We take Pride in Solidarity, op 21 mei naar de Belgian Pride in Brussel

De Belgian Pride: het feest van de LGBT*+-gemeenschap is na twee jaren corona terug van weggeweest. Naar goede gewoonte loopt de PVDA, haar jongerenorganisaties Comac en RedFox en haar LGBT-organisatie Mix mee in de Parade die om 14 uur vertrekt op de Kunstberg. Met de slogan “We take Pride in Solidarity” komen we op voor de gehele werkende klasse, in al haar diversiteit, en tegen discriminatie en verdeeldheid.

PVDA: Zorgpersoneel wíl voltijds werken maar mag niet

Uit onderzoek van de PVDA blijkt dat erg veel personeelsleden in de ouderenzorg deeltijds werken. Lise Vandecasteele, Vlaams Parlementslid voor de PVDA, pleit ervoor om personeelsleden de kans te geven meer uren op te nemen.

Raoul Hedebouw: “Ons land kan diplomatieke rol spelen in Oekraïne-oorlog”

Uitgebreid gesprek in De Afspraak met Raoul Hedebouw (PVDA) en andere experts over de oorlog in Oekraïne, de rol van de VS, de weg naar vrede... “Als twee kernmachten met elkaar in oorlog dreigen te treden, dan moeten we inzetten op de-escalatie en diplomatie. En daar heeft ons land ervaring in.”

“Regering wil sanctionering zieken in gang zetten, werkgevers blijven buiten schot”

Vandaag keurde de ministerraad een voorontwerp van wet goed om langdurig zieke werknemers strenger te controleren en te sanctioneren. Volgens de PVDA gaat het project van minister Frank Vandenbroucke de verkeerde kant uit.

Die windmolens zijn van ons en kunnen een grote troef zijn voor hernieuwbare energie ten dienste van de mensen

De windmolens die je op de foto ziet, leveren energie voor 500.000 gezinnen. Dat is ongeveer het equivalent van een kernreactor. Het windmolenpark op zee is eigendom van Elicio, een 100% overheidsbedrijf, in handen van de intercommunale Enodia.

20 juni, massaal op de afspraak in Brussel: “Blokkeer de prijzen, niet de lonen”

De vakbonden roepen op tot een grote nationale betoging op 20 juni. Het is de bedoeling om er de grootst mogelijke betoging van te maken tegen de te hoge facturen en de te lage lonen. De vakbonden hebben onze volledige steun.

Hervorming kunstenaarsstatuut: vooruitgang voor sociale bescherming, maar niets voor werkgelegenheid

Onder druk van de cultuurwerkers verbond de regering er zich toe het statuut van kunstenaars te hervormen. De meerderheidspartijen bereikten daarover zopas een akkoord. De hervorming zet stappen vooruit op het gebied van de sociale bescherming, maar ze is een gemiste kans om de kwaliteit van de werkgelegenheid te verbeteren in een sector die er nochtans grote behoefte aan heeft, zegt Brussels volksvertegenwoordiger Jan Busselen (PVDA).

Oekraïne: een zware oorlogstrom, en een dringende vredesgong

Sinds eind april schakelen de VS een versnelling hoger in hun militaire aanpak van de oorlog in Oekraïne. Washington draagt daarvoor zakken vol geld en zware wapens aan. De Amerikanen hebben bloed geroken, en willen niet veel minder dan de scalp van Poetin. De andere Navo-landen volgen. En ook de Europese Unie, die naast directe militaire leveringen nu al een zesde pakket sancties afkondigt tegen Rusland. Ondertussen doet Rusland aan de grens met Polen tests met hypersonische kernraketten. Wie roept deze gevaarlijke escalatie een halt toe? Hoe kunnen we de vredesgong luider doen klinken dan de oorlogstrom?

PVDA: “NMBS-baas Dutordoir moet zich in het parlement verantwoorden voor afgeschafte treinen”

Op het moment dat de prijzen aan de pomp de pan uit swingen, wordt een recordaantal treinen afgeschaft wegens personeelstekort. Vorige maand werden er volgens spoorwegbeheerder Infrabel maar liefst 1.284 ritten afgeschaft. Voor de Coronacrisis werden er zelden meer dan 1000 ritten per maand geschrapt. Het oplopende aantal afgeschafte treinen is te wijten aan een acuut personeelstekort. Dit kan volgens de PVDA zo niet verder.

Electrabel versluist 1,2 miljard euro: “Waar wacht regering op om overwinsten af te romen?”

De PVDA reageert verbolgen op het nieuws dat Electrabel 1,2 miljard euro dividend uitkeert aan moederbedrijf Engie. “In tijden dat honderdduizenden gezinnen het steeds moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zijn er een handvol aandeelhouders die zich dankzij de hoge energieprijzen rijk rekenen. Ondertussen blijft de regering maar rondjes draaien. Waar wachten ze toch op om die overwinsten af te romen? Italië toont alvast dat het perfect mogelijk is”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens.