Zaak-Borealis: PVDA bekomt extra Kamercommissie over slavenarbeid in haven van Antwerpen

De ministers van Justitie en Werk, Vincent Van Quickenborne en Pierre-Yves Dermagne, worden dinsdag 30 augustus in de Kamer ter verantwoording geroepen in de zaak-Borealis. Een extra Kamercommissie (Justitie en Sociale zaken) komt dan samen op vraag van de PVDA, die elke steen in deze zaak omgedraaid wil zien.

De prijzen van geneesmiddelen zonder voorschrift gaan door het dak. De oplossing: het Kiwimodel

Gezondheidszorg wordt steeds duurder. De prijzen van geneesmiddelen zonder voorschrift en andere parafarmaceutische producten rijzen de pan uit door de inflatie. En we staan nog maar aan het begin van de prijsstijgingen. De PVDA heeft een oplossing: het Kiwimodel.

Besparen en privatiseren: De Lijn gaat verder op ingeslagen weg

De Vlaamse regering sloot zopas een nieuw ‘openbaredienstencontract’ af met De Lijn. Daarin staat geschreven wat De Lijn de komende vijf jaar moet presteren en welke middelen het daarvoor krijgt. Het plan moet “de basis vormen voor de ambitie om openbaar vervoer aantrekkelijker, duurzamer en performanter te maken”. De Vlaamse regering vraagt aan De Lijn om de "kostenefficiëntie" verder op te voeren. Lees: opnieuw meer doen met minder centen.

Engie-Electrabel: al 1,1 miljard overwinst dit jaar. Hoe lang gaan we dit nog accepteren?

Uit de nieuwe kwartaalcijfers van Engie-Electrabel blijkt dat het bedrijf in de eerste zes maanden van dit jaar dankzij de hoge energieprijzen 1,112 miljard euro overwinsten realiseerde met de Belgische kerncentrales. “De energiereus boekt nu al bijna een jaar enorme winsten op kap van de consument. Wij betalen letterlijk de overwinsten van Engie-Electrabel. Hoe lang gaan we dit nog accepteren?”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Thierry Warmoes. De PVDA vraagt al sinds het begin van de crisis om de overwinsten af te romen en de opbrengsten te gebruiken om de energieprijzen te blokkeren.

Zaak-Borealis: PVDA wil met wetsvoorstel de aansprakelijkheid uitbreiden van bedrijven die werken met onderaannemingen

Onlangs werd een geval van extreme uitbuiting en mensenhandel ontdekt op een bouwwerf van het bedrijf Borealis in Antwerpen. De PVDA gaat een wetsvoorstel indienen om de aansprakelijkheid van bedrijven die werken met onderaannemingen, uit te breiden. Doel is dat de hoofdaannemer altijd verantwoordelijk is voor de volledige betaling van de lonen van de werknemers, ongeacht hoeveel onderaannemers er zijn en ongeacht de sector.

Hittegolf, droogte, overstromingen... drie zijden van hetzelfde wanbeleid

In Zuid-Europa woeden op veel plekken bosbranden. En ook bij ons is de droogte extreem en de temperaturen abnormaal hoog. Maar waarom doen wij het op vlak van watervoorziening slechter dan landen als Spanje en Portugal, waar veel minder neerslag valt? Daarvoor moeten we naar het wanbeleid van de voorbije jaren kijken. De PVDA heeft tien voorstellen om het tij te keren en de droogte aan te pakken. Want water is een basisbehoefte voor iedereen. Ook in droge en warme periodes.

PVDA vraagt harde aanpak sociale dumping op bouwwerven

De PVDA vraagt een harde aanpak van sociale dumping op bouwwerven, nadat een extreem geval van sociale dumping op een werf van Borealis aan het licht is gekomen. De partij vraagt dat de verantwoordelijkheid voor het opleggen en controleren van sociale normen op bouwwerven bij de opdrachtgever wordt gelegd.

Als Frankrijk de prijzen aan de pomp kan verlagen, waarom België niet?

Terwijl de prijzen voor diesel en benzine in België rond de twee euro per liter blijven, betaalt men in Frankrijk vanaf september anderhalve euro. Dat komt door een accijnsverlaging én een prijsverlaging door de oliemultinational TotalEnergies. Oppositiepartij PVDA eist dat de Belgische regering dezelfde maatregelen doorvoert. Sofie Merckx, voorzitter van de PVDA-fractie in de Kamer: “Als Frankrijk de prijzen aan de pomp kan verlagen, waarom België niet"

PVDA over Engiedeal: “De toekomstige rekening wordt doorgeschoven naar de samenleving”

Ondanks eerdere beloftes kondigt de federale regering vandaag aan dat ze in de toekomst meebetaalt voor het kernafval en de risico’s bij het langer ophouden van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Met deze Engiedeal gaat de regering plat op de buik voor Engie-Electrabel”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens.

“Fiscale hervorming Van Peteghem maakt ons belastingsysteem alles behalve rechtvaardiger”

Een verhoging van de btw, aanpassing van de tarieven van de personenbelasting in het voordeel van de hoogste inkomens, geen belasting op de grote vermogens... “De fiscale hervorming die de minister van Financiën voorstelt, is geen stap naar meer fiscale rechtvaardigheid, integendeel”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees.