.

De voorbije week werden Aurélie (31) en Jill (36) vermoord door hun ex-partners. Twee vrouwen op één week tijd. En het zijn geen alleenstaande gevallen. Dit jaar werden in ons land al 21 vrouwen vermoord omdat ze … vrouw zijn. Tijd dat de politiek hier een prioriteit van maakt en het probleem aanpakt.

Gemiddeld sterft om de twee weken een vrouw omdat ze vrouw is. Van de 21 gevallen van femicide in België dit jaar, werden er 19 gepleegd door de partner of ex-partner van het slachtoffer. Deze situatie zou een absolute topprioriteit moeten zijn voor politie en justitie, maar is dat vandaag niet.

En uiteraard moet er ook in preventie worden geïnvesteerd.

De twee vrouwen die de voorbije week het leven lieten, Aurélie en Jill, hadden klacht ingediend. Het was voor beiden duidelijk dat ze in een levensbedreigende situatie zaten. En toch gebeurde niets met hun klachten. Er is een groot gebrek aan opleiding over dit thema bij de politiediensten, maar het ontbreekt ook aan duidelijke richtlijnen van de minister van Justitie om klachten hoogdringend te behandelen.

In Gent, bijvoorbeeld, stelt de politie pas na een vierde klacht een officieel verslag op. Met veel klachten gebeurt gewoon niets. 70 à 80% van de klachten blijft zonder gevolg. Op die manier worden vrouwen natuurlijk ontmoedigd om een klacht in te dienen.

De regering moet dus duidelijke richtlijnen geven om klachten over geweld tegen vrouwen te behandelen met de ernst en de hoogdringendheid die zulke gevallen vragen.

Maria Vindevoghel, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA: “We kunnen inspiratie opdoen in Spanje. Daar hebben ze een actieplan met maar liefst 200 maatregelen en een budget van 1 miljard euro om dit aan te pakken. En met succes, het aantal slachtoffers daalt. Een van de maatregelen is de oprichting van specifieke rechtbanken die zich enkel en alleen bezig houden met geweld op vrouwen, met rechters die daarvoor opgeleid zijn, en waarbij een snelle aanpak verzekerd wordt.”

Zo’n plan kwam niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van vele grote feministische acties. Daarom roept de PVDA op om deel te nemen aan de grote nationale betoging tegen geweld tegen vrouwen, georganiseerd door het platform Mirabal.


6 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Mimi Van Roosbroeck
  heeft gereageerd 2019-11-23 03:32:35 +0100
  De dag dat de politici dergelijke onderwerpen, deze keer ‘vrouwen’ maar er zijn er zo nog een veeltal, gezamelijk onder ogen zullen willen zien, EN ER ZONDER KIBBELEN OF MEKAAR AFMAKEN actief een oplossing willen voor zoeken en uitvoeren, zal een HALELUJA in de politieke geschiedenis zijn .
  Maar voor hen is dit allemaal pinuts.
  Daar verdienen ze geen glorie of oorkonde op hun grafzerk mee en vooral geen dikke portefeuille .

  Hopelijk kunnen we ze bij deze wakker schudden,

  Sus
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-11-11 18:00:50 +0100
  Ja, ik schrik er eigenlijk niet van. Als de Politie en het Gerecht zich er geen ballen van aantrekken, wat wil je dan. Macho’s van allerlei aard, egoïsten die het niet kunnen verdragen dat hun ex- vriendin of partner kennis maakt met iemand anders, verliezen hun pedalen. En er vallen slachtoffers. Ach, so what? Er wordt toch niets tegen gedaan, zelfs na veel klachten… Ben ooit gelukkig slechts telefonisch gestalked door iemand. Bellen op ieder moment van de dag, nacht, week-ends, enz;.. Om totaal crazy van te worden. Ben toen ook naar de Politie gegaan om klacht neer te leggen tegen die persoon. Weet je wat ik als advies kreeg : vraag een nieuw geheim nummer aan. Dan is dat zo opgelost. Het was oen gelukkig nog niet de tijd van GSM enz.. Dus enkel vaste lijn. Maar begin maar eens met iedereen op te bellen om je nieuwe nummer door te geven… ZOT zijn ze hier, maar dat wisten we al veel langer.
 • Ivan Mallefroy
  heeft gereageerd 2019-11-11 17:35:21 +0100
  De aanpak moet inderdaad grondig verstrengen maar zeker ook de opgelegde straffen moeten dringend strenger worden.
  Nu komt men er veelal vanaf met een voorwaardelijke straf wat geen enkel nut noch effect heeft naar de dader toe en dit weet hij.
  De mentaliteit van ochot hij verdient weeral een nieuwe kans moet er uit.
 • Anne-Marie Goossens
  heeft gereageerd 2019-11-09 14:02:14 +0100
  Het begrip feminicide moet in de rechtspraak worden geïntroduceerd. Het is geen gewone moord, maar dikwijls het gevolg van al heel wat geweld en stalking.
  De politie moet voor elke klacht van geweld van vrouwen een dossier aanleggen en er moet veel vlugger worden overgegaan tot een proces.
  Nalatigheid en onverschillig gedrag moeten worden bestraft, voor rechters en voor politie, zodat de familie klacht kan neerleggen.
  Het ideaal is natuurlijk een aparte rechtsspraak gelijk in Spanje.
 • Jean-Marie Carrein
  heeft gereageerd 2019-11-08 19:18:51 +0100
  Ik begrijp nog steeds niet waarom zowel in de politiek, gerecht, medische wereld , politie ,NARCISME niet bestempeld als heel gevaarlijk gestoorde personen. In andere landen worden partners direct beschermd indien ze te maken hebben met een NARCIST. Hier worden ze aan hun lot overgelaten ,ze leven in angst ,hun leven is een ware hel en dan is men verwonderd dat die NARCIST hun vermoord, gewoon schandalig.
 • Eugene Callens
  heeft gereageerd 2019-11-08 18:47:12 +0100
  vind mannen die vrouwen verkrachting slaan en doden is zo laf dat ze eens echte man pakken die terug klappen

We hebben jouw steun nodig