Overstromingen: de medische nood blijft hoog

Midden juli 2021 trof een ongeziene overstroming ons land. Ondertussen is de omvang van de ramp duidelijk: tientallen doden, duizenden huizen verwoest, hele gemeenschappen ontwricht. De gezondheidsrisico’s – fysiek, psychisch en sociaal – stapelen zich op. En dat zal nog lange tijd aanhouden: nog maanden en jaren zullen we de impact op de volksgezondheid zien. En net zoals bij alle hulp zien we dat de aanpak vanuit de overheid deels tekortschiet, terwijl vrijwilligers de boel recht proberen houden.

Eindrapport coronacommissie is maat voor niets: PVDA dient 50 alternatieve aanbevelingen in

De Kamercommissie die het gevoerde coronabeleid in ons land evalueert, stemt vandaag over haar eindrapport. “Wij dienen 50 alternatieve aanbevelingen in, want de tekst die op tafel ligt is een slag in het water”, reageert PVDA-volksvertegenwoordigster Sofie Merckx, die de coronacommissie een jaar lang volgde.

PFOS-vervuiling: PVDA eist dat FAVV meetresultaten vrijgeeft

Het voedselagentschap FAVV stelt de bevolking gerust over PFOS-vervuiling maar doet dit volgens de PVDA op basis van achterhaalde en veel te lakse normen. De PVDA vraagt volledige transparantie. 

Vivaldi stemt tegen het opheffen van vaccinpatenten

In de Kamercommissie Volksgezondheid heeft de Vivaldi-meerderheid, gesteund door N-VA en Vlaams Belang, het voorstel van de PVDA om de patenten op het covid-vaccin op te heffen, weggestemd. PVDA-volksvertegenwoordigster Sofie Merckx, die in april 2020 al een voorstel indiende om te vermijden dat het vaccin onder een patent zou vallen, reageert teleurgesteld.

PVDA bekomt dat pandemiewet voor derde keer naar Raad van State wordt gestuurd

Woensdag sprak de PVDA zich in de plenaire vergadering van het parlement opnieuw uit tegen de pandemiewet van de regering. Nabil Boukili, volksvertegenwoordiger voor de linkse partij, vroeg en verkreeg dat de tekst andermaal naar de Raad van State wordt gestuurd.

PVDA waarschuwt voor gevolgen privatisering openbare zorg

De meerderheid van het Vlaams Parlement toonde zich in de commissie Welzijn voorstander van een decreet dat het mogelijk maakt voor private spelers om toe te treden tot openbare welzijnsverenigingen, zoals een OCMW of een Zorgbedrijf. Lise Vandecasteele, huisarts en Vlaams Parlementslid voor de PVDA, waarschuwt voor de gevolgen.

15 dingen die je moet weten over PFOS

Wat is dat allemaal met die PFOS-vervuiling in Zwijndrecht? Of was het PFAS of PFOA? En 3M, is dat iets als K3? En was Bart De Wever op de hoogte of niet? Mocht u de draad even kwijt zijn, we zetten hier nog eens een paar dingen op een rijtje.

PVDA wil plaats in onderzoekscommissie PFOS: “De doofpotoperatie mag nu stoppen”

Het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement besliste vandaag om de PVDA het zwijgen op te leggen in de onderzoekscommissie PFOS. “Dit is doorgestoken kaart”, reageert Jos D’Haese, fractieleider voor de PVDA in het Vlaams Parlement. “Exact dezelfde partijen die al minstens sinds 2017 hun politieke verantwoordelijkheid ontlopen, beslissen nu om een oppositiepartij die niets met het schandaal te maken heeft uit te sluiten.”

'Geen nieuwe doofpot': PVDA wil alle partijen vertegenwoordigd in PFOS-onderzoekscommissie

Maandag 21 juni beslist het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement over de samenstelling van de PFOS-onderzoekscommissie. Hét hete hangijzer: zal er ook voor de PVDA een plaats voorzien worden, of niet? “Wij roepen op om van de onderzoekscommissie geen nieuwe doofpot te maken”, zegt Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams parlement. “Alle partijen moeten hier zonder uitzondering aan kunnen meewerken, ook de linkse oppositiepartij die op geen enkele manier bij het PFOS-schandaal betrokken is. De mensen hebben recht op de waarheid.”

PVDA vraagt dringende gemeenteraad in Antwerpen over betrokkenheid burgemeester De Wever in PFOS-dossier

Uit een mail van Lantis aan het stadsbestuur blijkt dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) al van 2017 wist dat er problemen waren met PFOS in Zwijndrecht. Peter Mertens, fractievoorzitter van de PVDA in de Antwerpse gemeenteraad, vraagt een extra spoedzitting van de gemeenteraad nu.

Volg de PVDA op de voet