We hebben onze keukens niet nodig om meer vaccins te produceren

Uit een onderzoek van 77 epidemiologen uit 28 landen, uitgevoerd door The People's Vaccine Alliance, blijkt dat twee derden van hen vermoedt dat we maximum een jaar hebben vooraleer het coronavirus zodanig muteert dat de meeste vaccins van de eerste generatie hun werkzaamheid verliezen en we nieuwe vaccins nodig hebben. We hebben dus snel meer vaccins nodig. In Europa maar ook wereldwijd. Varianten kennen immers geen grenzen.

Studie GVHV: Met verplicht telewerk alleen gaan we het virus op de werkvloer niet verslaan

Uit een nieuwe studie van Geneeskunde voor het Volk komt de werkvloer opnieuw naar voren als belangrijke motor van de epidemie. Een beleid dat alleen inzet op verplicht telewerk zal daar volgens de huisartsen van GVHV nauwelijks of geen verandering in brengen.

Zonder geld naar de huisarts: dokters, patiënten en armoedeorganisaties positief over PVDA-wetsvoorstel

Na het Rekenhof en het Riziv beklemtonen nu ook de huisartsen, patiënten en armoedeorganisaties dat het PVDA-voorstel om mensen zonder geld naar de huisarts te laten gaan, onmiddellijk ingevoerd kan worden. “Minister Vandenbroucke wil de patiëntenfactuur doen dalen. Waar wacht hij op om ons voorstel in te voeren?”, vraagt Sofie Merckx, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA en zelf huisarts, zich af.

Over de vaccinatiechaos ... Een bevolking vaccineren doe je zo

De vaccinatie in ons land is een chaos. De ministers beloofden het rijk van de vrijheid, maar dat lijkt op dit moment nog heel veraf. Tijd om een en ander recht te trekken als we snel uit deze pandemie willen raken, schrijven huisartsen Tim Joye en Lise Vandecasteele van Geneeskunde voor het Volk.

37.000 boetes voor mensen die zorgpremie te laat betaalden

Bijna 40.000 mensen kregen in 2020 een boete omdat ze hun zorgpremie niet tijdig betaalden. Dat blijkt uit cijfers van Lise Vandecasteele, Vlaams Parlementslid voor de PVDA. “Die boetes worden meestal afgedwongen met deurwaarders en brachten de Vlaamse overheid de afgelopen zeven jaar maar liefst 50 miljoen euro op”, zegt Vandecasteele. “Is dat hoe we onze zorg willen financieren?” Vandecasteele vraagt om het systeem grondig te veranderen: “Vandaag worden de zwaksten dubbel getroffen: door de zorgpremie die maar blijft stijgen en daar bovenop forse boetes als je niet kan betalen. Wij pleiten voor een solidaire financiering waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat kan het best in een eengemaakte, federale sociale zekerheid.”

PVDA stelt zich vragen bij hoog aantal commerciële ouderenvoorzieningen onder verhoogd toezicht

Bijna alle woonzorgcentra die onder verhoogd toezicht van de Vlaamse overheid staan, zijn in handen van een commerciële speler. Dat blijkt uit cijfers die de PVDA opvroeg. “12 van de 13 voorzieningen die onder verhoogd toezicht staan, na het veelvuldig overtreden van de regelgeving, worden uitgebaat door een commerciële eigenaar. Het is duidelijk dat er meer problemen opduiken bij commerciële woonzorgcentra”, reageert Lise Vandecasteele, Vlaams volksvertegenwoordiger voor PVDA. 

Humo sprak met de weduwe en zoon van Dirk Van Duppen: “‘Ik geloof dat het goed komt’, schreef hij. Ik denk dat hij gelijk had”

‘Gezondheid mag geen koopwaar zijn.’ De uitspraak van wijlen Dirk Van Duppen lijkt een evidentie, maar de strijd van de arts en PVDA-politicus tegen big pharma voor betaalbare geneesmiddelen is nog altijd niet gestreden. ‘Als mijn vader er nog was,’ zegt zoon Ben Van Duppen (31), ‘en zag hoe de farmareuzen miljarden verdienen aan het coronavaccin, hij zou door het plafond gaan.’ Lees hier het pakkende interview uit Humo.

Werknemers verloren elk jaar gemiddeld 1.456 euro sinds 2014

De studiedienst van de PVDA toont aan dat de werknemers sinds 2014 in totaal 40 miljard euro verloren ten voordele van het kapitaal. “Terwijl de werkende klasse vandaag actievoert voor een wet die de lonen blokkeert, bewijst deze studie eens te meer dat er marge is en dat onze lonen ook echt omhoog moeten”, reageert PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw.

PVDA trekt aan alarmbel: "Aantal jongeren dat school vroegtijdig verlaat, blijft toenemen"

Uit cijfers die Onderwijs Vlaanderen vandaag publiceerde, blijkt dat het aantal vroegtijdige schoolverlaters blijft toenemen. In het schooljaar 2014-2015 verliet 9,7 procent de school zonder diploma, in 2018-2019 was dat al 12,1 procent. “De cijfers voor coronajaar 2019-2020 zijn nog niet bekend, maar we vrezen dat die enkel zullen toenemen”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte. “Het verontrust ons dat leerlingen uit een kansarm gezin nog altijd vijf keer meer kans hebben de school zonder diploma te verlaten dan een kansrijke jongere. Het is nu tijd voor maatregelen om van ons onderwijs een sociale lift te maken.”

Nationale staking is succes: regering moet de loon-blokkerings-wet herzien

"Tijdens de pandemie doen wij de samenleving draaien. Op het terrein. In onze bedrijven. Wij eisen respect voor ons werk", dat is de boodschap die we overal horen van de actievoerders voor loonsverhoging.

Volg de PVDA op de voet