Voilà, het is officieel : In Europa worden we straks rechtstreeks bestuurd door de CEO van een grote multinational


"Voilà, het is officieel (beslist achter gesloten deuren). In Europa worden we straks rechtstreeks bestuurd door de CEO van een grote multinational. Dit dankzij de socialisten", vertelt PVDA-europarlementslid Marc Botenga. Hij is niet te spreken van de aanstelling van de Franse Thierry Breton tot Europees Commissaris voor Interne Markt (en de militaire industrie). 

PVDA-bestuurder dient klacht in voor diefstal van overheidsgeld tegen Moreau en zijn bende

Dat Stéphane Moreau en zijn bende er met 18,6 miljoen euro vandoor zijn gegaan, is onaanvaardbaar. Dit is diefstal van overheidsgeld, geld van ons allemaal. We eisen dat hij dat tot de laatste cent terugbetaalt en dat hij veroordeeld wordt. Daarom wil ik vandaag nog bij de politie van Luik een klacht indienen tegen Stéphane Moreau en zijn bende", zegt Damien Robert, PVDA-afgevaardigde bij Enodia.

"Gedaan met systeem waarbij politici hun zaakjes onder elkaar regelen". België op weg naar veroordeling door Mensenrechtenhof

Op 4 december buigt de grote kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich over de zaak Mugemangango tegen België. Germain Mugemangango, PVDA-lijsttrekker in Charleroi bij de gewestelijke verkiezingen van 25 mei 2014, spande een zaak aan bij het Hof in Straatsburg omwille van de partijdige en oneerlijke manier waarop zijn bezwaar tegen de telling van de kiesresultaten werd behandeld. De kans is groot dat het Hof ons land veroordeelt nu de Commissie van Venetië, een raad gespecialiseerd in dergelijke zaken, in een amicus curiae het Hof in die zin adviseert.

Gaby Colebunders (PVDA) reageert op brandstichting in Bilzen: “In de mijnen was iedereen zwart”

De brandstichting in een asielcentrum in Bilzen kwam niet uit de lucht vallen. Ze is het gevolg van een doelbewuste zondebokstrategie van extreemrechts. Gaby Colebunders, volksvertegenwoordiger voor de PVDA, stelde daarover in de Kamer pertinente vragen.

'Een nieuwe abortuswet? Een noodzakelijke stap vooruit dankzij volgehouden strijd'

België staat op het punt een grote stap te zetten in het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Dat zeggen Maartje De Vries, voorzitter van PVDA-vrouwenbeweging Marianne en Sofie Merckx, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en parlementslid voor PVDA, in een opinie op Knack.be. 'We moeten af van de patriarchale ideologie die vrouwen hardnekkig in de rol van moeder blijft duwen.'

Brand in asielcentrum: de grens is al lang overschreden

De PVDA veroordeelt uitdrukkelijk de brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen. Deze onmiskenbare daad van terreur dreigt de weg vrij te maken voor een golf van extremistisch geweld. Het is niet de onderbuik van de samenleving die dit voortbrengt, de verantwoordelijkheid ligt geheel bij de politieke stokebranden.

Abortus: PVDA verheugt zich over het compromis dat lijkt te ontstaan, een belangrijke stap voorwaarts voor vrouwenrechten

Er is een compromis bereikt over verschillende partijen heen over het recht op abortus. Tenzij er nog op het laatste nippertje iets zou veranderen, wordt er volgende woensdag in de Kamer een wet gestemd die abortus decriminaliseert en de termijn ervoor verlengt tot 18 weten. "Dit is een belangrijke stap vooruit voor de vrouwenrechten", zegt PVDA-kamerlid Sofie Merckx blij. "Feministische verenigingen zeggen al enige tijd dat de tijd dringt. Daarom was dit wetsvoorstel zo’n prioriteit voor ons. We zijn verheugd dat er een compromis is gevonden.”

Inclusie voor kinderen met zorgnoden blijft een recht

Inclusie zou geen recht meer zijn, wel een gunst die afhangt van de goodwill van de school. Dat blijkt uit het regeerakkoord. De Vlaamse regering schaft het M-decreet af en vervangt het door een begeleidingsdecreet. Eén concrete maatregel in het regeerakkoord is “de herinvoering van de autonomie van de school”.

PVDA verzet zich tegen Vlaamse kaalslag in cultuursector

Minister van cultuur Jan Jambon (N-VA) bespaart 60% op de projectsubsidies voor kunstenaars. “Onaanvaardbaar”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Tom De Meester. “De Vlaamse regering bespaart de kunstensector gewoon kapot. Voor Jan Jambon is kunst alleen relevant als protserig paradepaardje voor een nationalistisch Vlaanderen. Kritische en vernieuwende kunstenaars moeten inleveren en zwijgen.”

Noodfonds Zorg - Overwinning PVDA style

"Dat het parlement het noodfonds voor de zorgsector goedkeurde, is in de eerste plaats te danken aan de volgehouden acties van de witte woede zelf”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

We hebben jouw steun nodig