Palestina: voor een staakt-het-vuren en het einde van de bezetting

Het geweld barstte opnieuw los in Gaza en Palestina. De beelden zijn verschrikkelijk. Hier ontdek je wat jij kunt doen om het Palestijnse volk te helpen en te steunen. En verder ook artikels, evenementen en analyses om de geschiedenis van de bezetting van Palestina door Israël te begrijpen.

 Een jonge vrouw houdt een Palestijnse vlag vast tijdens een solidariteitsbijeenkomst met Palestina.

Stop het bloedbad in Gaza, stop de straffeloosheid van Israël

De beelden die ons bereiken uit Gaza, zijn vreselijk. Er moet een onmiddellijk staakt-het-vuren komen. Het is tijd om een einde te maken aan de straffeloosheid van Israël. En we hebben 4 dringende eisen voor de Belgische regering.

De situatie in Palestina en Israël begrijpen

PVDA-blok tijdens een betoging voor een staakt-het-vuren in Palestina

Vier manieren om druk uit te oefenen op Israël om de oorlog in Gaza te stoppen

De Belgische regering en premier De Croo hebben zich uitgesproken voor een permanent staakt-het-vuren. Dat is goed en toont dat de druk van onderuit werkt. Maar de regering kan veel meer doen om het bloedbad in Gaza te stoppen. Het mag niet bij woorden blijven. Er moeten ook concrete daden volgen.
De bezetting van Palestina in vier kaarten

8 sleutelmomenten om de situatie in Palestina te begrijpen

De aanval van Hamas kwam niet zomaar uit het niets. Er ging een hele historische context aan vooraf. Dat zegt ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Maar Israël wil dat de wereld vergeet dat zijn vernietigingsoorlog in Gaza een volgende fase is in een proces dat meer dan 100 jaar geleden startte.
Peter Mertens en een groep jonge PVDA-leden poseren achter de Palestijnse vlag.

“Geen kant kiezen is de kant kiezen van de bombardementen”

Tussenkomst van Peter Mertens tijdens de commissie Buitenlandse betrekkingen van de Kamer, 7 november 2023.
Manifestatie in Brussel als steun aan de bevolking van Gaza en de burgerslachtoffers

Oorlog in Israël en Gaza: Een nieuw hoofdstuk in een lange tragedie

De beelden uit Gaza zijn afgrijselijk. Na de genadeloze bombardementen volgt wellicht een nog bloedigere invasie en landoorlog in Gaza. Het is tijd om lessen te trekken... Want uiteindelijk moet er een rechtvaardige vrede komen, en een einde aan de bezetting die al generaties lang de Palestijnen onderdrukt.
Ahed Tamimi in Studio Solidair.

Ahed Tamimi, het verzet van de jonge generatie Palestijnen | Studio Solidair 2022

“Mijn generatie gaat een einde maken aan de bezetting.” Op haar 16de werd Ahed Tamimi opgesloten in een Israëlische gevangenis. Vandaag getuigt ze over wat ze meemaakte. Tegelijk roept ze op tot verzet en actie. Nabil Boukili, PVDA-volksvertegenwoordiger, sprak met haar voor Studio Solidair.
Een arts behandelt een jongetje in een ziekenhuis in Gaza.

Steun medische centra en ziekenhuizen in Gaza

In de twee ziekenhuizen en zes klinieken van Awda doen de teams er alles aan om de slachtoffers van de bombardementen te behandelen. Maar omdat er zoveel gewonden binnenkomen is de apparatuur ontoereikend.
Jij kan helpen. Stort een gift op rekening BE17 5230 8138 7321 van Viva Salud met de mededeling "Gaza".