We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Stel jij jezelf de vraag: 

"Hoe zit de wereld écht in elkaar?"

Voor jou is er Fakto: een digitaal marxistisch mediakanaal, powered by PVDA. 

We binden de strijd aan met de conservatieve, liberale en nationalistische ideeën die we elke dag krijgen voorgeschoteld. We willen de wereld begrijpen om haar te veranderen.

Fakto@ManiFiesta

Matt Huber en Natalie Eggermont.

Werkende mensen en klimaatactivisten hebben één vijand: kapitalisme

In deze Studio Fakto komt Matt Huber langs, auteur van "Klimaatverandering als klassenoorlog". Hij praat met Natalie Eggermont, energie-experte van de PVDA, over hoe de klimaatbeweging kan winnen.
slam poet Bekvegter staat naast PVDA-volksvertegenwoordiger Jos D'Haese op het festivalterrein van ManiFiesta.

Bekvegter vs. Jos D'Haese: Wat hebben poëzie en politiek met elkaar gemeen ?

Een slam poet zit tegenover een Vlaams pvda-volksvertegenwoordiger. De ene zit voornamelijk in het parlement, de andere staat vaker op een podium, maar hun doel is hetzelfde: de microfoon die ze hebben gebruiken om een stem te zijn voor de werkende klasse.
Vakbondsleider Chris Smalls op ManiFiesta. Hij spreekt in een microfoon tijdens een debat.

De rapper die de vakbond weer cool maakt

Drie jaar geleden kende niemand Chris Smalls bij naam. Het was "gewoon" een arbeider die dozen inpakte bij Amazon. Maar toen die "gewone" arbeider opkwam voor de rechten van zijn collega's die moesten doorwerken tijdens corona, werd hij ontslagen.
Louis Boyard zit neer, voor hem staat een microfoon. Op de foto staat de tekst: Louis Boyard, de jonge rebel in het parlement.

Louis Boyard, de jonge rebel in het Franse parlement

Zijn engagement begon toen hij 17 was, en er een plaat asbest uit het plafond viel op zijn school. 3 maanden staking van leerlingen én leerkrachten later won Fransman Louis Boyard zijn eerste strijd. Nu doet hij verder in het parlement, bij de linkse partij La France Insoumise.
Allyson Pollock.

Waarom gezondheidszorg publiek moet zijn

"Stel je voor! Een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iederéén, van huisarts tot specialist, van thuiszorg tot therapie … en bovendien gratis. Onmogelijk?" Allyson Pollock is een Britse Professor in de publieke gezondheidzorg aan de Universiteit van Newcastle.

Hoezo?

Een collage met beelden van Bart De Wever, Tom Van Grieken, een Vlaamse vlag, een Romeinse soldaat, een bord spaghetti en Lilo van Fakto.

Wat is de verdeel-en-heerstactiek nu eigenlijk?

Lilo heeft iets ontdekt: rechtse partijen gebruiken vandaag nog een oorlogstactiek van de oude Romeinen: de verdeel-en-heerstactiek. Kemal Bilmez, jonge arbeider en PVDA-volksvertegenwoordiger, komt haar uitleggen hoe dat werkt.
Lilo kijkt vragend in de camera. Rond haar zie je foto's van haar kat, een laptop, Kim De Witte en Bart De Wever.

Waarom Bart De Wever niet wil praten over je uitgesteld loon

Lilo onderzoekt wat Bart De Wever van plan is met onze lonen. Wil hij écht dat werkende mensen meer nettoloon hebben? En het uitgesteld loon, wat is dat precies? Kim De Witte, expert sociaal recht en lid van het dagelijks bestuur van de PVDA, werpt licht op de zaak.
 Lilo van Fakto kijkt bedenkelijk. Ze heeft haar handen op haar heupen. Achter haar zie je een man in een chique kostuum, een vrouw in werkkleren en geldbriefjes die rondvliegen.

Hebben we nog feminisme nodig?

Je hoort wel eens dat mannen en vrouwen nu toch wel gelijk zijn. Vrouwen kunnen ook CEO worden, dus waarvoor vechten feministen nog? Lilo trekt erop uit met Maartje, voorzitster van vrouwenbeweging Zelle, en ontdekt dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen absoluut niet weg is.
Lilo kijkt in de verte, een beetje geschokt. Ze heeft haar hand op haar kin alsof ze nadenkt. In de achtergrond zie je een grijze lucht en een bos met een rivier.

Wie is echt verantwoordelijk voor ons klimaat?

Het kimaat blijft maar verder naar de knoppen gaan. Maar er zijn toch veel mensen die echt moeite doen om het te verbeteren? Zijn we niet met genoeg? Of moeten we ons een andere vraag stellen? Lilo vraagt het aan Jos D'Haese, PVDA-vertegenwoordiger en klimaatactivist.
Lilo van Fakto wijst naar zichzelf en kijkt verbaasd.  De achtergrond is de haven van Antwerpen.

Wie maak ik rijk met mijn werk?

België is het 8ste rijkste land, maar wie maakt die rijkdom eigenlijk? En wie krijgt ze? Lilo trok naar de haven van Antwerpen om Raf te ontmoeten. Die werkt daar al 30 jaar en weet hoeveel rijkdom hij en zijn collega's elke dag produceren. Nochtans is hij zelf niet rijk ... hoezo?
Lilo van Fakto.

Waarom is alles zo duur?

De vrije markt zou voor lage prijzen moeten zorgen en toch is alles zo duur. Hoezo? 🤔 In deze allereerste video van Fakto, ons nieuw marxistisch mediakanaal, onderzoeken we die mythe van de vrije markt (en koken we pasta carbonara 🍝).

Muiterij, de podcast

Peter Mertens spreekt in een microfoon. Tekst op beeld: Muiterij de podcast, aflevering 6: Over links, hoop en koffie.

Muiterij, de podcast: Aflevering 6 - Over links, hoop en koffie

5 afleveringen lang nam Peter Mertens ons mee door zijn boek Muiterij. Voor de 6de aflevering schotelen we hem vragen voor van onze luisteraars en van onszelf. Over hoeveel tassen koffie hij drinkt tijdens het schrijven, over de actualiteit van Muiterij en over hoopvol zijn.
Plastieken soldaatjes staan op een landkaart van de grens tussen Rusland en Oekraïne. Tekst op de foto: Muiterij de podcast, aflevering 5: Het had anders kunnen lopen

Muiterij, de podcast: Aflevering 5 - Het had anders kunnen lopen

In aflevering 5 van de podcast Muiterij blikt Peter Mertens terug op een aantal belangrijke keerpunten die voorafgaan aan de illegale Russische inval in Oekraïne. Maar hij biedt ook een hoopvol perspectief: het kan anders. Als 2 grootmachten het willen, kunnen ze een einde maken aan de oorlog.
Een rubikskubus met een print van een wereldbol. De kubus is een beetje gedraaid. Op de foto staat de tekst: Muiterij de podcast, aflevering 4: Hoe onze wereld kantelt

Muiterij, de podcast: Aflevering 4 - Hoe onze wereld kantelt

Het Westen is stilaan zijn ijzeren grip op het globale Zuiden aan het verliezen. Jarenlang hadden westerse grootmachten politieke en economische macht over de landen in het Zuiden. Maar er zijn al heel wat dingen verschoven in die machtsverhoudingen.
Een man werkt in een fabriek. Op de foto staat de tekst: Muiterij de podcast, aflevering 3.

Muiterij, de podcast: Aflevering 3 - Het verhaal van Liam

We zitten in een energie-omwenteling. Zoals de 19e eeuw in het teken stond van steenkool en de 20ste eeuw getekend werd door olie, breekt nu het tijdperk aan van de fossielvrije energie. Wie de leider wordt van deze energie-omwenteling, is nog een vraag. De VS willen er alvast alles aan doen om dat zelf te zijn.
De boot Ever Given ligt geblokkeerd op het Suezkanaal. Er staat tekst op de foto: Muiterij, de podcast: Aflevering 2

Muiterij, de podcast: Aflevering 2 - Recessietherapie

Dit is de tweede aflevering van de podcast Muiterij.
Peter Mertens praat in een microfoon. Er staat tekst op de foto: Muiterij, de podcast: Aflevering 1.

Muiterij, de podcast: Aflevering 1 - Het verhaal van Kath

Muiterij, dat is een boek, een docuserie en nu ook een podcast. Peter Mertens neemt je mee door zijn boek 'Muiterij. Hoe onze wereld kantelt.'

Marc Leemans was 12 jaar lang voorzitter van ACV. Nu geeft hij de fakkel door, en dat leek ons het perfecte moment om terug te blikken op zijn carrière. Maar hij beantwoordt ook pertinente vragen voor het komend jaar. Wat zou er gebeuren als sociale zekerheid gesplitst wordt in ons land? Waarom worden onze sociale rechten aangevallen? Wie worden de volgende vertegenwoordigers van de werkende klasse? Een halfuur vakbondswijsheden. 

Fakto is een team van geëngageerde videasten, podcastmakers en researchers. Samen met jou zoeken we naar antwoorden op de prangende vragen van deze tijd, in verhalende podcasts en educatieve video’s voor sociale media.