“Geen aanpak armoede, wel ruk naar rechts” - PVDA hekelt asociaal Vlaams regeerakkoord

Foto: Solidair

Volgens de linkse oppositiepartij PVDA legt het regeerakkoord dat Jan Jambon vandaag presenteert de basis voor een ijskoud, elitair en asociaal beleid. “Het regeerakkoord kleurt zwart-geel, maar de armoedecijfers blijven donkerrood”, zegt PVDA-fractievoorzitter voor het Vlaams Parlement Jos D’Haese in een eerste reactie. “We hoorden geen enkele concrete maatregel in de strijd tegen kinderarmoede. Ondertussen scharen de drie partijen zich wel achter de eerste twee punten uit het 70-puntenplan. In plaats van te luisteren naar het sociaal signaal van de verkiezingen, maakt de N-VA samen met CD&V en de Open VLD een forse ruk naar rechts.” Jambon I mag dan ook een stevige oppositie van de PVDA verwachten.

Tijdens de persconferentie waarop het regeerakkoord werd voorgesteld, viel geen woord over de aanpak van de kinderarmoede in Vlaanderen. “Hoewel de kinderarmoede in Vlaanderen de laatste tien jaar verdubbelde, stelt Jambon geen enkele concrete maatregel voor om de 150.000 kinderen die in armoede opgroeien vooruit te helpen”, zegt Jos D’Haese, PVDA-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. Ook voor de uit de pan swingende energiefacturen of rusthuisprijzen is er niet de minste ambitie. “Jambon I wordt zo gewoon factuurregering II”, zegt D’Haese.

Tijd voor een samenleving op mensenmaat. Doe mee met de PVDA

Uit de verklaring van Jambon bleek ook dat er geen kentering komt in de aanpak van de lange wachtlijsten die Vlaanderen teisteren. “600 miljoen voor welzijn is het enige cijfer dat we al kennen, maar dat is business as usual. Alleen al voor de wachtlijsten voor mensen met een handicap is 1,6 miljard nodig. We hebben een turbo nodig op sociaal beleid, geen fantoominvesteringen”, zegt D’Haese. “Wil Jambon de wachtlijsten echt inperken? Show me the money!”

Wachten voor de wachtlijst

Vijf jaar N-VA-woonbeleid heeft de huurprijzen de hoogte in gejaagd en de wachtlijst voor een sociale woning met meer dan een kwart doen groeien. “Toch wordt de crisis op de huurmarkt nog steeds niet aangepakt”, zegt D’Haese. “De woonbonus wordt wel afgeschaft en in ruil worden de registratierechten op een nieuwe woning van 7 naar 6 procent verlaagd. Maar waar blijven de maatregelen om huren betaalbaar te maken? De huurwaarborg wordt niet naar twee maanden teruggebracht en er komen ook geen maximumhuurprijzen. “Dit is een villawijkregering die de huurders in de kou laat staan”, zegt D’Haese.

“Er staan 154.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning, maar een inhaaloperatie komt er duidelijk niet”, zegt Jos D’Haese. “De nieuwe Vlaamse regering voert een wachtperiode in voor de wachtlijst. Gezinnen die geen betaalbare woningen vinden moeten eerst vijf jaar in de gemeente wonen voor ze op de wachtlijst mogen staan. En wáár moeten die gezinnen ondertussen wonen? Door de wachtlijsten kunstmatig in te korten los je de groeiende wooncrisis niet op.”

Ruk naar bekrompen rechts nationalisme

Onder leiding van N-VA voeren CD&V en Open VLD mee de bocht naar bekrompen rechts nationalisme door. “In een Vlaanderen waar elke dag kinderen met een lege brooddoos naar school gaan, zet deze regering de geel-zwarte burgemeesterslintjes en een Vlaamse canon bovenaan de prioriteitenlijst”, zegt D’Haese. “Onbegrijpelijk dat CD&V en Open VLD hierin meestappen.”

In plaats van in te zetten op integratie en inclusie, kiest de Vlaamse regering voor uitsluiting. “Het inburgeringsbeleid wordt een uitsluitingsbeleid dat tweederangsburgers creëert”, gaat D’Haese verder. Door nieuwkomers 360 euro aan te rekenen voor een inburgeringstraject, maakt de Vlaamse regering de drempel net hoger.”

“Tekenend is ook dat de nieuwe regering zonder gêne de eerste twee punten uit het 70-puntenplan uitvoert door uit Unia te stappen en de 13 organisaties die deel uitmaken van het Minderhedenforum financieel droog te leggen, terwijl net die organisaties cruciaal zijn voor het inburgeringsproces”, stelt D’Haese. “Wie hier is, maakt volwaardig deel uit van de samenleving”, klonk het tijdens de persconferentie. Behalve dan voor de toegang tot de Vlaamse sociale bescherming, waarvoor een wachttijd van 10 jaar wordt ingevoerd.

Werk

Ook wie moeilijk werk kan vinden krijgt vooral nieuwe plichten en weinig rechten. “Volgens Jambon is de werkloosheid blijkbaar de schuld van mensen die ‘geen goesting hebben om te werken’. De realiteit is dat multinationals als Continental, Thomas Cook, Punch Powertrain en KBC honderden jobs schrappen, omdat aandeelhouderswinsten voorgaan op duurzame tewerkstelling. Dat is de realiteit”, zegt D’Haese. “Verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen helpt mensen niet aan een goeie job, daar zijn werkelijk alle experts het over eens. Bovendien verdringt gedwongen arbeid voor werklozen volwaardige tewerkstellingsplaatsen.”

Onderwijs voor de elite

“Op basis van wat we nu weten, blijkt dat Jambon I kiest voor een onderwijs voor de elite”, zegt D’Haese. “In plaats van extra middelen te voorzien voor een goede toepassing van het M-decreet, wordt het radicaal afgeschaft. Ook de brede eerste graad, die net moet zorgen voor meer inclusie van kinderen met laaggeschoolde ouders, wordt afgevoerd. De democratisering van het hoger onderwijs komt onder druk te staan, met ingangsexamens en verplichte heroriëntering na een eerste faling. Voor het lerarentekort doet de nieuwe Vlaamse regering blijkbaar een gooi naar het WK voor loze beloftes. Welke concrete maatregelen gaat Jambon I nu nemen om het schrijnende tekort aan te pakken?”

Totaal gebrek aan klimaatambitie

“Hoewel op 20 september opnieuw 15.000 mensen op straat kwamen voor een stevig klimaatbeleid, blijft de Vlaamse regering een hopeloos gebrek aan ambitie tonen”, zegt D’Haese. “Ik weet niet op welke planeet Jan Jambon leeft, maar de onze probeert hij in elk geval niet te redden. Terwijl het internationaal duidelijk wordt dat we naar klimaatneutraliteit in 2050 moeten, blijft de Vlaamse regering steken op een reductie van 80 procent, terwijl zelfs de Europese Commissie de doelstellingen naar 100 procent wil verhogen.”

PVDA zet sociale prioriteiten op de agenda

Met dit regeerakkoord kapen de N-VA, CD&V en Open VLD de verkiezingsuitslag. “Samen hebben deze partijen meer dan een half miljoen stemmen verloren. In plaats van te luisteren naar het sociaal signaal van de verkiezingen, een signaal om fors in te zetten op betaalbaar wonen, een ambitieuze aanpak van de kinderarmoede, werkbaar werk en betaalbare facturen, kiest de Vlaamse regering voor een hard, rechts en asociaal beleid”, zegt D’Haese.

De regering Jambon mag zich dan ook aan een stevige oppositie verwachten van de PVDA, die bij de afgelopen verkiezingen fors vooruit ging. “Er waait een nieuwe wind door het parlement, zowel qua stijl als qua inhoud”, klonk het woensdag al op Villa Politica naar aanleiding van de eerste tussenkomsten van de nieuwe PVDA-parlementsleden in de commissie. “De regeringspartijen zijn misschien vergeten dat de mensen hebben gestemd voor sociale vooruitgang, wij niet. We zullen het volledige regeerakkoord aandachtig doornemen van zodra dat gepubliceerd wordt. Maar we beloven alvast dat we de sociale prioriteiten op de agenda zullen blijven zetten”, besluit D’Haese.


9 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Brenda Caeckaert
  heeft gereageerd 2019-12-03 21:16:25 +0100
  Wat met mensen die door omstandigheden in tijdelijke financiële problemen geraken? Die uit de boot vallen bij instanties? Zelf geraakte ik in de verplichte armoede en sociale uitsluiting. Kreeg geen hulp, geen financiële steun, geen voedselbank. Ik wil gerust mijn verhaal doen want ik ben niet alleen. Dit is een onderbelicht probleem. Wij worden vergeten. Echt een schande. Ik roep de politici op om ons niet te vergeten en er iets azn te doen.
 • dirk devroey
  heeft gereageerd 2019-10-05 10:09:42 +0200
  Jos ,je was geweldig vrijdag,ik kan ook niet tegen die arrogantie.
 • gertrud bongaerts
  heeft gereageerd 2019-10-04 01:20:42 +0200
  Ik ga akkoord met de beoordeling van en de kritieken op het Vlaams regeerakkoord door Jos D’haese.
  Ik heb de tekst van dat regeerakkoord nog niet gelezen. Naar het schijnt zou het niveau van het Nederlands ervan betreurenswaardig zijn. En dat voor politici die voor een onderwijs opkomen dat moet ‘excelleren‘.
  Ik heb Jan Jambon begin september, na de zomerpauze, op de radio gehoord. Hij praatte een soort ‘tussentaal’… en gebruikte de uitdrukking ‘hij wilt’. En dergelijke taal heeft hij zeker niet op school geleerd… De correcte vorm is: ‘hij wil’.
  De dag daarna hoorde ik Jos D’Haese. Die had stevige kritiek op de uitspraken van Jambon. Jammer genoeg maakte hij dezelfde taalfout als Jambon: ‘hij wilt’.
  De PVDA-verantwoordelijken mogen toch niet hetzelfde tussentaaltje als de N-VA hanteren!?
  ‘Willen’, ‘kunnen’ en ‘mogen’ zijn modale werkwoorden. Die hebben (niet enkel in het Nederlands) een bijzondere vervoeging. De regel ‘hij drinkt thee als hij tegenwoordig is’, is hier niet van toepassing. We zeggen toch ook niet ‘hij magt’ of ‘hij kant’. Dus waarom ‘hij wilt’ ?
  Gertrud Bongaerts
 • Said Roger Rahmouni
  heeft gereageerd 2019-10-03 09:29:44 +0200
  U HEEFT DE NAGEL OP DE KOP GESLAGEN JOS DOE ZO VERDER EN BLIJF MAAR STEVIG OPOSITIE VOEREN TEGEN GRAAIERS !!!!!!!!!!
 • Luc Pouders
  heeft gereageerd 2019-10-02 17:44:42 +0200
  PVDA , kom op voor de jongeren , maak van woonbonus strijdpunt.
 • Stefan De Wilde
  heeft gereageerd 2019-10-01 22:19:28 +0200
  Ik ben het eens met Eric Hindryckx, ik snap niet dat PVDA de afschaffing van de woonbonus niet tot een even groot strijdpunt maakt. Deze maatregel is een verkapte belasting die voornamelijk weer de middenklasse treft. Net als de waanzinnige stijging van de dieselprijs tijdens de vorige legislatuur. Of de verminderde aftrek van dienstencheques. Of de stijging van de pensioenleeftijd. Er zijn voorbeelden legio van dergelijke maatregelen. Verdedig ook de werknemer en de ambtenaar uit de middenklasse, PVDA. Wij vormen óók jullie kiespubliek!
 • Eric Hindryckx/dubbel
  heeft gereageerd 2019-09-30 21:48:49 +0200
  Toch wel typisch pvda dat de “middenklasse” stiefmoederlijk behandeld wordt. De vermindering van het percentje registratierechten weegt helemaal niet op tegen afschaffing woonbonus, meen ik. Als een jonge gast nu een eigendom zal kopen van laat ons zeggen 250.000 zal h/zij 2.500 minder betalen. Ik ben geen fiscaal expert maar die woonbonus bedraagt toch veel meer op den duur. Is dat echt het vermelden niet waard ?
 • Jeroen Taverniers
  heeft gereageerd 2019-09-30 17:41:09 +0200
  Het is teleurstellend. Dat van die sociale woningen is onzin, als ik een sociale woning nodig heb zou ik zo snel mogelijk één willen, waar speelt geen rol, maar nu zit je dus vast in u gemeente. En wat als je verhuist en daarna een sociale woning nodig hebt? Heb je dan recht op een woning waar je de laatste 5 jaar woonde en moet je dus terug verhuizen? Waarom zegt men niets over de 33% sociale woningen in Nederland, ze gebruiken het als voorbeeldland.
  De jobbonus is alweer de zoveelste cadeau aan de werkgevers. Het probleem is dat die lonen te laag zijn, het antwoord is een hoger bruto loon. Van mijn 2200 bruto bleef er maar 1400 over, straks heeft iemand die 1600 bruto verdient evenveel. Dit slaat werkelijk nergens op. Als alleenstaande zou je tegenwoordig 2200 netto (als je wagen nodig hebt alleszins) moeten verdienen om normaal te kunnen leven en iets aan de kant te zetten. Wat het doel toch zou moeten te zijn van te werken, het is niet dat mensen veel vragen. Eigenlijk maakt niet uit hoeveel mensen er werken, het is een ontwricht systeem omdat tijden verandert zijn en de groten steeds minder gaan belasten is.
  Gemeenschapsdienst is pure onzin, een bureaucratisch monster. Dat kost veel meer dan het ooit iets opbrengt. Je hebt 2 soorten mensen die langdurig werkloos zijn. Diegene die niet willen werken, en hier faalt dan de controle en activering. Er mag gecontroleerd worden op zwart werk, ik denk dat iedereen daar mee eens is. Maar die andere groep zijn mensen die niet passen in het economisch systeem. dat zijn mensen die met reden geen werk vinden of kunnen uitoefenen. En er bestaan regelingen zoals vrijwilligerswerk als deze mensen toch iets willen doen. Maar een werkgever kiest liever voor een gezond exemplaar dan iemand met bagage, om het cru te zeggen. Je moet echt met die mensen eens praten, dat zijn allemaal individuele verhalen.
  Over school is het een persoonlijke mening. Voor mij is niet het probleem de eerste graad maar eigenlijk de basisschool. De basisschool onderwijst niet genoeg vakken, zeker praktische vakken zodat kinderen leren ontdekken wat ze graag doen en wat ze goed kunnen. Natuurlijk kan je als twaalfjarige niet kiezen voor mechaniek als je nog nooit een motor van dichtbij gezien hebt. Daarom zou ik liever een brede eerste graad hebben met een baisspakket en daarnaast keuzevakken, in een vorm van modules zodat zelfs kinderen van verschillende studiejaren in één klas zitten. Stel u voor dat iemand die goed is in wiskunde zo geavanceerde wiskunde kan kiezen, of informatica, extra talen,.. Het basispakket is breed maar men kan toch kiezen, leren en experimenteren. Het enigste wat ik wel aanraad om klassen van hetzelfde niveau te maken. Ik spreek uit ervaring, het ging te traag, veveling en schoolmoe uiteindelijk.
  Kinderarmoede begint bij mij bij de ouders. ga je kinderen uit de armoede halen en ouders niet? Het kind voeden terwijl de ouders geen voedsel kunnen kopen? Ga je het kind een Playstation geven terwijl de ouders de elektriciteit niet kunnen betalen?
  Als je hiervoor nachtne moet onderhandelen, toont de zwakte van deze generatie politici aan. Wat CD&V daar doet is mij een raadsel, de letter C zouden ze dringent mogen laten vallen.
 • jeanne Thijs
  heeft gereageerd 2019-09-30 15:15:19 +0200
  waar blijft de vraag aan de werkgevers om voor werkbaar werk, omscholing enz om zo te zorgen voor jobs, jobs, jobs, maar dan vooral echte jobs!!!

Volg de PVDA op de voet