Studio Solidair

Je wil verder gaan dan tweets om de wereld te begrijpen? Dan is Studio Solidair iets voor jou. Studio Solidair zijn gesprekken over hoe het met de wereld gaat en hoe we ze kunnen veranderen. Opgenomen op het Feest van de Solidariteit: ManiFiesta

8 december 2022

Ahed Tamimi, het verzet van de jonge generatie Palestijnen

“Mijn generatie gaat een einde maken aan de bezetting.” Op haar 16de werd Ahed Tamimi opgesloten in een Israëlische gevangenis. Vandaag getuigt ze over wat ze meemaakte. Tegelijk roept ze op tot verzet en actie. Nabil Boukili, PVDA-volksvertegenwoordiger, sprak met haar voor Studio Solidair.

25 november 2022

De strijd van vrouwen in de schaduw

22 maanden strijd. 8 maanden staking. En 99% van de eisen ingelost. Dat is het verhaal van Sylvie Kimissa, kamermeisje in een Ibis-hotel in Parijs. Samen met haar collega’s deed ze de hotelketen plooien, voor betere werkomstandigheden en een hoger loon. Voor Studio Solidair gaat ze in gesprek met Nadia Moscufo, arbeidster en federaal volksvertegenwoordigster van de PVDA. Twee inspirerende vrouwen uit de werkende klasse.

10 november 2022

Achter de schermen van de oorlog in Oekraïne

Hoe stoppen we de oorlog in Oekraïne? Welk gevaar komt er op de wereld af als de escalatie doorgaat? Ludo De Brabander, vredesactivist en Marc Botenga, Europees parlementslid voor de PVDA, onthullen de oorzaken en (toekomstige) gevolgen van deze oorlog en het (on)evenwicht van de wereld in Studio Solidair. Met een duidelijke oproep om te strijden voor onze sociale rechten en voor een beleid dat gaat voor dialoog en vredevolle oplossingen van conflicten. Voor vrede én voor brood.

Luister via:        

28 oktober 2022

Een ijskoffie en een vakbond. Om mee te nemen, alsjeblieft.

Ontdek het verhaal van Nabretta Hardin: hoe een 23-jarige vrouw samen met 6 collega's een vakbond opstartte in haar Starbucksfiliaal. Hoe deze Memphis 7 moesten knokken tegen deze multinational. Hoe ze wonnen, en hoe dit soort verhalen de jonge werkende klasse in Amerika inspireert om vakbond na vakbond op te richten in hun bedrijven.

21 oktober 2022

De klimaatcrisis vanuit het Zuiden“Als er op de Filipijnen tyfoons zijn, sturen de VS en Europa hulp in ruil voor een neoliberale politiek.” Mitzi Tan, de jonge Filipijnse klimaatactiviste, bekritiseert het klimaatimperialisme van de westerse landen tegenover de landen van het Zuiden. Met Jos D’Haese, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de PVDA, praat ze in Studio Solidair ook over de gevolgen van de klimaatverandering voor het Zuiden.

30 september 2022

Peter Mertens ontmoet Chris Mitchell

“We laten mensen zien dat ze een vuist kunnen maken, dat er een toekomst voor hen is. Daarom wordt er nu in elke sector actie gevoerd. Daarom zijn we een beweging begonnen: Genoeg is Genoeg!” Met veel enthousiasme ziet de Schotse vakbondsman Chris Mitchell hoe het verzet van de werkende klasse groter en groter wordt. De rijken altijd rijker en de armen altijd armer? Dat tijdperk is voorbij.

Seizoen 1
5 november 2021

De schoonmaakster die er schoon genoeg van had

Khadija Hyati, president van het Schoonmakersparlement, was het beu dat de meest onmisbare mensen het meest onzichtbaar zijn. "Als ik het ziekenhuis niet proper houdt, kan de chirurg niet beginnen werken."

Luister via:        

29 oktober 2021

Hoe Cuba het analfabetisme uitroeide (en andere successen van de revolutie)

Cubaanse muzikante Annie Garcès draagt samen met andere kunstenaars de stem van jongeren die in de revolutie geloven. Luister naar haar verhaal en dat van de Cubanen, ver weg van de propaganda van de VS-regering.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Spaans) 

22 oktober 2021

Seks, vrijheid en socialisme

Waarom hadden de vrouwen in Oost-Duitsland meer orgasmes dan die in West-Duitsland? Hoe speelde de USSR het klaar om als eerste een vrouwelijke astronaut de ruimte in te sturen? Kirsten Ghodsee legt de onwaarschijnlijke verwezenlijkingen van socialistische landen bloot: meer gelijkheid, vooruitgang op vlak van vrouwenrechten en gelukkigere relaties.

Luister via:        

(OPGELET, deze podcast is in het Engels) 

15 oktober 2021

Voetbal, werkende klasse en hoop

Wist je dat het Nederlandse parlement leegliep toen ze over de loonsverhoging in de zorgsector moesten stemmen? Benieuwd hoe voetbal en samen zingen mensen kan verbinden? Ontdek het in het gesprek tussen Ron Meyer, vakbondsleider bij FNV Nederland en Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

Luister via: