9 miljard van onze lonen naar bedrijfswinsten: give us back our money

De regering-Michel-De Wever was een voorvechter inzake ongelijkheid. In vier jaar tijd is ze erin geslaagd ons meer dan 9 miljard euro aan lonen te doen verliezen. En die zijn rechtstreeks overgeheveld naar de recordwinsten van de bedrijven. "Voor de PVDA is het onaanvaardbaar dat werkende mensen alleen maar peanuts krijgen", aldus PVDA- woordvoerder Raoul Hedebouw. Anders gezegd, de lonen moeten stijgen.”

Historische staking voor koopkracht bij Van Hool

Sinds dinsdag 12 februari ligt de productie van bussen en opleggers bij Van Hool in Koningshooikt volledig stil. En dat is geen toeval. De rijke familie Van Hool beleeft gouden tijden. De busbouwers zelf daarentegen, zagen de voorbije jaren hun koopkracht alleen maar achteruit gaan.Toen een afdeling erin slaagde om 1 euro per uur loonsverhoging af te dwingen, was dat het ultieme signaal voor dezelfde eis en een stevige actie in de rest van het fabriek.

Aflevering 6 van de jongerenmars voor het klimaat: net zo vastberaden, altijd groter

Voor de zesde week op rij kwamen duizenden jongeren uit het noorden en zuiden van het land op straat voor het klimaat. Een steeds grotere beweging die scholieren, studenten verenigt. Voor de eerste keer stapten ook werkende mensen mee op, opgeroepen door Workers for Climate.

In tegenstelling tot wat Kris Peeters (CD&V) zegt, is de huidige strijd de beste bescherming voor de lonen en de eenheid

De minister van Werk stapte naar de pers in de hoop een eind te maken aan de strijd voor meer koopkracht. Strijd voeren voor meer loon en tegen de loonwet van 1996 zou de index in gevaar brengen. Het zou ook in de kaart spelen van diegenen die het land willen opsplitsen. Maar die argumenten houden geen steek.

Algemene staking: PVDA eist intrekking loonwet van 1996

De PVDA wil dat de loonwet van 1996 wordt ingetrokken. De linkse partij vraagt de Kamercommissie Sociale Zaken dat voorstel dringend te onderzoeken zodat er snel over gestemd kan worden.

Algemene staking succesvol: de werkende bevolking eist haar deel van de rijkdom op

De actiekracht van de werkende tijdens de algemene staking van 13 februari was indrukwekkend. Lang geleden dat de mobilisatie zo massaal was. “Vlamingen, Walen en Brusselaars hebben vandaag met één stem gesproken: de stem van de werkende bevolking”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Het spreekwoord ‘zonder werkvolk geen rijkdom’ klopt. Dat bleek vandaag in het hele land zeer duidelijk. Nu is het tijd om die rijkdom terug te geven aan wie ze produceert.”

Wetsvoorstel PVDA garandeert iedereen pensioen van minstens 1.500 euro netto

Kan dat, iedereen een goed pensioen geven? Jawel! “Alle pensioenen optrekken tot minimum 1.500 euro netto is haalbaar en betaalbaar”, zegt Peter Mertens. De PVDA dient een wetsvoorstel in.

Vijf voorstellen waar iedereen beter van wordt

Minder facturen, meer koopkracht. De PVDA lanceert vijf fenomenaal sociale voorstellen. Van 6 procent btw op energie tot een betaalbare ziekenhuisfactuur: wij komen op voor jouw portemonnee.

Lonen geblokkeerd, dure taksen: hoe stemden de partijen?

Gele, groene en rode hesjes tonen al maanden hoe kwaad ze zijn om hun dalende koopkracht. Ze doen dat op straat, waar alle grote sociale overwinningen behaald zijn. Maar van welke partijen krijgen ze steun? En welke partijen stemmen tégen de belangen van de werkende bevolking?

Sociaal tarief werd onder regering Michel bijna 50% duurder

Het sociaal tarief werd deze legislatuur al de helft duurder, berekende de PVDA. "Mensen in energiearmoede betalen 240 euro méér, terwijl Electrabel & co miljoenen cadeau krijgen", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Dit is jouw beweging