Nog altijd corona-overtredingen in helft van gecontroleerde bedrijven

Tijdens de tweede coronagolf was nog altijd bijna de helft van de gecontroleerde bedrijven niet in orde met de coronamaatregelen. Dat blijkt uit cijfers die PVDA opvroeg bij bevoegd minister Dermagne.

Peter Mertens: “Dat het virus een ‘gelijkmaker’ is, is de grootste leugen van het voorbije jaar”

De PVDA brengt haar nieuwjaarsboodschap met een stroom van beelden van het voorbije jaar. Voorzitter Peter Mertens doorprikt de mythe dat "corona een democratisch virus is dat iedereen gelijk treft". Voor Mertens is dat de grootste leugen van 2020.

“Dat het virus een ‘gelijkmaker’ is, is de grootste leugen van het voorbije jaar”

Nieuwjaarstoespraak van Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

“Terugdraaiende tellers van Vlaamse regering blijken vooral terugdraaiende beloftes”

Ondanks de beloftes van de Vlaamse regering verliezen duizenden Vlaamse gezinnen het voordeel van de terugdraaiende tellers. De PVDA reageert verontwaardigd. “Dit is een mes in de rug van 91.000 gezinnen die in 2020 nog zonnepanelen geïnstalleerd hebben na de garanties van de Vlaamse regering”, zegt Tom De Meester, Vlaams volksvertegenwoordiger en energiespecialist van de PVDA.

Wie was Patrice Lumumba?

Op 17 januari is het zestig jaar geleden dat Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, werd vermoord. Lumumba is een symbool van de Congolese onafhankelijkheidsstrijd. In Afrika wordt hij in één adem genoemd met alle grote leiders van de strijd tegen het kolonialisme. Maar wie was Lumumba en waarom is hij zo belangrijk?

Loonnorm: de PVDA vraagt noodmaatregelen voor reële loonsverhogingen

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven pakt uit met een maximale marge voor loonsverhogingen voor de komende twee jaar van 0,4 %. "Dit cijfer toont de absurditeit van de wet van 1996. Ze blokkeert onze lonen, terwijl er ruimte is voor reële loonsverhogingen. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om uit het keurslijf van deze wet te breken," zegt Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PVDA.

Niet maximaal 0,4%, maar échte loonsverhogingen

Een maximale loonmarge van 0,4% op twee jaar tijd? “Weet u wat dat betekent? Dat zijn twee koffietjes per maand voor de werkende klasse die in de vuurlinie heeft gestaan in de Covid-crisis.” PVDA-volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders vraagt aan de regering ruimte voor een reële opslag.

Hoe de effectentaks de grote vermogens ongemoeid laat

De regering-De Croo, met daarin vier linkse partijen, kondigde aan dat ze sterkste schouders zou belasten. Daarvoor werd de effectentaks van de zeer rechtse regering-Michel vanonder het stof gehaald. Alleen, het belastingtarief van die taks bedraagt amper 0,15%. En nog erger: de sterkste schouders worden gespaard. Een effectloze taks dus.

De PVDA vraagt Rekenhof hiaten in effectentaks in kaart te brengen

Deze namiddag zal Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, voorstellen in de commissie Financiën van de Kamer om de economen Thomas Piketty en Paul De Grauwe uit te nodigen. Die commissie bespreekt straks het wetsontwerp tot invoering van een jaarlijkse effectentaks. De PVDA zal ook het Rekenhof vragen om de hiaten van deze taks in kaart te brengen.

Factcheck: regering laat grootste vermogens ongemoeid en mikt op kleine belegger

De regering-De Croo beweert dat ze de sterkste schouders doet bijdragen met de effectentaks. PS-voorzitter Paul Magnette stelt dat de grote vermogens echt aangesproken worden. Maar dat klopt niet. Het is een effectloze taks die juist de grote vermogens en mikt op de kleine belegger.

Volg de PVDA op de voet