‘Ze zijn ons vergeten: de werkende klasse, de zorg en de crisis die komt’. Zo heet het nieuwe boek van Peter Mertens, de voorzitter van de PVDA. Over de werkers onderaan de voedselketen, en de feestjes op de beurzen bovenaan de piramide. Een manifest over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden.


Je kan het kopen bij je lokale boekhandelaar, of koop het hier online.

Word lid van de PVDA en bestel het boek voor 5 euro.


Over het boek

Sterren zie je pas als het donker wordt. In de coronacrisis is het plots donker geworden. Heel donker. Iedereen zag de sterren. De coronahelden. De werkende klasse. Zij die de boel doen draaien. ‘Ze zijn ons vergeten, Peter’, schrijft Anna. Ze is poetsvrouw in een ziekenhuis. Ze heeft het over de rekeningen die moeten worden betaald. En over haar man, die zijn job op de luchthaven kwijt is. ‘Applaus, dat leg je niet tussen de boterham.’

Covid-19 heeft de maskers afgetrokken. Van een maatschappij waar winstzucht koning is en corruptie prinses. Dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten is larie en apekool. Dat het vanzelf beter wordt ook. We tuimelen pardoes in een diepe recessie. Miljoenen mensen worden werkloos, de rijksten worden rijker en vanonder donkere stenen wringen allerlei gedrochten zich naar boven. Stop. 

Ze zijn ons vergeten. Een striemend manifest over crisis en hebzucht in tijden van corona. Over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden. Een verhaal over sterren, over solidariteit en nieuwe hoop. Een oproep tot engagement. De toekomst is een strijdtoneel. Van hen die de boel doen draaien.

Peter Mertens is auteur, socioloog en voorzitter en voorzitter van de linkse PVDA. Hij publiceerde onder andere de bestsellers Hoe durven ze? (EPO, 2011) en Graailand (EPO, 2016).

"Dit boek, dat ik des te zeer zou willen bestickeren als 'noodzakelijk', begroet ik als een warm en hernieuwd begin in de strijd tegen het asocialisme." - schrijver Dimitri Verhulst over Hoe durven ze?

"Een indrukwekkend boek. Het steunt op een gedegen kennis van een berg dossiers." - schrijver Geert van Istendael ovder Graailand.