“De les uit de coronacrisis is niet de gezondheidszorg splitsen maar ze herfederaliseren”

“De les uit de coronacrisis is niet de gezondheidszorg splitsen maar ze herfederaliseren, mevrouw Verlinden”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigt in een interview in Le Soir aan dat ze de gezondheidszorg wil splitsen. “Absurd, wanneer je lessen trekt uit de coronacrisis en wanneer je weet dat zeven op de tien Belgen voor een herfederalisering van de zorg zijn”, reageert de PVDA.

“Een virus dat geen grenzen kent, 9 ministers van Volksgezondheid, al twee jaar een chaotisch pandemiebeleid. De les die minister Verlinden daaruit trekt… is de gezondheidszorg splitsen. Dat krijg je niet uitgelegd. De coronacrisis heeft net aangetoond dat we nood hebben aan eenheid van commando, aan een herfederalisering en een herfinanciering van de zorg”, reageert David Pestieau, auteur van het boek ‘We Are One, manifest voor de eenheid van België’ en hoofd van de studiedienst van de PVDA. 

“De minister zegt dan wel dat ze de bevolking wil raadplegen over de toekomstige staatshervorming, maar neemt tegelijk al een duidelijk standpunt in dat regelrecht ingaat tegen de meerderheid van de bevolking. Een peiling van juni 2020 toont aan dat 71% van de Belgen vóór een herfederalisering van de zorg is, en dat 86% van hen vindt dat 9 ministers van Volksgezondheid onnodig zijn”, legt David Pestieau uit. 

Hij preciseert: “De organisatie van de gezondheidszorg splitsen zoals ministers Verlinden voorstelt, leidt tot de splitsing van de financiering en dus de splitsing van de sociale zekerheid. Dat is de strategie die N-VA stap voor stap wil uitvoeren, zoals aangekondigd tijdens de regeringsonderhandelingen tussen Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) in de zomer van 2020. Geen sprake van een directe of indirecte afbraak van het federaal karakter van onze sociale zekerheid, de sociale kathedraal die steen per steen opgebouwd werd door de werkende klasse.” 

“De zorg dichter bij de mensen brengen? Dat doe je door een gemeenschappelijk gezondheidsbeleid te voeren en de eerste lijn en eerstelijnszones te versterken, in plaats van te splitsen. Het Martelaarsplein waar de Vlaamse regering zetelt, ligt niet dichter bij de burger dan de Wetstraat van de federale regering, mevrouw Verlinden”, voegt Sofie Merckx toe, fractieleidster van de PVDA in de Kamer en dokter voor het volk.
De fractieleidster van de linkse partij zal komende dinsdag (15 februari) minister Verlinden in de bevoegde Kamercommissie hierover interpelleren.