PVDA roept regering op om wet sancties langdurig zieken in te trekken

Deze namiddag stemt het federale parlement over de sancties voor langdurig zieken. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil hen voortaan boetes kunnen opleggen van 35 euro en meer per maand. Hevig oppositiewerk van de PVDA tilde de plenaire stemming over de zomer. De linkse partij benadrukt dat deze financiële bestraffing kwetsbare gezinnen zal treffen, en roept de regering op de sancties in te trekken.

Privatisering Zorgbedrijf Antwerpen krijgt voor tweede keer deksel op de neus

“Privatisering toont keer op keer dat de prijzen omhoog gaan en de kwaliteit er niet op verbetert. Voor de tweede keer probeert het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid te ontduiken en de ouderenzorg af te stoten. Ik roep op om de energie eindelijk te richten op betaalbare en kwaliteitsvolle openbare ouderenzorg voor alle Antwerpse senioren”, zegt Lise Vandecasteele (PVDA).

PVDA trekt aan alarmbel: “Er worden te weinig nieuwe artsen opgeleid”

Vandaag, op de dag van het Franstalige toegangsexamen, voeren de PVDA en Geneeskunde voor het Volk een symbolische actie in Vilvoorde en Anderlecht, twee gemeenten waar het met het vergrootglas zoeken is naar een huisarts. De PVDA vindt het onbegrijpelijk dat ondanks het huisartsentekort de regeringen de instroom van het aantal artsen blijft beperken met toelatingsexamens.

Met de New Deal van Vandenbroucke zullen patiënten ook de komende jaren blijven wachten

“Wie zorg nodig heeft, zal moeten leren wachten.” De voorpagina van De Standaard (9 augustus) had het voordeel van de duidelijkheid. De FOD Volksgezondheid, het Riziv, Zorgnet-Icuro, de spoeddiensten ... allemaal bevestigen ze dat de zorg niet meer kan volgen. Iedereen die een beroep moet doen op onze gezondheidszorg ervaart het in de praktijk. Dermatologen, tandartsen, psychiaters... het is wachten, wachten en nog eens wachten. Of er is een patiëntenstop, en je botst resoluut op een neen.

De prijzen van geneesmiddelen zonder voorschrift gaan door het dak. De oplossing: het Kiwimodel

Gezondheidszorg wordt steeds duurder. De prijzen van geneesmiddelen zonder voorschrift en andere parafarmaceutische producten rijzen de pan uit door de inflatie. En we staan nog maar aan het begin van de prijsstijgingen. De PVDA heeft een oplossing: het Kiwimodel.

Regering wil gepensioneerden en werklozen inschakelen voor personeelstekort in de zorg, PVDA: “Meer flexibiliteit is geen oplossing”

De Vivaldi-regering keurde vandaag een pakket noodmaatregelen goed om het nijpende personeelstekort in de zorg te verhelpen. “De regering wil mensen meer overuren laten draaien, harder laten werken, en gepensioneerden, werklozen en studenten inschakelen voor flexiwerk. Dat zijn net de recepten die ervoor gezorgd hebben dat de zorgsector vandaag met de rug tegen de muur staat”, reageert Sofie Merckx, fractieleidster van PVDA in de Kamer en zelf huisarts.

Overwerk(t)

Ziekenhuisfinanciering: PVDA stelt vijfjarig gewaarborgd budget voor om focus te verplaatsen naar gezonde burgers en tevreden zorgwerkers

Acht op de tien ziekenhuizen bouwt zorg af door personeelstekort. Bij de Kamer lopen de debatten verder rond de hervorming van ziekenhuisfinanciering. PVDA-fractieleidster Sofie Merckx trekt lessen uit de hoorzittingen van de laatste weken: “De sector loopt leeg van haar werkkrachten. De oorzaak? De ratrace naar ‘efficiëntie’. Meer van dat zal niks oplossen.” De linkse partij formuleert een voorstel om de ziekenhuizen anders te financieren: “Geef de ziekenhuizen vijf jaar lang een gewaarborgd budget en reken ze af op twee nieuwe doelstellingen: een gezondere bevolking en tevreden zorgwerkers.”

Baarmoederhalskanker: de PVDA vraagt onmiddellijke financiering van HPV-tests en het herfederaliseren van preventie

Oud Schepen in Borgerhout voor Vooruit Stephanie Van Houtven zal sterven aan baarmoederhalskanker. PVDA-fractieleidster en huisarts Sofie Merckx reageert geschokt: “Ze is amper 39 jaar. Haar ziekte was perfect te vermijden als er HPV-tests gebruikt waren, zoals beslist werd in 2019. Maar de vier bevoegde ministers bereiken al drie jaar lang geen akkoord over wie de kosten gaat dragen. De federale overheid moet onmiddellijk ingrijpen om de HPV-tests te financieren. Ze zou ook volledig bevoegd moeten worden voor de preventie van ziektes.”

Farmabedrijf gijzelt ziekteverzekering en patiënten met 40 keer hogere prijs mucomedicijn dan reële productieprijs

Als het van farma-bedrijf Vertex Pharmaceuticals afhangt, moet onze ziekteverzekering 89 miljoen euro per jaar opleggen voor het levensreddende mucomedicijn Kaftrio.