Ook Studiecommissie voor de Vergrijzing bevestigt: de gevolgen van de pensioenplannen van Arizona zijn enorm
De Studiecommissie voor de Vergrijzing heeft zonet een nieuw jaarverslag uitgebracht. Ze berekende de besparingen van N-VA, Vooruit en CD&V op onze pensioenen, en de gevolgen zijn... enorm. We zeiden het al langer, en dat wordt nu bevestigd. Onze volksvertegenwoordiger en pensioenspecialist Kim De Witte trekt vier lessen uit het rapport.

1. Belgische werknemers hebben de laagste pensioenen van West-Europa
De pensioenmaatregelen hebben een grote impact, niet alleen op de pensioenen van de ambtenaren ook op die van de werknemers. Bij ambtenaren bedraagt het gemiddeld pensioenverlies 11,9 procent, bij werknemers 9,2 procent. De stelling van De Wever en Jambon “We verlagen louter de hoogste pensioenen van de ambtenaren” wordt door de Studiecommissie voor de Vergrijzing ontkracht.
De pensioenen van de werknemers in België zijn vandaag al laag. Het nettopensioen is gemiddeld 1.523 euro. Dat is 60,9 procent van het laatste nettoloon. In de buurlanden liggen de pensioenen een pak hoger: in Frankrijk is dat 71 procent van het laatste nettoloon, in Luxemburg 86 procent, in Oostenrijk 87 procent en in Nederland 93 procent.
Enkel Duitsland scoort slechter dan België, met 55 procent van het laatste nettoloon. Door het pensioenbeleid van Arizona zal België terug onder Duitsland zakken en de West-Europese ondergrens vormen.
2. De pensioenmalus treft een op de twee vrouwen
Uit aangeleverde cijfers van de Federale Pensioendienst besluit de Vergrijzingscommissie dat de helft van de vrouwelijke werknemers een pensioenmalus zouden krijgen wanneer ze stoppen voor de wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar. Niet omdat ze te weinig werken – vrouwen werken nog altijd méér dan mannen – wel omdat ze nog altijd méér arbeid doen die niet in aanmerking komt voor het pensioen. De stelling van Jambon dat de malus slechts een beperkte impact zou hebben, wordt door de Studiecommissie voor de Vergrijzing ontkracht.
De financiële impact van de malus is ook groot en wordt door de Studiecommissie zelfs nog onderschat. De Commissie zegt zelf dat de methode die zij hanteert om de impact van de malus te berekenen (de methode Duval), louter vertrekt van financiële afwegingen en geen rekening houden met het feit dat een aantal mensen – denk bijvoorbeeld aan huishoudhulpen, industriearbeiders, bouwvakkers, tantekes in kindercrèches – fysiek of mentaal niet in staat zijn om langer te werken. Zij zullen een pak pensioen te verliezen.
3. De pensioenkloof tussen mannen en vrouw groeit opnieuw
Dankzij de verhoging van het minimumpensioen door de regering-De Croo, onder druk van de vakbonden, werd de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen kleiner. Met de maatregelen van Arizona wordt deze kloof weer groter.
Wanneer de sociale gevolgen worden uitgesplitst naar pensioenregeling en geslacht, zegt de Studiecommissie voor de Vergrijzing, zullen vrouwen in de werknemers- en zelfstandigenregelingen zwaarder getroffen worden door de pensioenhervorming dan mannen (Studiecommissie, rapport 2025, p.6).
De inspanningen van de afgelopen jaren om de ongelijkheid tussen man en vrouw te verkleinen worden weer teniet gedaan. De stelling van Valerie Van Peel dat het “onzin” is dat de vrouwen het grote slachtoffer zijn van deze pensioenhervorming, wordt door de Studiecommissie ontkracht.
4. Langer werken voor minder pensioen
De verandering van de voorwaarden om van een “gewerkt jaar” te kunnen spreken (minstens 156 gewerkte dagen of zes maanden), zorgt ervoor dat 40 procent van de vrouwen en 30 procent van de mannen langer gaan moeten werken, zo zegt de Studiecommissie. Acht op tien van hen zullen minstens één jaar langer moeten werken, twee op tien meerdere jaren langer.
Véél mensen gaan dus langer moeten werken voor minder pensioen. Is dat noodzakelijk? Vandaag geven we 11,6 procent van ons bbp uit aan de pensioenen. Zonder het Arizonabeleid evolueren we naar 13,3 procent in 2050, zo berekende de Studiecommissie in 2024. Vier Europese landen zitten vandaag al boven dat percentage van het bbp. Met andere woorden, de pensioenen zijn perfect betaalbaar, ook zonder de besparingsmaatregelen van Arizona. Het gaat over politieke keuzes, niet over noodzakelijkheden. De Arizona-partijen willen de verhoging van de militaire uitgaven betalen met ons pensioen.
Afspraak op 14 oktober
Het gaat helemaal niet over een ‘redding van de pensioenen voor onze kinderen’. Het gaat over sociale afbraak, zonder meer. Maar wij gaan dat niet zomaar laten passeren. Afspraak op 14 oktober in Brussel, om samen massaal één grote ‘NEEN’ te zeggen tegen deze regering.