Noodfonds voor witte woede: “Rechtse partijen moeten beslissing respecteren”

.

Het parlement maakte donderdagavond tijdens het begrotingsdebat 67 miljoen euro vrij voor een noodfonds voor de gezondheidszorg. Dat gebeurde op voorstel van de PVDA. “Een mooie overwinning voor de acties van de witte woede”, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Maar we zien nu al dat de rechtse partijen van de voormalige Zweedse coalitie er alles gaan aan doen om die beslissing onderuit te halen. Wij eisen dat de beslissing wordt gerespecteerd.”

“We zitten met een noodsituatie. Al wekenlang voert het personeel van de zorgsector actie omdat ze het niet meer aankunnen. Ze zitten op hun tandvlees. De werkdruk is enorm door de flexibele uurroosters en het personeelstekort. Sommige verpleegkundigen kunnen zelfs geen vakantie nemen. De lonen zijn zo laag dat vacatures niet ingevuld geraken”, aldus de PVDA-voorzitter.

“Een noodfonds van 67 miljoen euro voor de maanden november-december is slechts het begin van een oplossing,” zegt Peter Mertens, “maar we kunnen de mensen uit de sector wel een beetje zuurstof geven en vooral een duidelijk signaal geven: zo kan het niet doorgaan. De gezondheidszorg verdient onze volle steun.”

Rechtse partijen als Open Vld, CD&V hebben kritiek op de beslissing. Ze noemen het “onverantwoord” van de PVDA, en zeggen dat ze ‘geschokt’ zijn. “Hoe durven ze!”, reageert Peter Mertens. “Ze noemen het ‘witte woede-amendement’ van de PVDA, dat 67 miljoen euro vrijmaakt voor onze gezondheidszorg, onverantwoord, maar zelf zijn ze wel verantwoordelijk voor een begrotingscrisis van 11 miljard euro!”

In juli had de PVDA hetzelfde amendement al eens ingediend, maar toen werd het verworpen. “Gisteren werd het wel mogelijk dankzij de druk van de acties van de witte woede. Die druk moet nu volgehouden en opgevoerd worden om ervoor te zorgen dat de beslissing wordt nageleefd, en dat er eindelijk structurele maatregelen voor de sector worden genomen”, besluit Peter Mertens.