We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Stel jij jezelf de vraag: 

"Hoe zit de wereld écht in elkaar?"

Voor jou is er Fakto: een digitaal marxistisch mediakanaal, powered by PVDA. 

We binden de strijd aan met de conservatieve, liberale en nationalistische ideeën die we elke dag krijgen voorgeschoteld. We willen de wereld begrijpen om haar te veranderen.

NIEUWE PODCAST 

Kantelpunt met Peter Mertens

De wereld is koortsig. Alles verandert snel en het kan alle kanten opgaan. 
Wij hebben een nieuwe samenleving nodig, waar de mens centraal staat, niet de hebzucht. 
Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA, neemt in deze maandelijkse podcast 
de tijd om dieper te graven en achter de schermen van de macht te kijken.

Hoe Trump onze sociale zekerheid bedreigt

Kantelpunt 5: Trumps oorlogsmachine vs. onze sociale zekerheid

Trump wil dat Europeanen 5% van hun rijkdom besteden aan defensie. Maar dat is een regelrechte aanval op onze sociale zekerheid. Kopstukken van de federale regering noemen de norm "te zot voor woorden", "belachelijk", en “onmogelijk”, maar gaan hem vervolgens toch verdedigen op de Navo-top in Den Haag.
de roots van fascisme

Kantelpunt 4: Waar liggen de roots van het fascisme?

Dit is aflevering 4 van de podcast Kantelpunt met Peter Mertens. We graven de wortels van het fascisme uit, tot aan het kolonialisme en de onderdrukking van de arbeidersbeweging. Dokter Tim Joye getuigt over de “kliklijn voor artsen” van de Arizona-regering. Donald Trump lanceert een nieuwe tarievenoorlog.
kantelpunt aflevering 3

#3 AI als oorlogswapen: Silicon Valley trekt ten oorlog

In de 3de aflevering van Kantelpunt kijkt Peter Mertens hoe AI wordt ingezet als oorlogswapen, met Palestina en Oekraïne als proefkonijn. Dr. Hanne Bosselaers vertelt over het ambulance-bloedbad in Gaza en de weerbaarheid van Palestijnse zorgverleners. Peter blikt terug op de algemene staking van 31 maart.
duitsland herbewapent: beurzen gaan door het dak

#2 Duitsland herbewapent: beurzen door het dak

Dit is de 2e aflevering van Kantelpunt, de podcast van Peter Mertens. Duitsland herbewapent en mag zich daarvoor in de schulden steken – iets wat voor sociale uitgaven nooit kon. De beurzen schieten omhoog. Brengt militarisering ons niet dichter bij oorlog? Peter zoekt het uit en spreekt met Ludo De Brabander.
De machtsgreep van Elon Musk in de VS

#1 Elon Musk grijpt de macht in de VS

Dit is de eerste aflevering van Kantelpunt, de nieuwe maandelijkse podcast van Peter Mertens. In de Verenigde Staten grijpt miljardair Elon Musk de macht, in ons land roept Jan Jambon “fake news” bij elke kritiek, en in Congo zijn miljoenen mensen gedood en ontheemd door de oorlog. Special guest: Marc Botenga

Hoezo?

Enorme militaire uitgaven: is de vrede in gevaar?

Enorme militaire uitgaven: is de vrede in gevaar?

Terwijl de werkende klasse in België haar pensioen moet opofferen, investeert de regering miljarden euro’s in wapens. “Wie vrede wil, moet oorlog voorbereiden”, zegt Bart De Wever. Maar gaat het écht over vrede en veiligheid? Het antwoord vind je in de nieuwe ‘Hoezo?’
Lilo van Fakto met Anne Delespaul

Wij gingen op reis en kwamen terug met een nieuwe blik op de wereld

Meer dan 200 sancties, het land op de lijst zetten die terrorisme steunt, handel verbieden … Waarom hebben de VS zo’n hekel aan het kleine eilandje Cuba? Is het misschien omdat het een eigen koers vaart, een socialistische koers? Ontdek het in de laatste video van Fakto.
Het ECHTE PLAN van Trump

Wat is het echte plan van Trump?

Een paar maanden geleden werd Trump opnieuw verkozen als president van de Verenigde Staten. In Europa zijn veel mensen ongerust over zijn leugens, zijn brutaliteit en zijn dreigingen. Zit er een strategie achter? Of is Trump gewoon zot? Antwoord in de nieuwe Hoezo? van Fakto.
Lilo van Fakto

Hoe stoppen we de genocide in Palestina?

De beelden die we te zien krijgen uit Palestina blijven hartverscheurend en laten ons achter met een machteloos gevoel. Hoe is het mogelijk dat dit gewoon verdergaat? Dat vroeg Lilo aan Peter Mertens, algemene secretaris van de PVDA en levenslange Palestina-activist.
Een collage met beelden van Bart De Wever, Tom Van Grieken, een Vlaamse vlag, een Romeinse soldaat, een bord spaghetti en Lilo van Fakto.

Wat is de verdeel-en-heerstactiek nu eigenlijk?

Lilo heeft iets ontdekt: rechtse partijen gebruiken vandaag nog een oorlogstactiek van de oude Romeinen: de verdeel-en-heerstactiek. Kemal Bilmez, jonge arbeider en PVDA-volksvertegenwoordiger, komt haar uitleggen hoe dat werkt.
Lilo kijkt vragend in de camera. Rond haar zie je foto's van haar kat, een laptop, Kim De Witte en Bart De Wever.

Waarom Bart De Wever niet wil praten over je uitgesteld loon

Lilo onderzoekt wat Bart De Wever van plan is met onze lonen. Wil hij écht dat werkende mensen meer nettoloon hebben? En het uitgesteld loon, wat is dat precies? Kim De Witte, expert sociaal recht en lid van het dagelijks bestuur van de PVDA, werpt licht op de zaak.
 Lilo van Fakto kijkt bedenkelijk. Ze heeft haar handen op haar heupen. Achter haar zie je een man in een chique kostuum, een vrouw in werkkleren en geldbriefjes die rondvliegen.

Hebben we nog feminisme nodig?

Je hoort wel eens dat mannen en vrouwen nu toch wel gelijk zijn. Vrouwen kunnen ook CEO worden, dus waarvoor vechten feministen nog? Lilo trekt erop uit met Maartje, voorzitster van vrouwenbeweging Zelle, en ontdekt dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen absoluut niet weg is.
Lilo kijkt in de verte, een beetje geschokt. Ze heeft haar hand op haar kin alsof ze nadenkt. In de achtergrond zie je een grijze lucht en een bos met een rivier.

Wie is echt verantwoordelijk voor ons klimaat?

Het kimaat blijft maar verder naar de knoppen gaan. Maar er zijn toch veel mensen die echt moeite doen om het te verbeteren? Zijn we niet met genoeg? Of moeten we ons een andere vraag stellen? Lilo vraagt het aan Jos D'Haese, PVDA-vertegenwoordiger en klimaatactivist.
Lilo van Fakto wijst naar zichzelf en kijkt verbaasd.  De achtergrond is de haven van Antwerpen.

Wie maak ik rijk met mijn werk?

België is het 8ste rijkste land, maar wie maakt die rijkdom eigenlijk? En wie krijgt ze? Lilo trok naar de haven van Antwerpen om Raf te ontmoeten. Die werkt daar al 30 jaar en weet hoeveel rijkdom hij en zijn collega's elke dag produceren. Nochtans is hij zelf niet rijk ... hoezo?
Lilo van Fakto.

Waarom is alles zo duur?

De vrije markt zou voor lage prijzen moeten zorgen en toch is alles zo duur. Hoezo? 🤔 In deze allereerste video van Fakto, ons nieuw marxistisch mediakanaal, onderzoeken we die mythe van de vrije markt (en koken we pasta carbonara 🍝).

De Regering Ontmaskerd

de pensioenmalus ontmaskerd

Langer werken om ons pensioen te redden? De Regering Ontmaskerd

De regering wil zo veel mogelijk mensen verplichten om door te werken tot hun 67ste. Om dit af te dwingen, voert ze de zogenaamde 'pensioenmalus' in. Met deze malus kan je pensioen 5% verlaagd worden voor elk jaar dat je vóór je 67ste met pensioen gaat. Pure pensioendiefstal is dat.
besparen voor het begrotingstekort? de regering ontmaskerd

Besparingen onvermijdelijk? De regering ontmaskerd

Bart De Wever wil superhard besparen om het gat in de begroting te dichten. Maar wat als er een alternatief is?
Meer wapens = meer veiligheid?

Wie vrede wil, moet oorlog voorbereiden? De regering ontmaskerd

Overal in de media hoor je dat we meer moeten investeren in wapens & oorlog. Eén stem mist in het debat: de stem voor de vrede. Meer wapens hebben nooit tot vrede geleid, enkel tot oorlog.
Line De Witte

Meerwaarden belasten om de rijken te belasten? De regering ontmaskerd

De regering beweert dat de sterkste schouders in onze samenleving moeten bijdragen aan de collectieve inspanning. Daarom voert ze een meerwaardebelasting in, die zogezegd de rijksten zou treffen. Maar in de praktijk is die belasting puur symbolisch.
Natalie Eggermont.

Miljarden voor de zorg?! De regering ontmaskerd

De zorgsector is in crisis. Gelukkig wil Arizona miljarden investeren om ze te redden … Echt waar? Het budget toont het omgekeerde: de regering wil blijven besparen op de zorg! Natalie Eggermont ontmaskert de leugens van de regering over de zorgsector. Respect voor het zorgpersoneel, dat is wat Natalie wil.
500 euro meer loon?

Langer werken voor meer loon?? De regering ontmaskerd

Arizona belooft hogere lonen. Maar de realiteit? De lonen zijn geblokkeerd, de index wordt uitgesteld, nacht- en zondagwerk verliest zijn premie. Raoul Hedebouw ontmaskert de leugens van de regering.
ambtenarenpensioenen = jackpot? De Regering Ontmaskerd

Zijn de pensioenen van ambtenaren de boosdoener? De regering ontmaskerd

Wie heeft er de jackpot van de pensioenen gewonnen, spoorwegarbeiders, leerkrachten en brandweerlui of ministers? "Spoorwegarbeiders die op 55 op pensioen kunnen kan ik niet verantwoorden", zegt minister Jambon. Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA, ontmaskert di leugens in "De Regering Ontmaskerd."
Arizona <3 jongeren?

Arizona loves jongeren? De regering ontmaskerd

Als je de Arizona-regering moet geloven, dan zijn de jongeren hun topprioriteit. Pensioenen afbreken? Doen ze “om dat van de toekomstige generaties te redden!” De dromen van jongeren ondersteunen? Absoluut, volgens Arizona moet je daarvoor de lonen blokkeren en nachtpremies afschaffen.

Fakto@ManiFiesta

Aleida Guevara en Elisa Muñoz Gomez

Wij praatten met de dochter van Che Guevara

Dit interview met de dochter van Che Guevara, Aleida Guevara, zou je visie op het eilandje Cuba, gezondheidszorg, democratie en nog veel andere dingen wel eens helemaal ondersteboven kunnen gooien.
Shawn Fain en Peter Mertens

Shawn Fain, de grootste nachtmerrie van Trump

Loonstijgingen tot wel 165%, daar droomt iedereen van, niet? Amerikaanse automobielarbeiders maakten die droom werkelijkheid na 6 weken staking. Shawn Fain, voorzitter van de automobielvakbond UAW, vertelt hoe hij de macht teruggaf aan de arbeiders en hoe ze samen wonnen. Een inspirerend gesprek in onze Studio Fakto.
Thierry Bodson et Nadia Moscufo

Thierry Bodson, van militant op het terrein tot ABVV-voorzitter

Geboren op 29 december, op het hoogtepunt van de algemene staking van de winter van 1960, stond het in de sterren geschreven dat Thierry Bodson (ABVV) een leven vol strijd en engagement zou hebben. Van militant op het terrein tot voorzitter van het ABVV: het is een rijk parcours waar veel over te zeggen valt.
Matt Huber en Natalie Eggermont.

Werkende mensen en klimaatactivisten hebben één vijand: kapitalisme

In deze Studio Fakto komt Matt Huber langs, auteur van "Klimaatverandering als klassenoorlog". Hij praat met Natalie Eggermont, energie-experte van de PVDA, over hoe de klimaatbeweging kan winnen.
slam poet Bekvegter staat naast PVDA-volksvertegenwoordiger Jos D'Haese op het festivalterrein van ManiFiesta.

Bekvegter vs. Jos D'Haese: Wat hebben poëzie en politiek met elkaar gemeen ?

Een slam poet zit tegenover een Vlaams pvda-volksvertegenwoordiger. De ene zit voornamelijk in het parlement, de andere staat vaker op een podium, maar hun doel is hetzelfde: de microfoon die ze hebben gebruiken om een stem te zijn voor de werkende klasse.
Vakbondsleider Chris Smalls op ManiFiesta. Hij spreekt in een microfoon tijdens een debat.

De rapper die de vakbond weer cool maakt

Drie jaar geleden kende niemand Chris Smalls bij naam. Het was "gewoon" een arbeider die dozen inpakte bij Amazon. Maar toen die "gewone" arbeider opkwam voor de rechten van zijn collega's die moesten doorwerken tijdens corona, werd hij ontslagen.
Louis Boyard zit neer, voor hem staat een microfoon. Op de foto staat de tekst: Louis Boyard, de jonge rebel in het parlement.

Louis Boyard, de jonge rebel in het Franse parlement

Zijn engagement begon toen hij 17 was, en er een plaat asbest uit het plafond viel op zijn school. 3 maanden staking van leerlingen én leerkrachten later won Fransman Louis Boyard zijn eerste strijd. Nu doet hij verder in het parlement, bij de linkse partij La France Insoumise.
Allyson Pollock.

Waarom gezondheidszorg publiek moet zijn

"Stel je voor! Een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iederéén, van huisarts tot specialist, van thuiszorg tot therapie … en bovendien gratis. Onmogelijk?" Allyson Pollock is een Britse Professor in de publieke gezondheidzorg aan de Universiteit van Newcastle.

Muiterij, de podcast

Peter Mertens praat in een microfoon. Er staat tekst op de foto: Muiterij, de podcast: Aflevering 1.

Muiterij, de podcast: Aflevering 1 - Het verhaal van Kath

Muiterij, dat is een boek, een docuserie en nu ook een podcast. Peter Mertens neemt je mee door zijn boek 'Muiterij. Hoe onze wereld kantelt.'
De boot Ever Given ligt geblokkeerd op het Suezkanaal. Er staat tekst op de foto: Muiterij, de podcast: Aflevering 2

Muiterij, de podcast: Aflevering 2 - Recessietherapie

Dit is de tweede aflevering van de podcast Muiterij.
Een man werkt in een fabriek. Op de foto staat de tekst: Muiterij de podcast, aflevering 3.

Muiterij, de podcast: Aflevering 3 - Het verhaal van Liam

We zitten in een energie-omwenteling. Zoals de 19e eeuw in het teken stond van steenkool en de 20ste eeuw getekend werd door olie, breekt nu het tijdperk aan van de fossielvrije energie. Wie de leider wordt van deze energie-omwenteling, is nog een vraag. De VS willen er alvast alles aan doen om dat zelf te zijn.
Een rubikskubus met een print van een wereldbol. De kubus is een beetje gedraaid. Op de foto staat de tekst: Muiterij de podcast, aflevering 4: Hoe onze wereld kantelt

Muiterij, de podcast: Aflevering 4 - Hoe onze wereld kantelt

Het Westen is stilaan zijn ijzeren grip op het globale Zuiden aan het verliezen. Jarenlang hadden westerse grootmachten politieke en economische macht over de landen in het Zuiden. Maar er zijn al heel wat dingen verschoven in die machtsverhoudingen.
Plastieken soldaatjes staan op een landkaart van de grens tussen Rusland en Oekraïne. Tekst op de foto: Muiterij de podcast, aflevering 5: Het had anders kunnen lopen

Muiterij, de podcast: Aflevering 5 - Het had anders kunnen lopen

In aflevering 5 van de podcast Muiterij blikt Peter Mertens terug op een aantal belangrijke keerpunten die voorafgaan aan de illegale Russische inval in Oekraïne. Maar hij biedt ook een hoopvol perspectief: het kan anders. Als 2 grootmachten het willen, kunnen ze een einde maken aan de oorlog.
Peter Mertens spreekt in een microfoon. Tekst op beeld: Muiterij de podcast, aflevering 6: Over links, hoop en koffie.

Muiterij, de podcast: Aflevering 6 - Over links, hoop en koffie

5 afleveringen lang nam Peter Mertens ons mee door zijn boek Muiterij. Voor de 6de aflevering schotelen we hem vragen voor van onze luisteraars en van onszelf. Over hoeveel tassen koffie hij drinkt tijdens het schrijven, over de actualiteit van Muiterij en over hoopvol zijn.

Fakto is een team van geëngageerde videasten, podcastmakers en researchers. Samen met jou zoeken we naar antwoorden op de prangende vragen van deze tijd, in verhalende podcasts en educatieve video’s voor sociale media.