Na veroordeling Novartis vraagt PVDA hoorzitting over geheime deal tussen Novartis en De Block

Farmamultinational Novartis werd door de Belgische Mededingingsautoriteit een boete opgelegd nadat het jarenlang onterecht de veiligheid van Avastin in vraag stelde. “Maar Novartis was niet alleen”, reageert Sofie Merckx, huisarts en federaal fractievoorzitster voor de PVDA. “Ook toenmalig minister De Block en het FAGG spuide mist rond dit middel. We vragen een hoorzitting om de zaak op te klaren.”

Gezonder en goedkoper, in Duitsland kan het

Ons gezondheidssysteem piept en kraakt aan alle kanten: tekort aan verpleegkundigen, tekort aan huisartsen, lange wachtlijsten voor de psycholoog, torenhoge rekeningen na een ziekenhuisbezoek ... Om het recht op gezondheid te garanderen, moet er dringend iets veranderen. Geneeskunde voor het Volk ging op zoek naar goede ervaringen in het buitenland. Dat leidde naar Hausach in Duitsland, in het Zwarte Woud. De thuisbasis van een uniek gezondheidssysteem: Gesundes Kinzigtal.

Accijnsverhoging: “Het gat in de begroting vul je niet met de energiefactuur”

“Het is ongelooflijk dat de regering de energiefactuur met 235 euro per jaar wilt verhogen, net op het moment dat de energieprijzen eindelijk een beetje dalen”, reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw verbouwereerd. “Voor veel mensen is energie nog steeds onbetaalbaar.” 

Voorraadtekort geneesmiddelen: zo lossen we het op

Meer dan 300 geneesmiddelen waren de voorbije maand niet verkrijgbaar in de apotheken. Hoe is zoiets mogelijk? De farma-industrie zet winst op de eerste plaats en slaagt er niet te zorgen dat geneesmiddelen voldoende beschikbaar zijn, schrijven Sofie Merckx en Tim Joye in dit opiniestuk, dat eerder in De Morgen verscheen.

Energiefacturen: PVDA stelt een wet voor 'om deurwaarder op de stoep bij gezinnen te vermijden'

De Partij van de Arbeid van België diende deze woensdag haar wetsvoorstel in om beslaglegging te verbieden bij mensen die hun energierekeningen niet kunnen betalen. "De overheid blokkeert de energieprijzen niet en zendt dan ook nog eens de deurwaarder naar de mensen. Wij vragen een totaalverbod op dergelijke beslagleggingen wegens onbetaalde energierekeningen. De staat moet mensen in moeilijkheden helpen, niet hen laten verzuipen", zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Nabil Boukili.

“Schrijnende personeelstekorten in de zorg leiden tot ‘Tinder voor verpleegkundigen’”

De personeelstekorten in de ouderenzorg zijn zo groot dat woonzorgcentra noodoplossingen zoeken bij digitale platformen als ClickCare, waar je kan ‘shoppen’ naar zorgpersoneel. “Wie het hoogste uurloon aanbiedt, heeft het meest kans op een paar extra uren”, legt Lise Vandecasteele (PVDA) uit.

Vlaamse regering doet nieuwe poging om zorg te privatiseren, de PVDA zegt: “Geen commercie in de zorg”

Met een nieuwe decreet1 wil de Vlaamse regering de drempel om zorg te privatiseren verlagen. De deur gaat open voor commerciële zorgspelers. “Wij zullen dit voorstel dan ook opnieuw proberen tegenhouden: commercie heeft geen plaats in de zorg”, zegt Lise Vandecasteele (PVDA).

PVDA wil misbruik energieleveranciers onmiddellijk aan banden leggen

De PVDA heeft de voorzitter van de Kamercommissie Energie gevraagd om de energiewaakhond CREG en minister van Energie Tinne Van der Straeten volgende week dinsdag te horen in het federaal parlement over potentiële wanpraktijken van energieleveranciers. Die rekenen de consument plots flink hogere kosten aan. De linkse partij wil daar maatregelen bespreken om eventueel misbruik zo snel mogelijk aan banden te leggen. 

Oxfam-rapport over ongelijkheid: de rijken belasten is meer dan ooit noodzakelijk

Een vermogensbelasting is dringend nodig. Dat stelt de PVDA nadat Oxfam vandaag zijn “Survival-of-the-richest”-rapport publiceerde. “De kloof wordt steeds dieper tussen de rijken die rijker worden en de armen die armer worden”, reageert Raoul Hedebouw, voorzitter van de linkse partij. “Dat geldt voor de wereld, maar ook in België. In 2000 telde ons land slechts één miljardairsfamilie, vandaag zijn het er 37. Samen bezitten ze een totaal vermogen van 96 miljard euro, dus bijna 100 miljard. In plaats van de werkende klasse en mensen met een uitkering aan te vallen, moeten die vermogens geactiveerd worden.”

“In Zelzate en Borgerhout tonen we dat een ander beleid mogelijk is” – Raoul Hedebouw (PVDA)

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw dient in zijn nieuwjaarstoespraak Bart De Wever van antwoord. Die laatste riep op om de bestuurscoalities met de PVDA in Zelzate en Borgerhout te verbreken.