Overwinning: graaipensioenen afgeschaft in alle parlementen

Raoul Hedebouw

“Een mooie overwinning, dankzij de druk van onderuit”, reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw tevreden op de beslissing van de verschillende parlementsvoorzitters om een einde te maken aan de graaipensioenen.

Een maand nadat de PVDA aan het licht bracht dat alle parlementsleden het plafond-Wijninckx konden overschrijden, wordt die regeling nu afgeschaft in alle parlementen.

“Na al deze schandalen roepen wij de parlementsvoorzitters op om verder te gaan en een einde te stellen aan de graaicultuur en het statuut van de parlementsleden grondig te herzien. De huidige parlementsleden hebben een zeer geprivilegieerd statuut: een zeer hoog loon, maar ook voordelige regimes zoals riante uittredingsvergoedingen en een onbelastbare onkostenvergoeding. We hebben nood aan politici die met hun twee voeten in de realiteit staan”, aldus Hedebouw.

Wat betreft het pensioendossier wijst de PVDA erop dat verschillende juridische adviezen hebben aangetoond dat de 120%-regel illegaal is sinds 2011. “We vragen dan ook dat de betalingen onmiddellijk worden stopgezet en dat men de terugvordering van de gestorte sommen opstart. We zullen dit dossier verder opvolgen in de verschillende parlementen.”