De alarmsignalen uit de zorg stapelen zich op. De werkdruk en het personeelstekort zijn schrijnend en brengen personeel en patiënten in gevaar. Bedden op intensieve zorgen sluiten. Gangen van woonzorgcentra en ziekenhuizen sluiten. Een spoedafdeling moest zelfs enkele dagen de deuren sluiten. Het personeel is op en valt uit. Steeds meer mensen verlaten de sector.
Ondertussen wordt van het overblijvende personeel een extreme flexibiliteit gevraagd. Als pionnen worden ze van afdeling naar afdeling verschoven. Er wordt verwacht dat ze op het laatste moment toch nog komen werken om gaten te vullen. We moeten uit deze vicieuze cirkel geraken. Wie zal er anders voor ons zorgen als de zorg leegloopt?
We kunnen de zorg redden, op voorwaarde dat de sector geherwaardeerd wordt. Er zijn meer handen in de zorg nodig, maar dat zal niet lukken met de huidige lonen en de werkomstandigheden. Daarom lanceert de PVDA een redplan voor de zorg dat de jobs in de sector weer aantrekkelijk maakt. Een plan dat de beste zorg garandeert voor de bewoners en patiënten. En geen sancties natuurlijk. We hebben iedereen nodig.
Het brutoloon met 10% verhogen
En dat geldt voor iedereen, of ze nu wel of niet op het nieuwe IFIC-classificatiesysteem zijn overgestapt. Een aanzienlijke loonsverhoging moet een deel van de gezondheidswerkers die de sector hebben verlaten, doen terugkeren. Door deze verhoging kan men ook de laagste lonen boven de grens van 14 euro bruto per uur trekken.
Dubbel loon voor nacht- en weekendwerk
De hyperflexibiliteit vergt grote offers. De premies voor weekenddiensten en nachtdiensten liggen echter veel lager dan elders op de arbeidsmarkt. De premies moeten worden verhoogd tot 100%, zoals ook in de grote industrie het geval is.
Erkenning als zwaar beroep en recht op rust vanaf 60 na 35 jaar loopbaan
Maar weinig mensen weten dat de minimum pensioengerechtigde leeftijd voor een verpleegkundige vandaag 63 jaar is. Slechts een kleine minderheid kan aan de onmogelijke voorwaarden voldoen om daar aanspraak op te maken. Wie niet aan die voorwaarden voldoet, zal moeten werken tot 66. Dat is niet vol te houden, veel mensen worden ziek. Te lang werken in een zwaar beroep verkort de levensverwachting, waardoor het recht op pensioen niet ten volle benut kan worden. Daarom eist de PVDA het recht op rust vanaf 60 jaar, na een loopbaan van 35 jaar, met een volledige loopbaan van 38 jaar voor de zware beroepen. Concreet betekent dit dat een werknemer die 20 jaar lang een zwaar beroep heeft uitgeoefend tijdens zijn loopbaan op zijn 60e op pensioen kan. Hij kan dan op vervroegd pensioen na ten minste 35 gewerkte jaren, of op volledig pensioen na ten minste 38 gewerkte jaren.
Een verdubbeling van de middelen voor extra personeel
De sociale strijd heeft er in 2020 voor gezorgd dat er investeringen en extra handen aan het bed kwamen, goed voor gemiddeld één extra werkkracht per dienst. Er zijn minimaal 4 extra mensen per afdeling nodig om een positief effect op het terrein te hebben. Dat betekent een verviervoudiging van de huidige investeringen. De PVDA roept op om nu te verdubbelen. In het kader van het sociaal overleg moeten nog twee investeringsschijven worden gepland.
Lees hier onze uitgebreide visietekst.
Sofie Merckx
Huisarts en parlementslid
Lise Vandecasteele
Vlaams volksvertegenwoordiger