Strijd tegen ongelijkheid is de kern van de Winter van Solidariteit

We beleven vandaag niet alleen een ernstige gezondheidscrisis. We zitten ook volop in een sociale crisis en een crisis die zwaar weegt op onze mentale gezondheid. Met onze campagne voor een winter van solidariteit voegen we de daad bij het woord en bouwen we overal aan concrete solidariteit. Maar we willen meteen de ongelijkheid ook op een structurele manier aanpakken.

PVDA start petitie om Brusselse kilometertaks tegen te houden

De PVDA lanceert een petitie om de kilometertaks in Brussel niet in te voeren. “We moeten dit project van de Brusselse regering afvoeren. Het is een inefficiënte maatregel die voor de zoveelste keer de rekening aan de werkende klasse presenteert”, verklaart Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA.

Parlement weigert vraag van PVDA te onderzoeken om Julian Assange politiek asiel te verlenen

Tijdens de plenaire vergadering van 3 december weigerde de Kamer van Volksvertegenwoordigers om een motie van de PVDA in overweging te nemen. Daarin wordt de regering gevraagd om politiek asiel te verlenen aan klokkenluider Julian Assange.

PVDA verwerpt kritiek Europese Commissie op loonsverhoging zorgpersoneel

De Europese Commissie trekt, in haar evaluatie van de Belgische ontwerpbegroting, de loonsverhoging van het personeel in de zorgsector in twijfel. Zeer gevaarlijk, vindt de Europese vakbond van de openbare diensten. Ook de PVDA verwerpt de kritiek van de Europese Commissie en eist dat de Belgische regering het noodplan voor de zorg uitvoert en snel werk maakt van eerlijke belastingen voor de financiering ervan.

Kilometerheffing Brussel: de rekening is weer voor de werkende mensen

De stadstol die de Brusselse regering wil invoeren, zal niet alleen de pendelaars een pak geld kosten – tot 1.300 euro per jaar – maar zal ook veel gewone Brusselaars doen betalen. Dat blijkt uit berekeningen van de PVDA. De bedragen liggen nog hoger dan in het oorspronkelijke plan dat in de pers is uitgelekt. De PVDA roept de Brusselse regering op om het plan volledig af te voeren.

PVDA lanceert landsbrede ‘Winter van Solidariteit’ met meer dan 300 solidariteitsacties

Onder het motto ‘Winter van Solidariteit’ lanceert de PVDA vandaag een landsbrede solidariteitscampagne. Overal in het land zetten lokale afdelingen van de linkse partij de komende maanden een brede waaier van solidariteitsacties op om mensen een hart onder de riem te steken en concreet te helpen. 

Dirk Van Duppen krijgt prijs voor mensenrechten: mooie erkenning voor deze Dokter voor het Volk

“We zijn ongelooflijk trots dat Dirk Van Duppen, onze gewezen voorzitter, dit jaar postuum de Prijs voor de Mensenrechten krijgt”, zegt Janneke Ronse, voorzitster van Geneeskunde voor het Volk. De Liga voor de Rechten van de Mens maakte deze voormiddag bekend dat de prijs naar wijlen Dr. Van Duppen gaat. “Het is een grote erkenning voor zijn engagement en een opsteker voor onze 220 medewerkers en vele vrijwilligers. De prijs is een echte boost voor de gezondheidszorg in deze moeilijke tijden.”

Haal het Covid-19 vaccin uit handen van BigPharma: PVDA steunt Europees Burgerinitiatief

Onder de slogan "Geen winst op de pandemie," wil een Europees Burgerinitiatief de Europese Commissie verplichten het COVID-19 vaccin uit de handen van de farmaceutische multinationals te halen. De Burgercoalitie wil dat een vaccin beschikbaar en toegankelijk is voor iedereen, en eist ook volledige transparantie en publieke controle. Het initiatief wordt gesteund door vakbonden, sociale bewegingen, ngo's en activisten in tien landen. Ook de PVDA steunt dit Europese burgerinitiatief ten volle.

Gratis tampons en maandverbanden voor iedereen

Kan je het je inbeelden? Naar school moeten terwijl je je regels hebt, maar je kan geen tampons betalen? In Schotland maakten ze menstruatiemiddelen daarom helemaal gratis.

Europese Commissie laat belastingbetaler opdraaien voor eventuele schade door vaccins

Landen, en niet de bedrijven zelf, zullen straks schadevergoeding moeten betalen indien Covid-19 vaccins verborgen gebreken vertonen. Dat bevestigde de Europese Commissie in een antwoord op een schriftelijke vraag van PVDA-Europarlementslid Marc Botenga. De PVDA eist dat alle vaccin-contracten die Europa afsloot met de Farma-industrie gepubliceerd worden. “De geheimhouderij van de Commissie moet stoppen”, aldus Botenga. “Zodat publieke controle mogelijk is, zowel inzake de prijs als inzake andere financiële voorwaarden.”

Volg de PVDA op de voet