"Bedrijven die belastingen ontduiken verdienen geen steun" Peter Mertens (PVDA)

.

De PVDA zal een wetsvoorstel indienen dat er voor zorgt dat ondernemingen die belastingen ontduiken of gebaseerd zijn in belastingparadijzen, zoals de Seychellen of de Bahama’s, geen coronasteun kunnen krijgen. "Belastingontduiking kost de gemeenschap elk jaar miljarden. Denemarken en Polen hebben aangekondigd dat bedrijven die zich schuldig maken aan belastingontduiking geen recht hebben op overheidssteun. Waar wachten we op om dat in België ook te doen", zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

“Geen steun voor bedrijven die belastingen ontduiken”.

"Vorig jaar stuurden 800 bedrijven 172 miljard euro naar belastingparadijzen. Met als gevolg miljarden euro's die niet in de Belgische staatskas terecht komen. Geld dat we hier dus niet kunnen investeren in de gezondheidszorg en de openbare diensten. Waarom zouden we deze bedrijven nu onvoorwaardelijk steunen? Zo’n logica van het privatiseren van winsten en het socialiseren van verliezen, dat moet gedaan zijn" legt Peter Mertens uit. De voorzitter van de PVDA roept op om zich te inspireren op het voorbeeld van Denemarken en Polen.

Of het nu gaat om directe steun, belastinguitstel of garanties voor bankleningen, het wetsontwerp van de PVDA bepaalt dat alle vormen van staatssteun moeten afhangen van strikte voorwaarden over belastingontduiking. Het wetsontwerp viseert ondernemingen die hun statutaire zetel, een dochteronderneming of rekeningen hebben in een land dat is opgenomen in de lijst van belastingparadijzen (1). 

"Verbied dividenden en speculatie op de beurs". 

In het wetsvoorstel bepaalt de PVDA ook dat bedrijven die aan het staatsinfuus liggen geen dividenden mogen uitkeren aan aandeelhouders in 2020 en 2021. Ze moeten zich ook onthouden van beursspeculatie en geen eigen aandelen inkopen. "Het is toch ondenkbaar dat staatssteun zou worden gebruikt om dividend uit te keren. Bij BNP Paribas Fortis hebben we onlangs nog gezien dat de hebzucht van de grote aandeelhouders geen grenzen kent. Daarom moeten we strenge regels voor staatssteun opleggen", legt Peter Mertens uit.

"Wij gaan ervan uit  dat andere partijen ons voorstel zullen steunen".

"Afgaande op de verklaringen die we van veel partijen hebben gehoord over belastingontduiking, nemen wij aan dat de andere partijen dit voorstel zullen steunen. Dit voorstel, dat al ingevoerd is in Denemarken en Polen lijken ons evident", legt de voorzitter van de PVDA uit.

(1) Zie de lijsten opgenomen in artikels 179 en 73(4 quater) van het KB/WIB 92 en in de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden op belastinggebied