PVDA aanwezig in Londen voor grote actiedag van ‘Enough is enough’

Vandaag staken 100.000 transport-, post- en havenarbeiders in het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd vinden meer dan 50 betogingen plaats onder de vlag van de campagne “Enough is enough”. Maria Vindevoghel, PVDA-volksvertegenwoordiger in de Kamer is ter plekke voor een solidariteitsbezoek. Ze bezoekt de piketten en stapt mee in de grote betoging die start aan King’s Cross Station.

Het falen van de War on Drugs in Antwerpen

De War on drugs zoals die pompeus in 2012 door burgemeester Bart De Wever (N-VA) in het leven werd geroepen heeft gefaald. Er zijn niet minder drugs in omloop, er wordt meer verhandeld en gebruikt, de drugskartels zijn sterker dan ooit, er is meer rivaliteit tussen bendes… Het beleid legt een overdreven focus op kleine straatdealers, maar de grote kartels blijven in stand. Op deze manier gaan we er niet geraken. Peter Mertens wees op het falende beleid dat tot deze toestanden geleid heeft, en bracht naar voor wat er volgens de PVDA moet gebeuren in de strijd tegen georganiseerde misdaad.Lees hieronder zijn tussenkomst.

“Wereldvreemd Europees akkoord laat miljarden overwinsten onbelast. Nu is het aan Vivaldi om kleur te bekennen"

“De waanzinnig hoge overwinsten die elektriciteitsproducenten het afgelopen jaar al binnenhaalden blijven volledig onbelast. Vanaf december kunnen ze tijdelijk afgeroomd worden, maar enkel en alleen de winsten boven de 180 €/MWh. En dit terwijl Engie-Electrabel elektriciteit produceert aan 35€ per MWh. Het akkoord is bovendien niet bindend en schuift de uiteindelijke beslissing door naar de lidstaten. Dit is een maat voor niets en toont de wereldvreemdheid van de politieke klasse: in het midden van de grootste koopkrachtcrisis sinds decennia kiest zij er voor om de energiemultinationals en hun winsten te beschermen”. Zo reageert PVDA-Europarlementslid Marc Botenga op het akkoord dat de Europese energieministers vandaag afsloten.

PVDA lanceert het verzet van de boze mutsen

De PVDA lanceert vandaag “het verzet van de boze mutsen”, een oproep om de energieprijzen te verlagen en Engie te doen betalen. De linkse partij start vandaag ook met ‘Vrijdag Colèredag’, een wekelijkse afspraak met lokale acties op verschillende plaatsen in het land om de regering tot actie aan te zetten.

Het plan van de PVDA om de prijzen te doen dalen en Engie te doen betalen

Het aantal mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen gaat door het dak. Steeds meer kleine handelszaken en kmo's verkeren in grote moeilijkheden. Het is hoog tijd om actie te ondernemen en energie weer betaalbaar te maken. Willen we opnieuw controle krijgen over de prijzen, dan moeten we breken met de wetten van de markt.

Drie crisismaatregelen van de PVDA: doe de prijzen dalen en Engie betalen

Het aantal mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen, stijgt enorm. Steeds meer kleine handelszaken en kmo’s komen in de problemen. En ondertussen strijken energiereuzen waanzinnige overwinsten op. Het is tijd om de druk op te voeren. De prijzen moeten dalen en Engie moet betalen. Het is tijd om los te breken uit het kader van de kapitalistische markt.

Spoorwegstaking: vakbonden ijveren voor stipte, toegankelijke treinen

Oktober, het regent, de bladeren vallen ... en er zijn begrotingsonderhandelingen. In deze crisistijd verwachten alle openbare diensten zich aan teruggeschroefde budgetten. Maar voor de spoorwegen staat er bijzonder veel op het spel. De regering moet beslissen welke middelen ze aan de NMBS en Infrabel voor de komende 10 jaar zal toewijzen. Zonder extra middelen dreigen 700 km spoorlijn te verdwijnen. Maar de spoorarbeiders en hun vakbonden organiseren het verzet.

PVDA biedt CD&V wisselmeerderheid aan rond kindergeld: “Alleen N-VA en Open Vld zijn tegen”

“Jan Jambon kondigde in zijn Septemberverklaring geen enkele maatregel aan om werkende mensen met een gemiddeld loon te ondersteunen”, reageert PVDA-fractieleider Jos D’Haese op de uitgestelde toespraak van de Vlaamse minister-president. “Integendeel: zij mogen de rekening betalen.”  

Vlaamse regering maakt misbruik van torenhoge inflatie om fors te besparen

De niet-indexering van het kindergeld is maar het topje van de ijsberg van de besparingsronde die de Vlaamse regering doorvoert, zegt de PVDA. “Vlaanderen snijdt midden in de grootste koopkrachtcrisis van de eeuw diep in de budgetten van scholen, zorginstellingen, lokale besturen en openbare diensten”, zegt Jos D’Haese, Vlaams fractieleider van de PVDA.

PVDA over Septemberverklaring: “Schaamteloos geruzie over besparingen”

“Terwijl mensen zich aan de keukentafel afvragen hoe ze hun rekeningen gaan betalen, geraakt de Vlaamse regering er aan de onderhandelingstafel niet over uit hoeveel ze gaan besparen op de gezinnen”, reageert Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams parlement. “Deze regeringscrisis draait eigenlijk rond een simpele vraag: blijven we besparen of niet? Dat je de kinderbijslag in crisistijden op peil houdt zou geen twistpunt mogen zijn, maar het absolute minimum.”