Protest with Pride! Afspraak op 20 mei in Brussel 

.

Binnenkort vieren we weer de Brussels Pride, het feest van de LGBTQ+-gemeenschap*. Ook de PVDA, haar jongerenorganisaties Comac en RedFox, en haar LGBTQ+-organisatie Mix zijn weer van de partij. Het thema van Pride dit jaar is “Protect the Protest”, een boodschap die wij graag onderschrijven in deze tijden waar het stakingsrecht en de sociale verworvenheden onder druk worden gezet.

Alle rechten die we hebben, zijn verworven door strijd. De sociale zekerheid, rechten voor vrouwen, het stakingsrecht, betaalde vakantie … noem maar op. Voor al deze zaken is gestreden, en dat geldt ook voor de rechten die verworven zijn voor en door de LGBTQ+-gemeenschap. Op de Pride vieren we de rechten die al verworven zijn, en strijden we voort.

De opkomst van extreemrechts zet de rechten van LGBTQ+-personen immers onder druk. In Polen, bijvoorbeeld, dat een uiterst rechtse regering heeft, hebben zo’n 100 gemeenten zich sinds 2020 ‘LGBT+-vrij’ verklaard. De Pride is hier verboden, zelfs praten of leren over holebi’s en transpersonen op school mag niet.

De president van Hongarije, Viktor Orbán, voert de discriminatie van transpersonen en holebi’s nog verder op: adoptie voor homo’s is er verboden en de traditionele visie op relaties en genderidentiteit staat gebeiteld in de grondwet (de moeder is een vrouw, de vader is een man).

Tijdens het presidentschap van Trump werd in de Verenigde Staten van Amerika bepaald dat als iemand ontslagen werd omdat die transgender is, het niet telt als een discriminerende reden tot ontslag. Zo zie je maar dat ook in landen die in ogen van de wereld ‘progressief’ zijn, bepaalde rechten niet verworven zijn. Maar ook in België leven nog steeds homofobe en transfobe ideeën. Uiterst rechtse politici maken er geen geheim van dat zij holebi en transpersonen niet willen ‘normaliseren’, en die haatspraak zorgt voor een grote stijging in geweld op LGBTQ+-personen.

Ook op andere domeinen van de samenleving worden democratische rechten onder druk gezet. Met een nieuw wetsontwerp wil minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een demonstratieverbod kunnen opleggen aan actievoerders. Het doel hiervan is om sociale bewegingen te criminaliseren en protesten de kop in te drukken. We zagen in de voorbije weken hoe deurwaarders en politie naar stakingspiketten aan Delhaizewinkels werden gestuurd om ze op te breken. En vorige week nog werden veertien activisten van Greenpeace opgepakt bij een vreedzame actie in Zeebrugge.

Gelijkheid, respect en solidariteit staan centraal in de Pride. Het zijn kernwaarden voor ons socialistisch wereldbeeld. Met het onder druk zetten van het recht op demonstreren en de opkomst van extreemrechts komen deze waarden in gevaar. Er gaat een golf van verdeeldheid en mensen tegen elkaar opzetten mee gepaard. Iedereen die ‘anders’ is, wordt aangevallen. Iedereen die niet past in de status quo of in het traditionele gezinsplaatje dat extreemrechts zo opdringt. En sociale bewegingen, vakbonden, en activisten worden de mond gesnoerd.

De LGBTQ+-gemeenschap verzet zich daar al decennia tegen en de strijdbeweging toont aan wat voor een bergen je kan verzetten met solidariteit en eenheid.

Wij laten ons niet verdelen op basis van huidskleur, gender, geaardheid, enzovoort. We moeten samen sterk staan om ons recht op protest te vrijwaren.

Kom met ons mee om Pride te vieren en op te komen voor de rechten van onze medemensen, of je nu zelf deel bent van de LGBTQ+-gemeenschap of niet. Afspraak op zaterdag 20 mei om 13.30 uur op de Kunstberg in Brussel!

*Lesbisch, Gay (homo), Biseksueel, Transgender, Queer