“Stem de PVDA in het parlement, ons land heeft dat nodig”

Raoul Hedebouw, Jos D'Haese en Peter Mertens op Fiesta Social Turnhout
"Wij staan voor de meest cruciale twee weken van ons jonge bestaan. Twee weken die zullen beslissen hoe de PVDA in ons land zal verder groeien. Twee weken die zullen beslissen of er ook vanuit Vlaanderen een authentiek linkse stem in dat parlement komt." Lees hier de volledige toespraak van Peter Mertens op Fiesta Social op 11 mei.

Beste vrienden en kameraden,

Wij staan voor de meest cruciale twee weken van ons jonge bestaan.

Twee weken die zullen beslissen hoe de PVDA in ons land zal verder groeien.

Twee weken die zullen beslissen of er ook vanuit Vlaanderen een authentiek linkse stem in dat parlement komt.

Vergis u niet.

Dit land is snel aan het verrechtsen en heeft dringend een locomotief op links nodig, ook in het parlement.

Het is nu of niet. In de komende twee weken zullen daar over beslissen. Jullie zullen daar over beslissen.

Beste vrienden en kameraden, wij zijn nodig in het parlement.

Wij zijn nodig om het stof weg te blazen en de politiek wakker te schudden.

Wij zijn nodig om een andere stem te laten horen.

Als je de liberalen mag geloven leven wij in België in een soort luilekkerland.

Dit land is snel aan het verrechtsen en heeft dringend een locomotief op links nodig, ook in het parlement.

“We hebben het hier toch heel goed”, zei Gwendolyn Rutten deze week. Dat zegt heel veel. Ze hebben beloofd om de kinderarmoede te halveren. Maar de kinderarmoede is verdubbeld. Ze hebben beloofd om de pensioenen boven de armoedegrens op te trekken, maar één op drie vrouwen heeft een pensioen lager dan 750 euro. En dan komen ze zeggen dat we hier hier allemaal heel goed hebben.

Dat soort wereldvreemde politiek moet stoppen. Een gewone arbeider die zijn werk verliest, staat op straat. Maar politici krijgen afscheidsvergoedingen tot 467.616 euro. Als wij ziek zijn, vallen we terug op 60% van ons loon. Maar politici krijgen bij ziekte 100% van hun loon doorbetaald, vijf jaar lang. Onze hospitalisatieverzekering wordt elk jaar duurder. Maar parlementsleden krijgen de beste hospitalisatieverzekering die er bestaat, gratis en voor niks.

Wij moeten langer werken tot 67 jaar. Maar zelf kunnen politici nog altijd op 55 jaar op pensioen.

Dat zijn dan die politici die ons komen zeggen dat gratis niet bestaat. Wij moeten langer werken tot 67 jaar. Maar zelf kunnen politici nog altijd op 55 jaar op pensioen. Wij hebben de laagste pensioenen van heel West-Europa. Maar parlementsleden krijgen een pensioen van 5.600 euro bruto.

De PVDA moet in het parlement. Om een andere politiek mogelijk te maken. Om korte metten te maken met de privileges van politici. Om eindelijk te zorgen dat de mensen op de eerste plaats komen.

Eerst de mensen, en niet het profijt.

Wij hebben volksvertegenwoordigers nodig die het volk dienen, in plaats van zichzelf te bedienen. Volksvertegenwoordigers zoals Marco Van Hees en Raoul Hedebouw. Wij hebben volksvertegenwoordigers nodig, ook vanuit Vlaanderen. En het goede nieuws is: met jullie hulp gaat ons dat ook lukken!

Wij hebben volksvertegenwoordigers nodig die het volk dienen.

Vrienden, kameraden,

Wij zijn dé locomotief op links.

Steeds meer mensen kunnen hun ziekenhuisfacturen niet betalen. Eén op acht mensen stelt medische zorgen uit door financiële moeilijkheden. Daarom willen wij een sociale groepspraktijk in elke wijk, met dokters, verpleegkundigen en psychologen. Daarom willen wij kwaliteitsvolle zorg op mensenmaat, zonder remgeld. Dat is onze eis.

Wij spreken daar niet alleen over. Wij doen dat ook. Al 40 jaar in de groepspraktijken van Geneeskunde Voor Het Volk. Ik kan maar niet begrijpen dat een partij als Groen zich zo hard verzet tegen de gratis eerstelijnszorg. Hoe beter de eerste lijn, hoe meer mensen kunnen worden bereikt, en hoe meer je trouwens ook kan besparen op de tweede lijn. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die wél beseffen dat dat een uitstekend idee is, en zorgen wij voor de locomotieffunctie op links.

Gratis geneeskunde? Rechtvaardige belastingen? Hogere pensioenen? Het zijn allemaal zaken die we met de PVDA op de agenda hebben gezet.

Dat is ook zo in het debat over rechtvaardige belastingen. Wanneer hebben wij de miljonairstaks gelanceerd? Wanneer hebben wij een vermogenskadaster voorgesteld? Meer dan tien jaar geleden beste vrienden.

Nu spreken steeds meer partijen erover. Locomotief op links. En dat is nodig als we het slapend kapitaal willen activeren aan de top van de samenleving.

Locomotief op links. In het pensioendebat. Absoluut. Wij willen 1.500 euro netto voor iedereen. Ook voor zelfstandigen. Twee jaar geleden waren wij de enigen om te pleiten voor 1.500 euro pensioen. Vandaag zegt iedereen dat, van N-VA en Open VLD tot de sp.a.

Ik herinner mij nog levendig de regering Di Rupo, mét de socialisten. Toen beloofden ze ook om ons pensioen te redden, maar ze hebben de leeftijd voor brugpensioen opgetrokken, het vervroegd pensioen moeilijker gemaakt en de gelijkgestelde periodes afgebouwd.

Als wij in de peilingen door de kiesdrempel breken, dan is dat niet door Peter Mertens. Maar door jullie.

Als wij vandaag de laagste pensioenen hebben van West-Europa, 600 euro minder per maand dan in Nederland, dan is dat de schuld van álle partijen die de voorbije 15 jaar aan de macht zijn geweest, van Open Vld, over CD&V en Sp.a tot en met de N-VA.

Gratis geneeskunde? Rechtvaardige belastingen? Hogere pensioenen? Het zijn allemaal zaken die we met de PVDA op de agenda hebben gezet. Daarom is de PVDA nodig. Om die stem in het parlement te brengen. Jouw stem.

Niet met beloftes voor de verkiezingen. Ook nadien. Geen woorden, maar daden.

Beste vrienden en kameraden,

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Er zit een ongelooflijke dynamiek in deze campagne. Ik krijg heel veel
positieve reacties, uit de hele provincie. En dat is dankzij jullie. Dankzij al onze kandidaten. Onze leden en militanten. Onze fenomenaal sociale campagnevrijwilligers. Jullie zijn het hart van onze campagne. Als wij in de peilingen door de kiesdrempel breken, dan is dat niet door Peter Mertens. Maar door jullie. Maar we moeten niet alleen in de peilingen door die ondemocratische kiesdrempel breken. We moeten op zondag 26 mei door de kiesdrempel breken.

Wij hebben een veel groter kapitaal. Mensen.

En dus staan we voor een van onze grootste uitdagingen van de laatste decennia.

Wij hebben nog veertien dagen om de klus te klaren. Veertien dagen die zullen beslissen of de PVDA doorbreekt in het parlement. Veertien dagen die zullen beslissen of er een locomotief op links zal zijn ook in dat parlement. De andere partijen zullen in deze twee laatste weken miljoenen euro’s besteden aan advertenties, aan folders, aan ads en posts op facebook, youtube en instagram. Ze hebben het grote geld achter zich. Ze zullen ook elke dag op de media te zien zijn.

Wij hebben een veel groter kapitaal. Mensen. Jawel mensen! Wij hebben nu al meer dan 4.000 campagne-vrijwilligers alleen al in de provincie Antwerpen.

Dat is fantastisch.

Ja beste vrienden, we zijn er bijna. Maar we zijn er nog niet helemaal. Elke stem zal tellen. Echt elke stem. Dus moeten we nu nog een tandje bijsteken. Echt.

Doe mee!

Hang een immobord uit – maak de PVDA nog bekender.

Geef je op als vrijwilliger – wij gaan elke dag de straat op.

En vooral: vraag iedereen op de man af of wij op hun stem kunnen rekenen.

Niet vrijblijvend, maar met inzet.

Doe mee!

Dit is ons moment

Stem de PVDA in het parlement.

Ons land heeft dat nodig.


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Fred Van Molhem
    heeft gereageerd 2019-05-23 17:24:34 +0200
    Ja een mens spreekt niet graag over geld, maar wat men met mij uithaalt gek, gewoon te gek. Als slager (beenhouwer) gewerkt. Dat is dus geen simpel jobke dat je tot jouw 80 ste. volhoud. Er is zelfs een tekort aan slagers. Bijna niemand wilt zo nog werken. Wel van mijn 15 tot nu gewerkt en hard gewerkt. nooit gestempeld en wat gaat men mij geven in 2020: een pensioen van 842 euro. Een schande.
  • Koen Vanoosthuyse
    heeft gereageerd 2019-05-18 20:17:14 +0200
    Op naar een wereld waar de KLEINE MAN (en vrouw) CENTRAAL staat!

Volg de PVDA op de voet