We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

“Energie lijkt een eenvoudig spel: met velen ellenlang onderhandelen en aan het eind wint Engie”

“Zoals het er nu naar uitziet, zal de burger een derde keer in de geschiedenis voor de Belgische kerncentrales betalen. Engie gebruikt de onzekerheid over de energiebevoorrading als chantagemiddel om de miljardenfactuur van het kernafval door te sturen naar de belastingbetaler. In plaats van het been stijf te houden, lijkt de knieval van de regering voor Engie ingezet”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens op de Engie-deal die de regering vanavond voorstelde. Gaat deze chantage nog lang door, dan is het volgens de linkse partij aan de regering om de energieproductie op te vorderen en onze energie te nationaliseren.

maandag 9 januari 2023

“Energie lijkt een eenvoudig spel: met velen ellenlang onderhandelen en aan het eind wint Engie”

“Blijkbaar is energie een eenvoudig spel: met velen ellenlang onderhandelen en aan het eind...wint Engie. De feiten spreken voor zich: de beurswaarde van Engie ging vandaag flink omhoog”, gaat Mertens verder. 

“De burger betaalde al twee keer voor de Belgische kerncentrales”, brengt Mertens in herinnering. “Een eerste keer voor de afschrijving in de jaren 1970-1980-1990. Een tweede keer voor de woekerwinsten van gisteren, 15 miljard sinds 1999, en de overwinsten van vandaag, 9 miljard tijdens deze crisis alleen al. En zoals het er nu naar uitziet, krijgt de belastingbetaler voor de derde keer de rekening gepresenteerd. Ditmaal voor de factuur van het kernafval en de kost van de verlenging”.

De linkse partij wil verder druk blijven zetten op de regering. “Is er geen betere deal met Engie mogelijk, dan is het aan de regering om de energieproductie op te vorderen en onze energie te nationaliseren. Zoals bepaald in de wet - en beloofd door alle partijen rond tafel, moet Engie opdraaien voor de factuur van het kernafval. Het is trouwens heel opvallend hoe het heilige principe van 'de vervuiler betaalt' plots zo ver zoek is in de Wetstraat. Dat principe geldt blijkbaar alleen voor de consumenten en niet voor multinationals?”, aldus Mertens.

Peter Mertens reageert ook op de uitspraken van Premier De Croo en minister Van der Straeten. “Ik hoor de regering beweren dat ze met dit akkoord de energie in eigen handen nemen. Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar. Ook hier niet. Want het enige wat deze regering met dit akkoord in eigen handen neemt, zijn de kosten. Sinds de liberalisering van onze energie klinkt er in ons land nog maar één refrein: privatiseren van de winsten, socialiseren van de lasten”.

“Nationaliseren kan niet langer taboe zijn. Zeker niet voor zoiets essentieels als energie. We hebben de controle over de energieproductie nodig om zowel de bevoorrading als de betaalbaarheid voor de bevolking te garanderen”, besluit Peter Mertens.