Foto Solidair, Raf Degeest

De illegale blokkade tegen Cuba belemmert het recht op ontwikkeling van de Cubaanse bevolking al meer dan 60 jaar. De Coördinatie voor de opheffing van de blokkade organiseerde op 25 oktober voor het Centraal station in Brussel een Salsa tegen de blokkade.

 

Een hele generatie Cubanen is onder de blokkade opgegroeid. Nochtans denken veel mensen in België dat die blokkade – dankzij Obama – al lang opgeheven is. Niets is minder waar. Onder de regering-Trump is de blokkade zelfs meer en meer aangescherpt. Trump vaardigde heel wat extra sancties uit om de Cubaanse bevolking te wurgen en tot een 'regime change' te komen. Hij activeerde zelfs een belangrijk onderdeel van de blokkadewetten die voorheen nooit actief waren omdat daar ook derde landen bij betrokken waren en omdat de VS vreesde dat dit de relaties met die landen op het spel had kunnen zetten. Dat is niet echt de bezorgdheid van Trump. Met dreigementen en zware boetes zet de VS nu internationale bedrijven – voornamelijk Europese - meer dan ooit onder druk om geen handel te drijven met Cuba.

Westerse media spreken er niet over, maar Cuba kent al enkele weken een energiecrisis, met grote impact op de bevolking en op Cuba’s economie. Er is een acuut tekort aan brandstoffen voor het transport, maar ook voor de voedselvoorziening en de handel. Deze crisis is een rechtstreeks gevolg van de extra sancties die de VS heeft opgelegd aan het Caribische eiland en zijn belangrijkste bondgenoot Venezuela. Internationale rederijen vrezen VS-sancties en willen geen Venezolaanse olie meer verschepen naar Cuba.

De Belgische Coördinatie voor de opheffing van de blokkade, waar ook de PVDA zich bij heeft aangesloten, vestigt de aandacht op deze realiteit in Cuba. Op 6-7 november zal de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zich voor het 28ste keer in zoveel jaar uitspreken over een resolutie die de Verenigde Staten oproept om de blokkade tegen Cuba onmiddellijk te stoppen.

Algemene Vergadering VN: 189 stemmen tegen blokkade, 2 voor 

Vorig jaar stemden 189 landen voor deze resolutie en 2 tegen, de VS en Israël. Het draagvlak om de blokkade voor eens en voor altijd op te heffen is er in woorden wel. De Europese Unie, bij monde van voormalig Hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini noemde de blokkade meermaals illegaal en een schending van de internationale handel. Ook in ons land is de steun voor de opheffing van de VS-blokkade tegen Cuba groot. Meer dan 40 organisaties uit het sociale middenveld steunen de inspanningen van de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade om correcte informatie over de blokkade te verspreiden. Ruim 4.600 personen ondertekenden de petitie tegen de blokkade.

Om deze veroordeling kracht bij te zetten organiseerde de Coördinatie voor de opheffing van de blokkade een salsa flashmob samen met de Cubaanse gemeenschap in België. Salsa tegen de blokkade: om duidelijk te maken dat mooie woorden alleen niet volstaan.

Ook PVDA ondersteunt deze oproep en vraagt concrete maatregelen van onze Belgische regering om de blokkade een halt toe te roepen zodat Cuba's recht op ontwikkeling kan gewaarborgd worden. 


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Anton Schiffman
    heeft gereageerd 2020-06-29 21:39:40 +0200
    Volledig vóór de opheffing van de blokkade tegen Cuba. Dat neemt trouwens niet weg dat Cuba, volgens mij dan, een dictatuur is. Een dictatuur die door de PVDA naar de mond wordt gepraat. Wat dat betreft heeft de PVDA een lange traditie tot (en met) AMADA.

Volg de PVDA op de voet