We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA eist een publiek debat en een onderzoek naar seksuele intimidatie bij de politie

“De onthullende reportage van de RTBF over seksuele intimidatie bij de politie is shockerend", zegt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). “Maar liefst één op vier vrouwelijke agenten werd ooit slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Minister De Crem moet de zaak grondig uitspitten, maar er is ook een publiek debat nodig. Nu belanden veel klachten in de doofpot en heerst er in veel zones een omerta. Daarom vragen wij niet alleen een intern onderzoek, maar eisen we ook publieke hoorzittingen in het parlement waar experts en slachtoffers het woord nemen. De slachtoffers moeten voelen dat ze niet alleen zijn. Het probleem moet bespreekbaar worden.”

dinsdag 2 juni 2020

PVDA eist een publiek debat en een onderzoek naar seksuele intimidatie bij de politie

“De reportage van de RTBF bracht onthutsende feiten aan het licht. Van jonge agentes die onder druk worden gezet om mee op ‘teambuilding’ te gaan in een parenclub tot het fotokopiëren en doorsturen van de geslachtsdelen. Sinds de reportage kregen wij verschillende andere getuigenissen binnen van vrouwen die hetzelfde meemaakten. Het is duidelijk dat er bij veel politiezones een echte cultuur van seksuele intimidatie bestaat", zegt Colebunders die geschrokken was van de reportage. “Bovendien wordt veel bullebakken een hand boven het hoofd gehouden door een overste. Onder druk van de rotte appels heerst er een echte zwijgcultuur. Wie zich durft uit te spreken, mag zich al te vaak verwachten aan een overplaatsing of aan de meest ondankbare karweitjes.”

De PVDA vraagt daarom dat onderzocht moet worden hoe klachten van seksueel geweld zo objectief en anoniem mogelijk behandeld kunnen worden. “Agenten moeten zonder vrees van hun overste een klacht kunnen indienen”, zegt Colebunders. “Sommige experts stellen voor om ook na de opleiding agenten regelmatig te evalueren over hun karaktereigenschappen en werkhouding. Die piste moeten we ook onderzoeken. Onder andere daarom zijn hoorzittingen nodig. We moeten kijken wat er op het terrein nodig en mogelijk is.”

“We weten dat het er wel eens hard aan toe gaat bij de politie, maar deze feiten zijn de onschuld ver voorbij. Nu worden veel vrouwelijke agenten als lustobject behandeld. Bij de politie werken ook plichtsbewuste mensen, maar de rotte appels slagen er in om de sfeer helemaal te verzieken. Zij creëren een klimaat van angst waarin zij rustig hun gangetje kunnen gaan. Het is echter een structureel probleem. Er zijn namelijk oversten die hier geen probleem van maken en vinden dat het er zo aan toe moet gaan bij de politie. De machocultuur helpt de zaak ook niet vooruit", zegt Gaby Colebunders. “Met de PVDA zijn wij voor een politie die dicht bij de burger staat. Klopgrage haantjes die hun handen niet thuis kunnen houden, horen daar niet thuis. Respect moet centraal staan.”