Ontslagen bij GSK: “Dit moet verboden zijn in bedrijf dat meer dan 500 miljoen winst maakt”

.

GSK, de grootste farmamultinational ter wereld, maakte bekend dat het meer dan 900 jobs wil schrappen in België. Het gaat om 720 ontslagen en 215 tijdelijke contracten die niet verlengd worden. Ondanks meer dan 500 miljoen winst in België en 3,6 miljard wereldwijd. Ondanks een op maat gemaakte wet waardoor de farmareus nauwelijks 0,1% belasting betaalt.

De PVDA zal opnieuw een wetsvoorstel indienen om winstgevende multinationals te verbieden mensen te ontslaan.

“Dit is de schaamte voorbij”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw. “Zoveel winst maken en dan zoveel gezinnen op straat zetten. Het moet gedaan zijn met deze politiek waar multinationals alles mogen, en waar de mensen die de welvaart hebben gecreëerd, niet meer zijn dan een begrotingspost waarop bespaard kan worden.”

Op een winst van 516 miljoen euro betaalde GSK in 2018 in België 555.000 euro aan belastingen, ofwel een reële aanslagvoet van 0,1%. Vanwaar dit belachelijk lage belastingtarief? De voornaamste reden is de “aftrek voor octrooi-inkomsten”, een fiscale gunstmaatregel waarbij octrooi-inkomsten voor 80% worden vrijgesteld van belastingen. Niet alleen is die belastingvrijstelling erg duur omdat ze een serieuze hap neemt uit de overheidsinkomsten, ze blijkt ook nog eens totaal ondoeltreffend. De maatregel zet bedrijven immers niet aan om zelf te investeren in onderzoek en ontwikkeling, integendeel: ze investeren naar verhouding steeds minder. De maatregel zorgt evenmin voor een behoud van de werkgelegenheid.

Opvallend detail: GSK hield zelf mee de pen vast bij het wetsvoorstel waarmee de aftrek voor octrooi-inkomsten in 2007 werd ingevoerd. Didier Reynders, toenmalig minister van Financiën, diende het wetsvoorstel in, maar later blijkt dat de eigenlijke auteur van de wet het advocatenkantoor Linklaters is, dat werkt in opdracht van... GlaxoSmithKline (GSK).

En dat stuit Raoul Hedebouw tegen de borst: “Het moet gedaan zijn dat multinationals denken dat ze zomaar alles mogen. We zullen opnieuw ons wetsvoorstel indienen om winstgevende multinationals te verbieden om mensen te ontslaan.”


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Dirk Uytterhaegen
  heeft gereageerd 2020-02-09 12:02:57 +0100
  Ik ben het er NIET mee eens dat bedrijven die winst maken geen personeel mogen ontslaan, oa zo’n domme slogan verklaart waarom de aversie van de kiezers het grootst is tov PVDA-PTB, zie recent onderzoek Knack naar de verkiezingsresultaten van Mei 2019.
  Ik vind wel dat bedrijven fatsoenlijke belastingen moeten betalen en subsidies die ze kregen om personeel aan te werven moeten terug betalen, hoewel dergelijke subsidies eigenlijk niet hoeven te bestaan.
 • Jeroen Taverniers
  heeft gereageerd 2020-02-07 20:26:57 +0100
  Daarom speel ik met dat idee al langer. Bedrijven die winst maken zouden verplicht moeten zijn om een spaarpotje aan te leggen. Groot genoeg om voor een periode van 4 jaar verliezen te compenseren. Als een bedrijf verlies maakt valt het terug op die spaarpot gedurende 2 jaar om veranderingen door te voeren. Als er na 2 jaar nog steeds verlies gemaakt wordt mag er pas wanneer aantoonbaar noodzakelijk personeel ontslagen worden. Zolang men winst maakt mogen er geen ontslagen vallen buien natuurlijk wanneer de werknemer fouten maakt. Er moet dringend iets veranderen.
  Voor de rest zagen over knelpuntberoepen, die zullen er altijd zijn. Er moeten meer mensen werken in dit land. Maar niemand vraagt nog als het zinvol is. We kunnen moeilijk werken om te werken, we produceren nu al te veel en gooien veel weg. Wat moeten al die mensen doen? Ik betaal u om een put te graven en jij betaalt mij om het gat te vullen.

We hebben jouw steun nodig