Een coronataks op multimiljonairs is perfect haalbaar en hoogdringend

Bijna tachtig procent van de bevolking wil een vermogensbelasting, blijkt uit opinieonderzoek. Toch werd het PVDA-voorstel voor een coronataks op multimiljonairs door de klassieke partijen weggestemd in het parlement. “Ondoordacht”, “totaal onuitvoerbaar” en “niet de beste oplossing” klinkt het ook bij sp.a. Maar dat snijdt geen hout.

Zomervakantie uitstellen en nog meer flexibiliteit? het is niet aan de werkende klasse om de crisis te betalen

"We gaan deze zomer toch niet op vakantie", liet de voorzitter van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka, zich deze week ontvallen. Een uitspraak die kadert in een groter offensief van Voka om ons meer, flexibeler en voor minder geld te laten werken. Zijn Waalse tegenhanger sloot er zich meteen bij aan. Als het aan hen ligt, zijn het de helden van de coronacrisis die hem zullen moeten betalen. Het wordt tijd om die logica te verwerpen en om een Belgisch politiek taboe te laten sneuvelen: de multimiljonairs laten betalen.

Vlaanderen werkt samen met bedrijven in bezette Palestijnse gebieden, Jambon weigert bij te sturen

De Vlaamse Regering werkt via haar Agentschap voor Internationaal Ondernemen FIT samen met Israëlische bedrijven die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden. Dat brengt Jos D’Haese, Vlaams Parlementslid voor de PVDA aan het licht. “Deze samenwerking zou onmiddellijk stopgezet moeten worden”, zegt D’Haese. “Het gaat hier over medewerking aan de illegale kolonisatiepolitiek van Israël die al talloze keren door de VN veroordeeld werd.” Jan Jambon, Vlaams Minister van Buitenlands Beleid, ziet echter geen graten in de samenwerking en wil zijn beleid inzake de bezette gebieden niet wijzigen.

PVDA vraagt onderzoekscommissie naar aanpak corona in woonzorgcentra: “nu leren uit fouten om beter te doen als er tweede golf komt”

De PVDA heeft een motie ingediend in het Vlaams Parlement om de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra met een onderzoekscommissie onder de loep te nemen. “Meer dan de helft van de slachtoffers van het coronavirus stierf in de woonzorgcentra”, zegt Jos D’Haese, PVDA-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. “De maatregelen die de Vlaamse regering nam waren lange tijd too little, too late.  Door het totale gebrek aan overleg met de mensen op het terrein ging kostbare tijd verloren. Dat willen we nu tot op het bot uitzoeken om te kunnen leren uit de fouten die gemaakt zijn. De kans bestaat dat er een  tweede golf op ons afkomt en dan moeten we het beter kunnen doen.”

Vermijd een sociaal bloedbad, schaf de selectie in het onderwijs af

Samen met de heropstart van het onderwijs groeit het debat over de examens. “Hoe gaan we leerlingen evalueren”, vragen leerkrachten zich luidop af. “We zullen niemand tegenhouden die het niet verdient”, zei minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het parlement.[1] Hoe bepaal je wie wat verdient? Nu examens organiseren zoals we vroeger deden leidt tot een sociaal bloedbad.

Een jaar na de verkiezingen: PVDA wordt meer gesmaakt dan ooit

Bijna exact een jaar na de verkiezingen werd er opnieuw gepeild (enkel in Vlaanderen). Uit die peiling blijkt dat de PVDA nog verder zou doorgroeien.

PVDA eist dat regering omstreden Koninklijke Besluiten over zorgpersoneel intrekt

De twee volmachtenbesluiten van minister van Volksgezondheid De Block om gezondheidswerkers op te vorderen en verpleegkundige taken te delegeren naar niet-opgeleid zorgpersoneel, brengen een golf van protest met zich mee. Huisarts en PVDA-volksvertegenwoordiger Sofie Merckx zal minister De Block deze namiddag, dinsdag 19 mei, in de Kamercommissie Volksgezondheid vragen om de twee KB’s onmiddellijk in te trekken. Ze roept de minister op om dringend in overleg te gaan met de zorgsector. 

PVDA wil 10 miljoen euro voor meer kankerpreventie bij de brandweer

Gaby Colebunders (PVDA) dient een wetsvoorstel in dat meer middelen voorziet in de strijd tegen kanker bij de brandweer. “Brandweerlui sterven gemiddeld zeven jaar jonger dan de gemiddelde Belg. Dat komt voor een groot deel omdat zij in aanraking komen met een heleboel kankerverwekkende stoffen. Onze hulpverleners riskeren al hun leven om ons te beschermen. Zij verdienen het niet om daar bovenop ook nog eens met kanker geconfronteerd te worden.” Dat zegt volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders. “Wij willen bovenop de normale financiering van de brandweer nog een extra enveloppe geven specifiek voor kankerpreventiemiddelen.”

Marc Botenga (PVDA) sluit zich aan bij Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez en 300 parlementsleden uit de hele wereld die het IMF en de Wereldbank vragen om schulden kwijt te schelden

300 parlementariërs uit de hele wereld stuurden op 13 mei 2020 een brief naar het IMF en de Wereldbank waarin ze oproepen om de schuld kwijt te schelden. Onder hen VS-senator Bernie Sanders en VS-Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, maar ook Marc Botenga, Europees parlementslid voor de PVDA.

“Ja, laat de écht rijken de crisis betalen”

Als je de magere argumenten tegen een echte vermogensbelasting op de grote fortuinen leest, lijkt het wel alsof de politici in België nog altijd grote aanhangers zijn van Colbert, de Franse minister van Financiën in de 17de eeuw, die aan Koning Lodewijk XIV zei: “Sire, laten we de armen belasten, zij zijn met veel meer”.

We hebben jouw steun nodig