Studio Solidair

Studio Solidair. Dat zijn zeven gesprekken over de wereld en hoe die te veranderen. Opgenomen op ManiFiesta, het Feest van de Solidariteit.

5 november 2021

De schoonmaakster die er schoon genoeg van had

Khadija Hyati, president van het Schoonmakersparlement, was het beu dat de meest onmisbare mensen het meest onzichtbaar zijn. "Als ik het ziekenhuis niet proper houdt, kan de chirurg niet beginnen werken."

Luister via:        

29 oktober 2021

Hoe Cuba het analfabetisme uitroeide (en andere successen van de revolutie)

Cubaanse muzikante Annie Garcès draagt samen met andere kunstenaars de stem van jongeren die in de revolutie geloven. Luister naar haar verhaal en dat van de Cubanen, ver weg van de propaganda van de VS-regering.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Spaans) 

22 oktober 2021

Seks, vrijheid en socialisme

Waarom hadden de vrouwen in Oost-Duitsland meer orgasmes dan die in West-Duitsland? Hoe speelde de USSR het klaar om als eerste een vrouwelijke astronaut de ruimte in te sturen? Kirsten Ghodsee legt de onwaarschijnlijke verwezenlijkingen van socialistische landen bloot: meer gelijkheid, vooruitgang op vlak van vrouwenrechten en gelukkigere relaties.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Engels) 

15 oktober 2021

Voetbal, werkende klasse en hoop

Wist je dat het Nederlandse parlement leegliep toen ze over de loonsverhoging in de zorgsector moesten stemmen? Benieuwd hoe voetbal en samen zingen mensen kan verbinden? Ontdek het in het gesprek tussen Ron Meyer, vakbondsleider bij FNV Nederland en Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

Luister via:        

1 oktober 2021

Pensioenen: hoe de Fransen Macron hebben overwonnen

Voor dezelfde carrière krijg je in Frankrijk 40 % meer pensioen dan in België. Hoe hebben de Fransen dat kunnen waarmaken? In deze aflevering van Studio Solidair vraagt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte het aan Catherine Perret van de Franse vakbond CGT. Tipje van de sluier: het is iets met fakkels en revolutionairen.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Frans)

24 september 2021

"Staatsgrepen worden vandaag via de banken gepleegd."