Studio Solidair

Je wil verder gaan dan tweets om de wereld te begrijpen? Dan is Studio Solidair iets voor jou. Studio Solidair zijn gesprekken over hoe het met de wereld gaat en hoe we ze kunnen veranderen. Opgenomen op het Feest van de Solidariteit: ManiFiesta

30 september 2022

Peter Mertens ontmoet Chris Mitchell

“We laten mensen zien dat ze een vuist kunnen maken, dat er een toekomst voor hen is. Daarom wordt er nu in elke sector actie gevoerd. Daarom zijn we een beweging begonnen: Genoeg is Genoeg!” Met veel enthousiasme ziet de Schotse vakbondsman Chris Mitchell hoe het verzet van de werkende klasse groter en groter wordt. De rijken altijd rijker en de armen altijd armer? Dat tijdperk is voorbij.

Seizoen 1
5 november 2021

De schoonmaakster die er schoon genoeg van had

Khadija Hyati, president van het Schoonmakersparlement, was het beu dat de meest onmisbare mensen het meest onzichtbaar zijn. "Als ik het ziekenhuis niet proper houdt, kan de chirurg niet beginnen werken."

Luister via:        

29 oktober 2021

Hoe Cuba het analfabetisme uitroeide (en andere successen van de revolutie)

Cubaanse muzikante Annie Garcès draagt samen met andere kunstenaars de stem van jongeren die in de revolutie geloven. Luister naar haar verhaal en dat van de Cubanen, ver weg van de propaganda van de VS-regering.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Spaans) 

22 oktober 2021

Seks, vrijheid en socialisme

Waarom hadden de vrouwen in Oost-Duitsland meer orgasmes dan die in West-Duitsland? Hoe speelde de USSR het klaar om als eerste een vrouwelijke astronaut de ruimte in te sturen? Kirsten Ghodsee legt de onwaarschijnlijke verwezenlijkingen van socialistische landen bloot: meer gelijkheid, vooruitgang op vlak van vrouwenrechten en gelukkigere relaties.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Engels) 

15 oktober 2021

Voetbal, werkende klasse en hoop

Wist je dat het Nederlandse parlement leegliep toen ze over de loonsverhoging in de zorgsector moesten stemmen? Benieuwd hoe voetbal en samen zingen mensen kan verbinden? Ontdek het in het gesprek tussen Ron Meyer, vakbondsleider bij FNV Nederland en Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

Luister via:        

1 oktober 2021

Pensioenen: hoe de Fransen Macron hebben overwonnen

Voor dezelfde carrière krijg je in Frankrijk 40 % meer pensioen dan in België. Hoe hebben de Fransen dat kunnen waarmaken? In deze aflevering van Studio Solidair vraagt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte het aan Catherine Perret van de Franse vakbond CGT. Tipje van de sluier: het is iets met fakkels en revolutionairen.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Frans)

24 september 2021

"Staatsgrepen worden vandaag via de banken gepleegd."