Een Europa van de mensen, niet van de multinationals

Marc Botenga is Europees Parlementslid voor de PVDA. De PVDA wil een heel ander Europa. Een Europa van samenwerking en solidariteit, niet van concurrentie en marktdogma’s. Een Europa van democratie, geen Unie van multinationale lobby's. In de commissies Industrie, onderzoek en energie, en Werkgelegenheid en sociale zaken, brengt Marc de stem van de werkende mensen binnen. Als lid van de parlementsdelegaties voor Palestina en landen uit Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan strijdt hij voor internationale solidariteit.Het allerlaatste nieuws uit EuropaWe hebben jouw steun nodig, ook in Europa

Teken de petitie
GUE/NGL

De PVDA is lid van de fractie van de Linkse Fractie in het Europees Parlement (GUE/NGL). Die fractie verenigt diverse linkse partijen en bewegingen uit heel Europa, van Zweden tot Spanje. Samen bouwen we overal in Europa aan andere krachtsverhoudingen. Tegenover deze Unie van grote multinationals, werken we een Europa van en voor de werkende klasse.Transparantie

Hoe gebruiken wij Europese vergoedingen?

Het is belangrijk parlementsleden te hebben die leven zoals ze denken, die antisociale hervormingen zelf aan den lijve ondervinden. Daarom leeft Marc Botenga zoals alle PVDA-volksvertegenwoordigers aan een gemiddeld werknemersloon. Naast loon en onkostenvergoedingen, hebben de Europarlementsleden een budget van meer dan 4.500 euro voor bureaukosten. Dat moet bijvoorbeeld dienen voor de huur van een kantoor, krantenabonnementen, laptops, of pennen. Hierboven een overzicht van waar wij onze bureaukosten aan besteden.

Ontmoetingen

De Europese wijk in Brussel wemelt van de lobbyisten. Minstens 48.000 mensen, vaak in opdracht van grote multinationals. Een lobbyregister spreekt van 12.000 organisaties met een jaarlijks lobbybudget van maar liefst 1,8 miljard euro. De PVDA wil snel onaangegeven lobbycontacten verbieden en verdedigt verplichte transparantieregisters. Daarom publiceert Marc zijn ontmoetingen ook pro-actief. Je vindt ze hier.

Stemverklaringen

Wil je graag weten hoe we in het Europees Parlement stemmen en waarom? Hier vind je de door Marc ingediende stemverklaringen.