De “jobdeal” van de regering-Michel is een aantrekkelijk klinkend woord waarmee ze een aantal maatregelen tegen langdurig werklozen probeert verkocht te krijgen. Ze wilde bijvoorbeeld werklozen verplichten gemeenschapsdienst te doen maar zo help je mensen niet vooruit en verdring je ook nog eens vaste, volwaardige tewerkstelling. Opmerkelijk: het Vlaams Belang verzette zich niet tegen de invoering van die gemeenschapsdienst, net zomin als de sp.a. “Gemeenschapsdienst is voor ons geen probleem”, zei Kamerlid Monica De Coninck. Omdat het Grondwettelijk Hof de gemeenschapsdienst voor leefloners onwettelijk verklaarde, kwam er van de maatregel voorlopig niks in huis.
Schoolverlaters hebben nog geen recht op een werkloosheidsuitkering. Werkzoekenden krijgen daarom, wanneer ze een jaar na het beëindigen van hun studies nog altijd geen werk gevonden hebben, een inschakelingsuitkering, waarmee ze financieel het hoofd boven water kunnen houden. Maar in 2015 schrapte de regering-Michel de inschakelingsuitkering voor bijna 30.000 jonge werkzoekenden. Het was een van de omstreden besparingsmaatregelen van de regering-Di Rupo die nu werd ingevoerd.
Ook de uitkeringen voor werklozen staan voor een versnelde afbouw. Kamerlid Raskin van de N-VA zei het zo: “Mijn partij streeft naar een ambitieuze deal. Een verscherpte degressiviteit van de werkloosheidsuitkering moet daar zeker deel van uitmaken. Het beperken van de uitkeringen in de tijd blijft voor ons essentieel, maar deze maatregel vormt alvast een stap in de goede richting.”
De N-VA vindt dat de verscherpte degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen “een positieve stimulans” is. In werkelijkheid duwt de regering langdurig werklozen versneld onder de armoedegrens, met een forfaitaire uitkering van welgeteld 1.052 euro voor een alleenstaande. Probeer daar maar eens een maand mee rond te komen. Een op de twee werklozen loopt een verhoogd risico op armoede. In een gezin met twee niet-werkende ouders loopt het armoederisico zelfs op tot 86%.
De professoren André Decoster (KU Leuven) en Johannes Spinnewijn (London School of Economics) formuleren ernstige bedenkingen bij deze hervorming van de werkloosheidsuitkeringen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dalende uitkeringen niet leiden tot meer tewerkstelling gewoon omdat er onvoldoende aangepaste jobs zijn voor langdurig werklozen. De professoren vinden ook dat met de hervorming een van de basisdoelstellingen van het werkloosheidsstelsel wordt uitgehold, namelijk mensen verzekeren tegen inkomensverlies. Werknemers betalen maandelijks hoge sociale bijdragen om zich te verzekeren tegen werkloosheid. Dat basisgegeven van de sociale zekerheid, het aspect “verzekering”, komt zo in het gedrang.
Wij willen dat de jacht op werklozen stopt. We pakken wel de werkloosheid aan. We zetten in op emanciperende begeleiding en vorming. We investeren in opleiding, stages en coaching van werklozen. We maken maatwerk van arbeidsbemiddeling en scheiden de begeleiding van werklozen van controle en sancties. We stippelen voor elke werkzoekende een persoonlijk trajectplan uit. We zetten competenties voorop, zodat diploma- en ervaringsvoorwaarden minder zwaar doorwegen. We garanderen jongeren binnen het jaar na het afstuderen een zinvolle stage, met correcte loon- en arbeidsvoorwaarden.
We zorgen voor continuïteit in de zoektocht naar een job. Kwetsbare werkzoekenden kunnen tijdens hun eerste jaar op de werkvloer een beroep blijven doen op jobcoaching en taalcoaching door de VDAB. We zetten resoluut in op taal- en beroepsopleidingen voor kortgeschoolde jongeren en versterken de sectorale opleidingsfondsen. We zorgen dat werkplek-leren en stages op de werkvloer zoveel mogelijk uitmonden in duurzame jobs, onder meer in de sociale economie.