"Bedrijven die belastingen ontduiken verdienen geen steun" Peter Mertens (PVDA)

.

De PVDA zal een wetsvoorstel indienen dat er voor zorgt dat ondernemingen die belastingen ontduiken of gebaseerd zijn in belastingparadijzen, zoals de Seychellen of de Bahama’s, geen coronasteun kunnen krijgen. "Belastingontduiking kost de gemeenschap elk jaar miljarden. Denemarken en Polen hebben aangekondigd dat bedrijven die zich schuldig maken aan belastingontduiking geen recht hebben op overheidssteun. Waar wachten we op om dat in België ook te doen", zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

“Geen steun voor bedrijven die belastingen ontduiken”.

"Vorig jaar stuurden 800 bedrijven 172 miljard euro naar belastingparadijzen. Met als gevolg miljarden euro's die niet in de Belgische staatskas terecht komen. Geld dat we hier dus niet kunnen investeren in de gezondheidszorg en de openbare diensten. Waarom zouden we deze bedrijven nu onvoorwaardelijk steunen? Zo’n logica van het privatiseren van winsten en het socialiseren van verliezen, dat moet gedaan zijn" legt Peter Mertens uit. De voorzitter van de PVDA roept op om zich te inspireren op het voorbeeld van Denemarken en Polen.

Of het nu gaat om directe steun, belastinguitstel of garanties voor bankleningen, het wetsontwerp van de PVDA bepaalt dat alle vormen van staatssteun moeten afhangen van strikte voorwaarden over belastingontduiking. Het wetsontwerp viseert ondernemingen die hun statutaire zetel, een dochteronderneming of rekeningen hebben in een land dat is opgenomen in de lijst van belastingparadijzen (1). 

"Verbied dividenden en speculatie op de beurs". 

In het wetsvoorstel bepaalt de PVDA ook dat bedrijven die aan het staatsinfuus liggen geen dividenden mogen uitkeren aan aandeelhouders in 2020 en 2021. Ze moeten zich ook onthouden van beursspeculatie en geen eigen aandelen inkopen. "Het is toch ondenkbaar dat staatssteun zou worden gebruikt om dividend uit te keren. Bij BNP Paribas Fortis hebben we onlangs nog gezien dat de hebzucht van de grote aandeelhouders geen grenzen kent. Daarom moeten we strenge regels voor staatssteun opleggen", legt Peter Mertens uit.

"Wij gaan ervan uit  dat andere partijen ons voorstel zullen steunen".

"Afgaande op de verklaringen die we van veel partijen hebben gehoord over belastingontduiking, nemen wij aan dat de andere partijen dit voorstel zullen steunen. Dit voorstel, dat al ingevoerd is in Denemarken en Polen lijken ons evident", legt de voorzitter van de PVDA uit.

(1) Zie de lijsten opgenomen in artikels 179 en 73(4 quater) van het KB/WIB 92 en in de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden op belastinggebied


3 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Matthew Dikmans
  heeft gereageerd 2020-04-23 13:41:20 +0200
  Gelieve ook bonussen te verbieden cfr. Schandaal in Nederland rond topman KLM Air France die een bonus zou krijgen indien hij staatsteun binnen haalde…..
 • Jean Marchand
  heeft gereageerd 2020-04-22 20:59:42 +0200
  Geen enkele cent nog lening kan gaan naar wie geen normale belasting betaalt. Ik wacht nog altijd achter de ongeveer 80miljard €, de hold-up van de banken op de begroting dat verdwenen is! Zuivere diefstal op de natie door medeplichtige politici. Zelfs de staatswaarborg op het Franse Dexia is van de pot gerukt. De politieke terreur op de bevolking is dramatisch. Waarom slikt de burger dat. Omdat ze totaal onwetend en verdeeld zijn, laten zij zich melken als koeien, volgen zij als domme schapen. Als de Belg eens iets nuttigs kan doen, dan is dat in opstand komen en stoppen met werken als echte dommeriken voor een stel slavendrijvers!
  Ik ben echt woedend over die weerzinwekkende bloedzuigerij!
 • Linda Vandevelde
  heeft gereageerd 2020-04-22 17:35:08 +0200
  Er is dus geld genoeg als het correct geïnd kan worden. Als de wet wordt gehoorzaamd dan is er geld genoeg. Het is de normaalste zaak in de wereld vals-spelers bij de nek te nemen en onze staat goed te laten functioneren, zodat de sterkste schouders ook het meeste dragen. Gewoon een kwestie van rechtvaardigheid en gezonde diensten voor Volksgezondheid, Onderwijs enz.

Volg de PVDA op de voet