PVDA: “Vlaams relancebeleid laat mensen in de kou staan”

De linkse PVDA reageert scherp op de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon. “Het lijkt wel alsof de coronacrisis totaal aan de wereldvreemde bubbel van Jan Jambon voorbijgegaan is”, reageert fractieleider Jos D’Haese. “Terwijl de armoede sterk stijgt, de wachtlijsten voor mensen met een beperking verder aangroeien en de echte economische crisis nog moet beginnen, stelt Jambon een ‘relanceplan’ voor op maat van de lobby van de grote werkgevers”, zegt D’Haese. “Waar blijft de relance voor mensen met een beperking, voor huurders, voor het zorgpersoneel? Met dit Vlaams relancebeleid blijven mensen in de kou staan”.

De recepten van Vivaldi komen uit de Zweedse kookpot

“Ja, mijnheer Bouchez. Zeker, mijnheer Bouchez.” De Vivaldi-regering staat nauwelijks in de startblokken, of daar valt de eerste hakbijl al: er komt, op vraag van de liberalen, géén miljonairstaks. “Dit is gewoon Zweeds bis”, zegt PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw, die een “forse, linkse oppositie” belooft.

De grootste vermogens belasten: antwoord op de beste slechte tegenargumenten

Moeten de grootste vermogens worden belast? De RTBF constateert dat “de PVDA het voorstel vandaag opnieuw op tafel legt" en dat “in dit stadium het compromis vervat zit in het nogal vage zinnetje uit het Vivaldi-akkoord ‘er is een speciale bijdrage nodig vanwege de burgers met de sterkste schouders’". De RTBF deed vervolgens een bevraging onder enkele economen en juristen met een fiscale achtergrond.

Anne Delespaul, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en PVDA-gezondheidsspecialist, in De Zevende Dag

Anne Delespaul, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en PVDA-gezondheidsspecialist, was te gast in De Zevende Dag. Zij had het over het falende beleid van de regering, over corona als klassenvirus en over de grote winsthonger van de farma-industrie in de race voor een vaccin.

De PVDA zal hard oppositie voeren tegen het breken van sociale beloftes door Vivaldi-partijen

“Als u verwacht dat wij de cheerleaders gaan zijn, die met pompons voor de Vivaldi-regering gaan cheerleaden, dan hebt u het verkeerd.” PVDA-voorzitter Peter Mertens zet de toon tijdens een boeiend debat op ATV, met Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) en Imade Annouri (Groen). “Wij gaan harde oppositie voeren over het feit dat jullie een vermogensbelasting beloven tijdens de kiescampagne en dat uiteindelijk niet doen. Over het feit dat jullie een loonsverhoging beloven en dat uiteindelijk niet doen.” 

PVDA vraagt met ‘resolutie Van Hool’ dat De Lijn bestelling bussen versnelt

De coronacrisis slaat hard toe bij bedrijven zoals busbouwer Van Hool in Lier. Op vrijdag 25 september riep ABVV-metaal de verschillende overheden op om maatregelen te nemen om de tewerkstelling te beschermen. De linkse partij PVDA legt daarom volgende week een resolutie neer in het Vlaams parlement om de bestelling van bussen van De Lijn te vervroegen en om van lokale tewerkstelling een criterium bij de toewijzing van de aanbesteding te maken. “Zo slaan we twee vliegen in één klap”, zegt PVDA-parlementslid Jos D’Haese. “We garanderen de tewerkstelling tijdens de coronacrisis én we investeren in duurzaam openbaar vervoer.”

BASTA! Eerst de mensen, niet de postjes

Terwijl de werkende klasse het zo lastig heeft, zijn de klassieke partijen bezig met de postjes en met wie er premier mag worden. Ze houden geen rekening met de mensen. De pensioenleeftijd blijft op 67 jaar, de grote vermogens worden niet belast en de gezondheidszorg wordt verder gesplitst. Wij zeggen: ‘BASTA!’ Het is tijd voor een sterke, linkse oppositie, op straat en in het parlement.

Raoul Hedebouw in het VRT Journaal: “BASTA! Eerst de mensen, niet de postjes.”

De komende jaren mag de eventuele nieuwe federale regering forse oppositie verwachten van de PVDA. Kamerfractieleider Raoul Hedebouw - PVDA in het VRT Journaal: “Naast dat rechtse, separatistische blok van N-VA en Vlaams Belang, is er de warme linkse oppositie van de PVDA. Wij zeggen: ‘BASTA! Eerst de mensen, niet de postjes.’ De covidcrisis was de gelegenheid om grote veranderingen door te voeren. Dat gebeurt niet. Wij gaan die stem van verandering vertolken in het parlement, én op straat.”

Factcheck: het minimumpensioen van 1.500 euro van Vivaldi bedraagt ... 1.225 euro

De Vivaldi-partijen beweren dat ze het minimumpensioen op 1.500 euro gaan brengen. PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte bekeek de plannen en stelt vast dat er in werkelijkheid weinig in huis komt van die belofte.

PVDA vraagt dat coronacommissie wordt omgezet in parlementaire onderzoekscommissie

Vanmiddag, vrijdag 25 september, zal de PVDA haar voorstel voorleggen om de bijzondere Covid-commissie om te zetten in een parlementaire onderzoekscommissie. “We krijgen nog altijd geen inzage in cruciale documenten en verschillende getuigen stuurden al hun kat naar de hoorzittingen. Deze bijzondere commissie is een papieren tijger. Wij vragen de onmiddellijke omschakeling naar een heuse parlementaire onderzoekscommissie, één met tanden”, zegt Sofie Merckx, huisarts en PVDA-volksvertegenwoordiger.

Volg de PVDA op de voet