We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Als het aan Europa ligt, werken we tot 70 jaar”

De Europese Commissie heeft voor onze pensioenen slechts één beleidspiste: de verdere afbouw van het recht op pensioen. “Als Europa iets mag zeggen over onze pensioenen, dan is het dat ze nog steeds te laag zijn”, schrijft PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte in een opiniestuk in De Morgen.

vrijdag 30 december 2022

“Als het aan Europa ligt, werken we tot 70 jaar”

De begroting kleurt rood. De energiesteunmaatregelen zonder stevige taks op de woekerwinsten van de energieproducten en leveranciers wegen door. De Europese Commissie tikt de federale regering op de vingers en blokkeert het relancegeld van 850 miljoen euro, tenzij de regering onze pensioenen verder “hervormt”. Maar over welke hervormingen gaat het dan?

Een herstel van de sociale bijdragen op onze lonen? Die smelten weg, nog sneller dan de poolkappen. Het gaat ondertussen al over 17 miljard euro per jaar, die niet in de kassen van de sociale zekerheid komt, maar wel in de zakken van aandeelhouders en bedrijfsleiders.

Een recht op landingsbanen vanaf 45 jaar? Het aantal langdurig zieken breekt alle records, vooral onder oudere werknemers. In tien jaar tijd halveerde het aantal bruggepensioneerden, maar voor elke bruggepensioneerde die verdween, kwam er minstens één oudere langdurig zieke bij. Is dat verstandig sociaal beleid?

Discriminaties

Een aanpak van de discriminaties op de arbeidsmarkt? Voor hetzelfde werk krijgen vrouwen nog altijd minder loon. Dit zorgt voor minder bijdragen voor de sociale zekerheid. Niet alleen vrouwen, maar ook ouderen, mensen met een beperking en mensen met migratieachtergrond worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.

De Europese Commissie berekent niet hoeveel deze discriminaties ons kosten. Zij lanceert geen discussies over praktijktesten, over quota voor gender, leeftijd of afkomst in grote bedrijven. Zij zegt ook niets over de afbraak van de sociale bijdragen. 17 miljard euro per jaar is geen klein bier. Het is een derde van het totale bedrag dat we jaarlijks investeren in de pensioenen.

De Commissie stelt slechts één beleidspiste voor: de verdere afbouw van het recht op pensioen. In haar laatste Groenboek schuift zij zelfs een pensioenleeftijd van 70 jaar naar voor: “Als we de afhankelijkheidsratio van ouderen in het jaar 2040 op hetzelfde niveau willen houden als in 2020, dan moeten we werken tot 70 jaar.”
Tunnelvisie

Het is een schoolvoorbeeld van een tunnelvisie, die geen rekening houdt met de dagelijkse realiteit van miljoenen mensen op de werkvloer. Onze liberale premier Alexander De Croo neemt die visie maar al te graag over.

“Wanneer stopt het”, mailde een boze politieman mij. Ja, wanneer stopt dit? Natuurlijk wil niemand een verdere ontsporing van de begroting. Maar waarom moet er per se verder geknipt worden in het recht op pensioen? Waarom is het debat over bovenstaande maatregelen of het debat over een Europese vermogensbelasting uitgesloten?

België investeert vandaag minder dan 11 procent van zijn bbp in de pensioenen. Dat blijft minder dan 12 procent in 2030. Oostenrijk zit vandaag al aan 13,3 procent en evolueert naar meer dan 15 procent in 2030. Denemarken zit vandaag al aan 14 procent, Frankrijk aan bijna 15 procent. Al deze landen spenderen de helft tot een vierde meer aan hun pensioen, maar de onze zouden onbetaalbaar zijn? Maak dat een ander wijs! Als Europa iets mag zeggen over onze pensioenen, dan is het dat ze nog steeds te laag zijn.