Rechtbank beslist: ja, Volvo-werknemers hebben het recht om actie te voeren

Een vakbondsmilitant van Volvo Car Gent die na een stakingsactie vijf dagen geschorst werd, krijgt alsnog gelijk van de rechtbank. “Schending van het stakingsrecht en syndicale discriminatie”, oordeelt de rechtbank. In een half jaar tijd is het de tweede veroordeling van Volvo Car Gent voor gelijkaardige feiten. In beide gevallen werd Volvo veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

“Tolheffing in Brussel? Dat is asociaal en inefficiënt”

De plannen om in Brussel een stadstol in te voeren – iets waarover vandaag in de pers wordt bericht – zouden de automobilist tussen 840 en 1.200 euro per jaar kosten. “Na de lage-emissiezone is dit opnieuw een maatregel die de werkende bevolking doet betalen”, reageert Tom De Meester, woordvoerder van de PVDA.

Solidariteit met vervolgde Luikse vakbondsmilitanten

17 vakbondsmilitanten worden vervolgd wegens actievoeren op de E40 tijdens een algemene staking op 19 oktober 2015. De ondernemingsrechtbank van Luik velt op 2 maart om 12 uur haar vonnis. Net als bij de rechtszaak tegen de voorzitter van het ABVV Antwerpen, zal de PVDA haar solidariteit betuigen en eisen dat het gerecht stopt zich te mengen in sociale conflicten.

Asociaal, elitair en duur: Stop de LEZ

Het is altijd de gewone man die moet betalen. De Lage-emissiezone (LEZ) is asociaal, elitair en duur. Voor de PVDA is het duidelijk: stop de LEZ. 

"Ik ben het beu! 1 maart loop ik mee in de Grote Colère. Jij ook?"

“Ik ben het beu! Ze dwarsbomen het minimumpensioen van 1500 euro netto, storten het land in een crisis en blijven 6.000 euro netto per maand ontvangen. Op 1 maart loop ik mee in de Grote Colère. Jij ook?”

 

Burgerwet voor een minimumpensioen van 1500 euro netto wordt al 77 dagen geblokkeerd. Het is genoeg!

De PVDA hekelt de manoeuvres van de traditionele partijen om de behandeling van de burgerwet voor een minimumpensioen van 1500 euro netto te blokkeren. "Op 11 december 2019 werd de eerste burgerwet officieel ingediend, samen met maar liefst 100.000 handtekeningen. 77 dagen later heeft het parlement de wet nog altijd niet besproken", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

8 maart: de strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen gaat verder

8 maart is Internationale dag voor Vrouwenrechten. We komen dan ook op straat op die dag. Voor Julie, die vorig jaar werd vermoord door een verkrachter die al eerder werd veroordeeld. Voor Amandine, poetshulp die aan het eind van elk loon nog een stukje maand over heeft. Voor Fatima met haar miseriepensioen. Voor Yana, Farah en Lise, alleenstaande moeders die aan het einde van hun latijn zijn. 

Red zorg en welzijn van boekhouder Beke

Op 5 maart protesteert de zorg- en welzijnssector tegen de besparingen van minister Beke (CD&V). Ze hebben groot gelijk. Van het beloofde warme en zorgzame Vlaanderen komt niet veel in huis. Ondanks de grote noden en dure beloftes wordt er overal gesnoeid: van de zorg voor personen met een handicap tot de centra voor geestelijke gezondheidszorg. De PVDA eist dat de besparingen teruggedraaid worden en investeringen in de plaats komen.

De PVDA hekelt de poging van minister Geens om de minimale dienstverlening af te dwingen

De PVDA veroordeelt het feit dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de minimale dienstverlening in de gevangenissen er tijdens de verlofperiode wil doordrukken. “Door deze dwangmaatregel op te leggen, spuwt de minister in het gezicht van de cipiers die elke dag weer een gevaarlijke en zware klus moeten klaren”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Nabil Boukili. “De minister van Justitie in lopende zaken wil zonder overleg maatregelen opleggen die voorzien in het gedwongen opvorderen van stakende cipiers. Dit is een zeer ernstige zaak.

Jos D’Haese (PVDA) haalt keihard uit naar luxewagens Vlaamse regering.

Een Jaguar "om boodschappen te doen"? Schaamteloos! Terwijl wij moeten besparen, rijden Vlaamse ministers rond in luxewagens van 2.500 euro per maand.

We hebben jouw steun nodig