“Ook Blue Deal 2.0. beschermt Vlaanderen onvoldoende tegen overstromingen en droogte”
De PVDA reageert kritisch op de vrijgemaakte budgetten voor de ‘Blue Deal 2.0’, het plan van de Vlaamse Regering om droogtes en overstromingen aan te pakken. “Na een teleurstellend klimaatplan vorige week om de uitstoot te reduceren, volgt vandaag de even teleurstellende ‘Blue Deal’”, reageert Debby Burssens, Vlaams volksvertegenwoordiger van de PVDA.
“De Blue Deal is een belangrijk plan, maar de regering maakt amper 66 miljoen per jaar vrij, terwijl experten zeggen dat er 3 tot 5 keer meer nodig is. Terwijl de klimaatverandering ook deze zomer opnieuw ravages aanricht, blijft de Vlaamse regering de realiteit negeren. Dat is niet enkel nalatig, maar ook ronduit levensgevaarlijk voor mensen die in overstromingsgevoelig gebied wonen. Met de PVDA willen we een plan met ambitieuzere budgetten en blijven we strijden om de gezondheid van de mensen en ons klimaat op de eerste plaats te zetten“, zegt Debby Burssens.
Dinsdag heeft minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) de nieuwe Blue Deal 2.0 voorgesteld die Vlaanderen klaar moet maken voor droogtes en overstromingen tegen 2030. “De Blue Deal is een belangrijk plan met veel goede maatregelen, maar je moet wel de juiste budgetten vrijmaken om die maatregelen in de praktijk te realiseren”, reageert Debby Burssens. “Zo gaat deze regering 170 miljoen euro minder uitgeven dan vorige legislatuur. En dat terwijl de uitdagingen alleen maar groeien.”
Volgens de PVDA kan de financiering beter gebeuren via een Waterzekerheidsfonds, op die manier kan het waterbeleid structureel gefinancierd worden zonder afhankelijk te zijn van politieke willekeur of begrotingsoefeningen.
"De afgelopen 8 jaar hebben we 5 extreem droge jaren en 2 extreem natte jaren gekend, maar we kunnen ons daar in Vlaanderen nog steeds niet tegen beschermen”, gaat Debby Burssens verder. “Wij vrezen dat er zich ook in Vlaanderen een scenario kan voordoen zoals in de Vesdervallei, waar een waterbom voor een groot menselijk drama zorgde.”
“Daarom vragen we de regering zijn huiswerk opnieuw te doen, en van de Blue Deal een ambitieus plan met budgetten die structureel vastgelegd zijn via een Waterzekerheidsfonds en die de bevolking kunnen beschermen tegen droogte en overstromingen”, besluit Debby Burssens.