“Bel-20-bedrijven keren 5 miljard aan dividenden uit, er is ruimte voor loonsverhogingen”

.

Zeventien van de Bel-20-bedrijven hebben al aangekondigd dat ze dit jaar dividenden zullen uitkeren. Het gaat in totaal om iets meer dan 5 miljard euro. De studiedienst van de PVDA berekende dat een loonsverhoging van 5% in diezelfde bedrijven 1,2 miljard euro zou kosten. Dat is slechts een kwart van het bedrag van de aangekondigde dividenden.

“Deze cijfers bevestigen dat er in een aantal grote bedrijven ruimte is voor grotere loonsverhogingen”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Het VBO en Voka verkondigen graag de mythe dat alle bedrijven in moeilijkheden zijn, maar dat houdt duidelijk geen steek. De realiteit is dat heel wat grote bedrijven nog steeds reusachtige winsten maken, en ze zijn van plan om er hun aandeelhouders van te laten profiteren.”

Lees verder onder de afbeelding

“Het is niet normaal dat in deze bedrijven de lonen geblokkeerd worden met een armzalige loonsverhoging van maximaal 0,4%. Het zijn de werknemers die de bedrijven draaiende houden. Velen van hen zijn ondanks de coronacrisis hard blijven werken, anderen hebben inkomen verloren. Het minste waar zij vandaag recht op hebben is een reële loonsverhoging.”

Daarom eist de PVDA dat de wet van 1996 wordt aangepast en dat de loonnorm indicatief wordt gemaakt. Zo hebben werknemers de vrijheid om over reële loonsverhogingen te onderhandelen.  

PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw diende samen met Marc Goblet, de vroegere algemeen secretaris van het ABVV, een wetsvoorstel in die zin in.

“Natuurlijk zullen de lonen niet in alle bedrijven evenveel stijgen,” besluit Peter Mertens, “maar door de lonen te verhogen stimuleren we de koopkracht en dus ook het economisch herstel.”

Download hier het volledige dossier

Volg de PVDA op de voet