het volledige dossier. 

Volg de PVDA op de voet