“Ook gewone parlementsleden overschrijden wettelijk pensioenplafond”

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

Kamerleden kunnen via een extra rente tot 1.500 euro boven het plafond-Wijninckx ontvangen aan pensioen. “Net zoals de illegale vergoedingen voor gewezen Kamervoorzitters gaat het om een constructie die door politici zelf is uitgewerkt”, reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “Hoog tijd om voor altijd komaf te maken met die zelf ontworpen voordelen. Wij stellen voor om parlementsleden een gewoon werknemersstatuut te geven.”

De pensioenen van de federale parlementsleden worden beheerd door de ‘VZW Pensioenen van de Volksvertegenwoordigers’, beheerd door de parlementsleden zelf. “In 2013 beslisten de leden van die vzw om het reglement aan te passen zodat Kamerleden verschillende pensioenen kunnen cumuleren tot 20% boven het plafond-Wijninckx”, zegt Raoul Hedebouw.

“Dat getuigt opnieuw van een cultuur van zelfbediening. Terwijl werknemers en zelfstandigen hun pensioen achteruit zien gaan, hebben de parlementsleden zichzelf een bonus toegekend waardoor ze 1.500 euro boven het wettelijke maximum van 7.813 euro bruto zitten. Die twee maten en twee gewichten moeten stoppen. Wij vragen dat de pensioenen van de parlementsleden door de federale pensioendienst worden uitbetaald en gecontroleerd. Zonder allerlei extra’s en speciale bonussen.”

Nieuwe documenten die de PVDA kon inkijken, tonen dat minstens 49 oud-volksvertegenwoordigers pensioenen opstapelden die oplopen tot meer dan 120% boven het plafond-Wijninckx. Zij kregen meer dan 9.375 euro.

De PVDA pleit voor een statuut waarbij parlementairen pensioenrechten en sociale rechten opbouwen zoals ambtenaren. “Dan kunnen de huidige pensioenprivileges en de uittredingsvergoedingen eindelijk op de schop”, besluit Hedebouw.