PVDA wil dat minister Dermagne wetsontwerp over gezondheidsgegevens intrekt

PS-minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) stelde een voorontwerp van wet op waardoor verzekeringsmaatschappijen toegang kunnen krijgen tot de gezondheidsgegevens van burgers. Het ontwerp wil verzekeringsmaatschappijen automatisch toegang geven tot al deze gegevens om contracten af te sluiten, premies te berekenen of schadevergoedingen voor te stellen. 

Btw-verlaging op energie: PVDA verhoogt de druk op de regering met een laser-actie op de Wetstraat 16

De PVDA projecteerde vanochtend haar eis voor een btw-verlaging op energie op de gevels van de Wetstraat 16. Met de laser-actie op de kabinetten van de Eerste Minister en de Minister van Financiën zet de linkse partij extra druk om een btw-verlaging naar 6% af te dwingen.

BTW-verlaging op energie: PVDA voert de druk op nu ook Groen zich achter voorstel schaart

Nu ook Groen zich achter het voorstel van een btw-verlaging op energie schaart, voert de PVDA de druk op de regering verder op. “Als we nu de PS nog kunnen overtuigen, dan staan de liberalen alleen in hun verzet tegen deze noodzakelijke maatregel”, reageert Peter Mertens.

Versterk de eerste lijn of de huisartsen gaan kopje onder

Terwijl omikron ons overspoelt, werden de teststrategie en de quarantaineregels door onze regering versoepeld. Als huisartsen staan we klaar om deze vijfde golf op te vangen, net zoals bij de vorige vier golven. Maar moeten we nu echt opnieuw gaan improviseren? Moeten we de strijd met omikron blind aangaan?

Wie is Sofie Merckx, de nieuwe PVDA-fractieleider in de Kamer?

Sofie Merckx volgt Raoul Hedebouw op als fractieleider in de Kamer. Hedebouw werd voorzitter van de PVDA. Portret van een arts die zichzelf eerst in een derdewereldland zag werken, voor ze hier de werkende klasse ontmoette en zich in de strijd gooide.

Sofie Merckx wordt de nieuwe PVDA-fractieleidster in de Kamer

Als perfect tweetalige huisarts met ervaring op het terrein en als federaal volksvertegenwoordigster sinds 2019, volgt Sofie Merckx Raoul Hedebouw op als fractieleidster voor de PVDA in de Kamer.

“Voer de druk op voor een btw-verlaging op energie naar 6%”: de PVDA lanceert een mailingactie naar de ministers en partijvoorzitters

“Dit is een uniek momentum”, stelt Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA. "Onder druk hebben de socialisten en CD&V zich al uitgesproken voor de btw naar 6% op energie. Tijd om die woorden om te zetten in daden."

Cultuur: PVDA roept Overlegcomité ter verantwoording

Wie heeft de cultuur- en evenementensector opnieuw gesloten? Dat vroeg de PVDA aan de verschillende ministers van cultuur. Na het protest in Vlaanderen, Brussel en Wallonië tegen de sluiting lijken alle partijen plots "spijt" te hebben van deze maatregel, die door epidemiologen nutteloos en door de Raad van State buiten proporties werd bevonden.

PVDA organiseert mars in Brussel tegen torenhoge energiefacturen en voor verlaging btw-tarief naar 6%

Op zondag 27 februari organiseert de PVDA een mars door Brussel. Onder de slogan ‘Basta! tijd voor een menselijk beleid’ klaagt ze’de exponentieel stijgende energieprijzen aan en zet ze haar eis voor verlaging van de BTW naar 6% kracht bij. “ “De energieprijzen ontploffen, mensen kunnen niet meer. Het gebrek aan daadkracht van de regering in het midden van een nooit geziene energiecrisis is stuitend. Wij eisen daden, geen woorden. Structureel, niet tijdelijk. Weg met torenhoge energiefacturen”, klinkt het strijdbaar bij Raoul Hedebouw, de nieuwe voorzitter van de PVDA. 

Engie-Electrabel boekt 2,6 miljard euro extra winst door hoge energieprijzen

Volgens nieuwe, gedetailleerde berekeningen van de PVDA-studiedienst boekt Engie-Electrabel met haar Belgische kerncentrales 2,577 miljard euro overwinsten dankzij de historisch hoge elektriciteitsprijzen. “Langs de ene kant krijgen de gezinnen hun facturen niet meer betaald, langs de andere kant zouden de aandeelhouders van Engie-Electrabel op de rug van diezelfde gezinnen de miljarden-jackpot binnenhalen? Daar kan voor ons geen sprake van zijn”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. “Wij stellen voor dat de overheid deze woekerwinsten afroomt en de inkomsten gebruikt om de btw op energie naar 6% te verlagen. Waar wacht de regering eigenlijk nog op?”