Foto Solidair.

“Het is tijd voor nieuwe verkiezingen”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “De mensen zijn het slecht politiek theater in de Wetstraat beu. De politiek blijft met zichzelf bezig, in plaats van met de mensen. Als het zo zit, dat de traditionele partijen het dan maar gaan uitleggen aan de kiezer.”

“Blijkbaar hebben de traditionele partijen de afstraffing van 26 mei nog altijd niet begrepen”, aldus Peter Mertens. “Terwijl de sociale noden zo hoog zijn, gaan de partijvoorzitters na de zoveelste mislukte onderhandelingsronde doodleuk op krokusvakantie. We zijn ondertussen negen maanden na de verkiezingen: nul resultaat. Dat is de mensen gewoon in het gezicht uitlachen.”

“De mensen hebben geen vertrouwen meer in de politiek en dat hebben de tien traditionele partijen helemaal aan zichzelf te danken”, vervolgt Mertens. “De mensen zijn kwaad en ze hebben groot gelijk. Politici die géén regering kunnen vormen en het hele land blokkeren, maar ondertussen wel 6.000 euro per maand verdienen. Vlaamse ministers die rondrijden in luxueuze Jaguars van 2.500 euro per maand, méér dan een modale Vlaming per maand verdient, terwijl gewone mensen met hun auto de LEZ-zone niet meer binnen mogen: dat is wraakroepend.”

“Zo kan het niet verder”, aldus Peter Mertens. “De tien traditionele partijen zijn enkel nog met zichzelf bezig, niet meer met de mensen. Op 26 mei hebben de mensen nochtans een duidelijk signaal gegeven: stop de besparingen, zet de sociale prioriteiten op de eerste plaats, verhoog de minimumpensioenen tot 1.500 euro netto. Maar onze burgerwet voor 1.500 euro pensioen, die al door bijna 170.000 Belgen is ondertekend, wordt wel geblokkeerd in het parlement. Zo kan het niet verder.”

Het zit Mertens hoog dat de PVDA als enige nationale partij door de traditionele partijen buitengesloten wordt. “In plaats van te luisteren naar ons signaal, negeren de traditionele partijen onze 584.000 kiezers! Wij hebben de verkiezingen gewonnen, maar zij gijzelen het land. De mensen hebben niet gestemd voor de splitsing van het land, maar voor een andere politiek, voor de eenheid van het land en voor een sociaal beleid. Als de tien traditionele partijen zo halsstarrig blijven weigeren om naar de mensen te luisteren, dan zit er maar één ding op: nieuwe verkiezingen.”

“Wij willen dat de mensen zich kunnen uitspreken over de totale blokkering van ons land door de traditionele partijen. Wij willen dat er naar het volk geluisterd wordt. Daarom laten wij onze stem horen. In het stemhokje en op straat. Wij roepen iedereen op om op 1 maart naar Brussel te komen voor een luid en duidelijk signaal. Stap mee op in de Grote Colère, de mars voor een andere politiek”, besluit Mertens.