We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA dient wetsvoorstel in om plundering geneesmiddelenbudget te stoppen

De uitgaven voor kankermedicatie stijgen spectaculair en doen het federale geneesmiddelenbudget ontsporen. PVDA dient bij de Kamer een wetsvoorstel in om met dwanglicenties de prijzen van deze peperdure medicatie te drukken. Voor de linkse partij schiet het nieuwe voorstel van minister De Block – het Pay for Performance-terugbetalingssysteem - duidelijk tekort.

woensdag 28 augustus 2019

De terugbetaling van kankermedicatie kost de sociale zekerheid ondertussen meer dan een miljard euro. “Omdat farmabedrijven in ons land volledig vrije baan krijgen om onverdedigbaar hoge prijzen op te leggen”, aldus Sofie Merckx, die voor PVDA in de commissie Volksgezondheid zetelt. De linkse partij reageert met een wetsvoorstel waarmee de minister van Volksgezondheid het monopolie van een bedrijf op een geneesmiddel kan doorbreken, via zogenaamde dwanglicenties. “Dat kan vandaag al, als de volksgezondheid in gevaar is. Wij willen dit ook mogelijk maken als een farmaceutisch bedrijf buitensporige prijzen vraagt”, verklaart Sofie Merckx.

Volgens de PVDA schiet het Pay for Performance-terugbetalingssysteem (P4P), zoals minister De Block nu voorstelt, compleet naast zijn doel. Dat koppelt de terugbetaling aan de doeltreffendheid van een geneesmiddel. Het systeem zou de totale uitgaven kunnen drukken, omdat dan geneesmiddelen waarvan de werking niet bewezen is, niet meer terugbetaald worden. “Maar voor geneesmiddelen waar de werking wel bewezen is, zet dit de deur voor farmabedrijven wagenwijd open om torenhoge prijzen te blijven vragen, ook al staan deze helemaal niet in verhouding tot de reële productie- en ontwikkelingskosten”, reageert Sofie Merckx. “Bedrijven vragen gewoon de hoogste prijs die de patiënt en de maatschappij bereid zijn te betalen. Daar verandert P4P niets aan. Kom op tegen Kanker heeft overschot van gelijk als ze vandaag zeggen dat de prijzen die de farma-industrie vraagt, onredelijk zijn geworden. Van behandelingen als immunotherapie voor kanker waarvan vandaag sprake, is bijvoorbeeld al aangetoond dat de kostprijs soms meer dan 100 keer hoger ligt dan de eigenlijke productiekosten”.

De linkse partij diende vorige legislatuur al een wetsvoorstel om dwanglicenties toe te passen, maar dat werd na een debat van welgeteld 7 seconden weggestemd door N-VA, CD&V, Open VLD en MR. “Ook vandaag herhaalt minister De Block dat men niet te streng mag zijn voor de farmabedrijven, omdat die anders niet meer zouden investeren in innovatie. In werkelijkheid zijn de innovatieve geneesmiddelen het resultaat van onderzoek aan onze universiteiten, gefinancierd met overheidsgeld dus”, aldus Sofie Merckx.

De huisarts en gezondheidsspecialiste van de PVDA toont aan dat dit ook voor de immunotherapie het geval is. “De Amerikaan James Allison en de Japanner Tasuku Honjo lagen hiervan aan de basis en kregen er vorig jaar ook de Nobelprijs voor geneeskunde voor. Het curriculum van beide wetenschappers laat zien dat het gros van het onderzoek en ontwikkeling van deze behandeling het resultaat zijn van meer dan twintig jaar volgehouden onderzoek met publieke middelen aan de universiteiten van Berkeley, Texas, Tokyo en Kyoto. De farma-multinationals sprongen pas op het laatste moment op de kar om via patententering en commercialisering buitensporige winsten binnen te rijven. We moeten hier dringend paal en perk aan stellen”, besluit Sofie Merckx. Ze wijst er ook op dat de petitie die PVDA rond het wetsvoorstel lanceerde, al bijna 10.000 keer ondertekend werd.