Vaststelling prioritaire risicogroepen voor covidvaccin loopt hopeloos vertraging op

Samen met de 65-plussers zouden deze maand ook alle risicopatiënten met ernstige gezondheidsproblemen aan de beurt moeten komen voor een prik met het covidvaccin. PVDA-volksvertegenwoordiger Sofie Merckx ziet als huisarts met eigen ogen hoe deze belangrijke fase van de vaccinatiecampagne hopeloos vertraging oploopt. 

Geneeskunde voor het Volk blaast 50 kaarsjes uit

Geneeskunde voor het Volk wordt dit jaar 50 jaar. Het netwerk van dokterspraktijken werd in 1971 opgericht op initiatief van de PVDA en verzette bakens met het principe dat patiënten zonder geld naar de huisarts kunnen. Vandaag telt de organisatie 11 groepspraktijken die in het hele land 25.000 patiënten verzorgen, vanuit de visie dat gezondheid een recht is.

Minister Vandenbroucke weigert vragen over vaccinatiestrategie te beantwoorden in commissie gezondheid

Minister van volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (sp.a), heeft zonet formeel geweigerd om de commissie gezondheid van de Kamer deze namiddag te woord te staan over de mankementen bij de logistieke voorbereiding van de Covid-vaccinatiecampagne. Het voorstel van de PVDA om de minister op te vorderen werd weggestemd door de Vivaldi-meerderheid.

PVDA vraagt Beke om tempo vaccinaties op te drijven: “geen tijd te verliezen”

In het Vlaams parlement wordt Wouter Beke deze namiddag ondervraagd over het trage verloop van de vaccinaties tegen het coronavirus. PVDA-volksvertegenwoordiger Lise Vandecasteele zal de minister op de rooster leggen over drie cruciale vragen. “Het is onbegrijpelijk dat Beke opnieuw te laat komt. Deze week worden er tienduizenden vaccins geleverd in Vlaanderen, maar die gaan voor het grootste deel gewoon de vriezer in. Er ligt bovendien nog geen enkel concreet plan klaar hoe het vaccin na de woonzorgcentra en het zorgpersoneel tot bij de bevolking geraakt”, zegt Vandecasteele.

Moeten we het kapitalisme op onze blote knieën bedanken voor het vaccin?

Sommigen menen dat we de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin te danken hebben aan de vrije markt van het kapitalisme en de welwillendheid van de farmaceutische multinationals. Er zijn minstens vijf redenen waarom zij de bal volledig mis slaan

Zonder geld naar de huisarts is mogelijk en noodzakelijk: rekenhof en RIZIV positief over wetsvoorstel

Het RIZIV en het Rekenhof berekenden de kostprijs en efficiëntie van het PVDA-wetsvoorstel om patiënten zonder geld naar de huisarts te laten gaan. In hun advies, dat ze begin december aan de bevoegde kamercommissie bezorgden, staat dat de kostprijs van het wetsvoorstel 154 miljoen € bedraagt. "Vandaag stellen steeds meer mensen hun medische zorgen uit omwille van financiële redenen. Vandaag is bevestigd dat ons voorstel niet enkel noodzakelijk, maar ook realistisch is", reageert dokter PVDA-volksvertegenwoordiger Sofie Merckx.  

Chaotische griepvaccinatie mag geen voorbode zijn voor campagne coronavaccinatie

“De federale regering bestelde dit jaar 2,9 miljoen griepvaccins? Maar er zijn 4 miljoen risicopatiënten!” dat stelt Sofie Merckx (PVDA-volksvertegenwoordiger en huisarts) ongerust vast. Daarom organiseerden Geneeskunde voor het Volk en de PVDA een actie om de chaotische afhandeling van de griepvaccinatiecampagne door de overheid aan de kaak te stellen. Hetzelfde soort problemen kunnen immers bij de komende vaccinatiecampagne tegen het coronavirus ook voorkomen. "We kunnen er ook lessen uit trekken en oplossingen vinden om allebei de vaccinatiecampagnes beter te laten verlopen."

Haal het Covid-19-vaccin uit handen van BigPharma: PVDA steunt Europees Burgerinitiatief

Onder de slogan “Geen winst op de pandemie” wil een Europees Burgerinitiatief de Europese Commissie verplichten het Covid-19-vaccin uit de handen van de farmaceutische multinationals te halen. De Burgercoalitie wil dat een vaccin beschikbaar en toegankelijk is voor iedereen, en eist ook volledige transparantie en publieke controle. Het initiatief wordt gesteund door vakbonden, sociale bewegingen, ngo's en activisten in tien landen. Ook de PVDA steunt dit Europese burgerinitiatief ten volle.

Europese Commissie laat belastingbetaler opdraaien voor eventuele schade door vaccins

Landen, en niet de bedrijven zelf, zullen straks schadevergoeding moeten betalen indien Covid-19 vaccins verborgen gebreken vertonen. Dat bevestigde de Europese Commissie in een antwoord op een schriftelijke vraag van PVDA-Europarlementslid Marc Botenga. De PVDA eist dat alle vaccin-contracten die Europa afsloot met de Farma-industrie gepubliceerd worden. “De geheimhouderij van de Commissie moet stoppen”, aldus Botenga. “Zodat publieke controle mogelijk is, zowel inzake de prijs als inzake andere financiële voorwaarden.”

Komt minister Beke wel op het terrein?

Twee en een half uur debat over de crisis in de woonzorgcentra in het Vlaams Parlement. Geen énkele oplossing voor de mensen op de werkvloer. "Komt minister Beke wel nog eens buiten?" vraagt PVDA-volksvertegenwoordiger Lise Vandecasteele zich af.

Volg de PVDA op de voet