Strijd loont: Busbouwers Van Hool mogen nieuwe bussen De Lijn maken

Een jaar geleden werd Van Hool nog uitgesloten bij de aanbesteding van De Lijn, vandaag haalt de busbouwer een groot deel van de bestelling binnen. De acties op het terrein, van een autokaravaan door Lier tot een mailactie aan de poort van het bedrijf, hebben duidelijk geholpen.

Nooit was het opheffen van patenten op vaccins dringender. Waar wacht Vivaldi op?

Terwijl in Europa een derde dosis toegediend wordt, ontzeggen patenten andere landen de toegang tot het vaccin. De nieuwste virusvariant toont hoe gevaarlijk dat is. Nooit was het opheffen van patenten op vaccins dringender. België kan en moet daar nu een voortrekkersrol in spelen.

Antwerps stadsbestuur bespaart al tien jaar op Zorgbedrijf

Op tien jaar tijd bespaarde het Antwerpse stadsbestuur maar liefst een derde op de dotatie aan het Antwerps Zorgbedrijf. De komende jaren wil het college nog meer knippen in de middelen voor de openbare ouderenzorg. Volgens PVDA-gemeenteraadslid Lise Vandecasteele, die de cijfers onder ogen kreeg, werpt dit een heel nieuw licht op de plannen om het Zorgbedrijf te privatiseren: “Het stadsbestuur zegt dat het het Zorgbedrijf wil versterken door het te privatiseren, maar de realiteit is dat De Wever en co onze ouderenzorg de afgelopen jaren zélf op droog zaad hebben gezet.”

Minister Vandenbroucke wil 1850 bladzijden aan wettelijke bepalingen op één namiddag door het parlement jagen

De Kamercommissie Gezondheid krijgt deze namiddag welgeteld één halve dag de tijd om 1850 bladzijden aan diverse wettelijke bepalingen inzake gezondheid goed te keuren. De PVDA is niet te spreken over de manier waarop minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het parlementair debat eens te meer met de voeten treedt. Het wetsontwerp omvat ook zeer betwistbare bepalingen, zoals de oprichting van een nieuwe databank met gevoelige gezondheidsgegevens, die beheerd zou worden door de fel omstreden Frank Robben.

De strijd tegen geweld tegen vrouwen moet een versnelling hoger

Vandaag nemen PVDA, Marianne en Comac, de vrouwen- en studentenbeweging van de PVDA, deel aan de nationale manifestatie 'Stop geweld tegen vrouwen', georganiseerd door het platform Mirabal. Meer dan een jaar moesten we wachten op het Nationaal Actieplan gendergerelateerd geweld. Ondertussen nam het geweld tijdens de pandemie verder toe. Het is tijd om de strijd tegen geweld tegen vrouwen een versnelling hoger te schakelen. Wij stappen daarom mee op om een daadkrachtige aanpak te eisen van de Vivaldi-regering.

PVDA herstart campagne ‘Winter van Solidariteit’: Peter Mertens: “Het is meer dan ooit nodig"

Soep uitdelen voor de slachtoffers van de overstromingen, speelgoed inzamelen om elk kind een Sinterklaascadeau te geven, het zorgpersoneel ondersteunen ... Van nu maandag 29/11 tot 15 januari zetten leden en sympathisanten van de PVDA in het hele land opnieuw tal van solidariteitsinitiatieven op in het kader van de campagne ‘Winter van Solidariteit’. 

Slachtoffer, wij geloven jou!

“Het was de ergste dag van mijn leven. Ik heb me twee uur lang gedoucht.” Eén van de honderden getuigenissen die de laatste weken onder de hashtag #BalanceTonBar verschenen. Het lokte heel wat protest uit, niet alleen op sociale media maar ook op straat, in Brussel en in Gent. Na zoveel protest zou de politiek wel moéten reageren. Toch?

Raoul Hedebouw is kandidaat voor het voorzitterschap van de PVDA

Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA en fractieleider in het federaal parlement, is de enige kandidaat-voorzitter voor de linkse partij. De verkiezingen vinden plaats op het statutair congres op 5 december aanstaande.

Raoul Hedebouw, “een fenomeen met tweetalige flair”

Heel België ontdekte hem door zijn vurige toespraken in het parlement, zijn consequente aanwezigheid in sociale bewegingen en zijn optreden in het tv-programma De Slimste Mens ter Wereld. Raoul Hedebouw, PVDA-woordvoerder en fractieleider in het federale parlement, is nu kandidaat om de nieuwe voorzitter van de PVDA te worden. Die verkiezing vindt plaats tijdens het partijcongres op zondag 5 december. Een ideale gelegenheid om terug te blikken op het parcours van de man die door Het Laatste Nieuws-journalist Jan Segers wordt omschreven als een “fenomeen met tweetalige flair”1.

Brandstofprijzen: “Een verlaging met 1 euro, dat is mensen in hun gezicht uitlachen”

PVDA-voorzitter Peter Mertens vindt het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem om de brandstofprijzen op termijn met één euro te verlagen volstrekt ontoereikend. “Op welke planeet leeft de minister? Een volle tank is op een jaar tijd gemiddeld zo’n 20 euro duurder geworden. Nu met een korting van amper 1 euro afkomen, dat is lachen in het gezicht van de mensen die zich blauw betalen aan de pomp”.