290 interimarbeiders verliezen hun job bij Volvo Trucks in Gent: "Maak van vast en volwaardig werk het nieuwe normaal"

Foto Belga.

"Uitzendkrachten zijn geen wegwerpmensen: maak van vast en volwaardig werk het nieuwe normaal." Dat zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Steven De Vuyst in reactie op het nakende ontslag van 290 interimarbeiders bij Volvo Trucks.

Door een daling van de productievolumes zal Volvo Trucks het contract van 290 interimarbeiders na 12 juli niet verlengen. Dat betekent dat opnieuw honderden mensen in de Gentse regio hun job verliezen. Het gaat hierbij om werknemers die vaak al anderhalf of twee jaar hard hebben gewerkt voor Volvo en zo de recordwinsten van 2018 hebben mogelijk gemaakt.

Op 30 januari dit jaar zei Martin Lundstedt, President and CEO nog vol trots: “2018 was een recordjaar voor de Volvo Groep.” De omzet steeg vorig jaar met 17 procent tot 391 miljard Zweedse kronen. De bedrijfswinst schoot omhoog tot 40,7 miljard kronen, omgerekend een recordwinst van 3,85 miljard euro. Kassa kassa voor de aandeelhouders, die een dividend van 10 kronen per aandeel op de rekening krijgen, het dubbele van wat analisten hadden verwacht.

“Met de PVDA willen we van vast werk het nieuwe normaal maken. De wilde uitbreiding van deeltijdse banen, interimarbeid en andere flexi-jobs maken het voor veel gezinnen onmogelijk om een toekomst op te bouwen. Een jonge interimarbeidster van Volvo Trucks kreeg bijvoorbeeld geen huurcontract omdat ze geen drie jaar werkzekerheid kon garanderen”, zegt pas verkozen PVDA-parlementslid Steven De Vuyst.

“Werknemers die zes maanden bij dezelfde werkgever met een interim- of tijdelijk contract aan de slag zijn, zouden automatisch een vast contract moeten krijgen. Het gaat erom dat je de mensen op de eerste plaats zet. De Taxshiftcalculator van het ACV berekent dat Volvo Trucks maar liefst 7,5 miljoen euro extra fiscaal voordeel opstrijkt in 2019 met de taxshift-maatregelen van de regering. Met dat geld kunnen die 290 mensen perfect betaald worden. Nu verdwijnt dat in de zakken van de aandeelhouders en krijgen de interimarbeiders zelfs geen ontslagpremie.”

 


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Bianca Van Verdegem
    heeft gereageerd 2019-06-27 11:06:01 +0200
    Ik werkte er al 2 jaar sommige mensen 4 jaar vooraleer ze een vast contract krijgen. Volvo heeft zo zijn eigen wetten en regeltjes ze komen met alles weg. Als je een bazenpoeper zijt mag je blijven en als je u mening uit mag je trappen.
    Als vrouw moet je u daar nog steeds laten doen. Ik had klacht ingediend wegens pesten maar ik was diegene die pestgedrag toonde. Schandalig gewoon. Ik krijg een klets op mijn gat van een teamleider en ik vlieg buiten. Als vrouw en interimmer heb je daar echt niks te zeggen ze hebben graag ja knikkers. Productiedaling is er gewoon omdat ze hun zakken kunnen vullen. De mensen met een vast contract kregen een premie en de interims nie. Get is nu productiedaling en toch blijven ze nu nog interims opleiden das gewoon lachen in ons gezicht. Een warmtepauze van 5 min das de moeite nie tegen dat je buiten zijt mag je terug naar binnen. Eerlijk ik ben blij dat ik er weg ben. Das een kindercrash en gene werkgever ze houden u daar aan het lijntje tot en met. En dan verschieten ze ervan dan ze den boel stilleggen en op de vakbond hun steun moet je ook niet meer rekenen want da zijn de grootste bazenpoepers en anders zijn ze hun snoepreisjes kwijt. Das mijn mening erover. Ik zoals nog andere mensen smijten ze daar onterecht buiten. Mensen reclameren bv over hun post we komen met een verbeteringvoorstel af en ze wijzen het af tot wanneer er dan een werkongeval gebeurd. Dan vliegen al die bazen ernaar toe dan pas doen ze er iets aan. Mensen met een werkongeval vb mensen met hun been in de plaaster halen ze op met taxi voor aangepast werk. Die mensen zitten dan de hele tijd in de refter terwijl ze eigelijk thuis horen te rusten. Ik heb een whiplash gehad en mijn aangepast werk was papiermes knippen ik moest de hele tijd met mijn hoofd gebukt zitten. En als je weigert aangepast werk te doen komt de verzekering er niet meer tussen. Dus zoals jullie wel merken heeft de Volvo zijn eigen wetten en regeltjes.

Volg de PVDA op de voet