“Wel voor grote bedrijven, niet voor gewone mensen”. PVDA eist wijziging KB over uitstel afbetaling hypotheken

*

Wie in coronatijden hoopte op uitstel van de afbetalingen van zijn woning, is volledig overgeleverd aan de willekeur van zijn bank. In het KB dat Minister van Financiën De Croo (OpenVLD) daarover vandaag voorstelt in het parlement, staat dat elke bank vrij is om te beslissen het betalingsuitstel al dan niet toe te kennen. “Een slag in het gezicht van al wie het moeilijk heeft om rond te komen tijdens de coronacrisis”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Steven De Vuyst.

Eind maart sloot minister De Croo een akkoord met de banken. De banken kregen van de overheid een staatswaarborg van 50 miljard euro op hun leningen aan ondernemingen. In ruil zouden zij uitstel van afbetaling toekennen voor leningen van ondernemingen én voor hypotheken. De staatswaarborg en het betalingsuitstel voor ondernemingen zijn aan elkaar gekoppeld: een bank die het betalingsuitstel niet respecteert, krijgt ook geen staatswaarborg. Maar nu blijkt dat dat voor de afbetaling van hypotheken dus helemaal niet het geval is.

“Dit is echt ongehoord. De staatswaarborg was nu al een quasi blanco cheque van 50 miljard aan de banken en grote bedrijven. De enige zeer bescheiden voorwaarde was dat de banken hun eigen akkoord met de minister zouden respecteren. Dat ze de mensen dus uitstel zouden geven om hun huis af te betalen. En nu laat de minister dat ook nog vallen”, zegt Steven De Vuyst, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA. “In het KB staat dat elke bank vrij is om zelf te kiezen of ze het betalingsuitstel toekent. Lees: de mensen mogen het eens vriendelijk vragen en als de bank geen zin heeft, is het njet. Maar diezelfde bank kan wel blijven profiteren van de staatswaarborg. Schandalig.”

Minister De Croo komt het KB deze namiddag voorstellen in de coronacommissie in het parlement. “Wij zullen straks eisen dat de minister het KB wijzigt zodat banken die geen betalingsuitstel voor hypotheken geven, ook geen recht hebben op de staatswaarborg. Dat lijkt ons evident, want het staat in zijn eigen akkoord. Het water staat de mensen aan de lippen, zij hebben dat betalingsuitstel nodig. Als de banken dat niet toekennen, mogen ze ook niet kunnen rekenen op steunmaatregelen zoals de staatswaarborg”, besluit de PVDA-volksvertegenwoordiger.

De coronacommissie over het KB in verband met betalingsuitstel voor hypothecaire kredieten vergadert deze namiddag om 15u in de Kamer.

 


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig