75 jaar na Hiroshima-Nagasaki: België moet actie ondernemen tegen kernwapens

Gevaarlijk voor de mensheid en kostelijk: redenen genoeg om kernwapens te verbieden. De Belgische regering weigert echter om zich te engageren tegen kernwapens en tolereert ze op haar grondgebied. In een steeds gevaarlijker wordende wereld en in het licht van een ongekende pandemie is het tijd om de prioriteiten te herzien.

Brantano: alles moet weg? Neen.

31 juli 2020 viel het gevreesde verdict: Brantano wordt door het moederbedrijf FNG failliet verklaard. Alle winkels blijven de volgende dag gesloten. Initiatief van het personeel en hun vakbonden. Drie dagen later voert het personeel actie in Namen. Een gesprek met de werknemers voor wie dit faillissement allesbehalve onvermijdelijk is.

België moet VS-troepen op zijn grondgebied weigeren

De Verenigde Staten kondigden deze week aan dat het Europees Commando van de Verenigde Staten (EUCOM) van Duitsland naar België zal verhuizen. Concreet betekent dat zo’n 2000 Noord-Amerikaanse troepen en civiele personeelsleden vanuit de Duitse stad Stuttgart naar Casteau, vlakbij Bergen verhuizen. In Bergen wordt ook al SHAPE, het militaire commando van de NAVO gehuisvest. België zou zo één van de belangrijkste strategische militaire hubs van het VS-leger worden. Waarom heeft Trump dat besloten? Wat zijn de gevolgen? En vooral, waarom moet België dit verzoek van de VS weigeren?

“Nu snel de testcapaciteit in Brussel uitbreiden en de eerste lijn betrekken”

De huidige situatie in Antwerpen toont aan dat vooral in de grote steden nieuwe haarden van coronabesmettingen opduiken. Ook in Brussel zien we de eerste aanwijzingen dat de pandemie opnieuw in kracht toeneemt. Het Brussels Gewest is niet klaar voor een tweede golf van het coronavirus, zegt Brussels PVDA-volksvertegenwoordiger Youssef Handichi. “Er is nood aan meer testcapaciteit. En we moeten ervoor zorgen dat de resultaten van de tests binnen de 24 uur bekend zijn, zodat de contactopsporing snel van start kan gaan.”

Vlaamse overheid wil lokaal contactonderzoek in Zelzate en Wachtebeke tegenhouden

Om een tweede golf van het coronavirus tegen te gaan, beslisten gemeenten Zelzate en Wachtebeke om zelf aan lokale contactopsporing te doen, maar vandaag blijkt dat de Vlaamse overheid geen toestemming verleent. “Onbegrijpelijk. Alle experten zeggen dat lokale contactopsporing in de eerstelijn essentieel is in de strijd tegen corona, maar de Vlaamse overheid werkt niet bepaald mee”, zegt Geert Asman, schepen in Zelzate voor PVDA en dokter bij Geneeskunde Voor Het Volk. De PVDA eist uitleg van minister Beke. "De overheid remt het contactonderzoek af, terwijl we nu voluit op de gaspedaal moeten duwen”, aldus Vlaams parlementslid Tom De Meester.

PVDA teleurgesteld over aanbevelingen coronacommissie: “Olifant heeft een muis gebaard”

De PVDA reageert scherp op de aanbevelingen van de coronacommissie die de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra en het contactonderzoek moest evalueren. “De olifant heeft een muis gebaard”, stelt PVDA-fractieleider Jos D’Haese. 

Europa: historisch relanceplan met verontrustende voorwaarden

Na een top die vier dagen duurde, bereikten de regeringsleiders van de Europese Unie een akkoord over een coronaherstelfonds. Daarmee willen ze de zware economische crisis die eraan komt, aanpakken. Voor het eerst in haar geschiedenis zal de EU een gezamenlijke schuld aangaan, van 750 miljard euro. Dat zou een belangrijke stap kunnen zijn in de richting van meer solidariteit tussen de Europese landen, maar de voorwaarden die aan de financiële steun verbonden zijn, baren zorgen.

Tweede golf is begonnen, tijd voor actie!

De tweede golf van het coronavirus komt op ons af. Politici moeten niet uit hun raam kruipen, maar hun verantwoordelijkheid nemen, zegt Jos D'Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams parlement. Dit gaat over mensenlevens, het is tijd voor actie!

“Laat contactspeurders lokaal samenwerken met huisartsen”

Als de overheid faalt, doen de groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk, een initiatief van de PVDA, het zelf. Dagelijks sporen ze besmette Covid-19-patiënten op om ze in quarantaine te plaatsen. Nu de tweede golf van het coronavirus er lijkt aan te komen, roept de PVDA op om de contactspeurders uit de callcentra lokaal te laten samenwerken met huisartsen. Door lokaal te werken is er meer vertrouwen, worden meer contacten doorgegeven en kunnen we actief clusters van besmettingen opsporen.

De aanpak van Geneeskunde voor het Volk werkt

Contactopsporing organiseer je best lokaal, dicht bij de mensen. "Wij hebben dat met Geneeskunde voor het Volk al gestest in april", vertelt PVDA-volksvertegenwoordiger Jos D'Haese op ATV. "Jammer genoeg heeft men daar niet naar geluisterd." De regering koos voor een miljoenencontract met commerciële callcentra. Het werd chaos en amateurisme. Haal de contactspeurders weg uit de bureaucratische callcenters en zet ze lokaal in. Dat wérkt.

Volg de PVDA op de voet