Abortus: vrouwenrechten zijn geen pasmunt voor ministerposten

Sofie Merckx (federaal parlementslid voor de PVDA) en Françoise De Smet (Brussels parlementslid voor de PVDA) nemen deel aan een actie voor het Justiepaleis, enkele dagen voor de stemming over abortus had moeten plaatsvinden. (Foto: Solidair)

Met ongeloof neemt PVDA acte van de manier waarop drie partijvoorzitters onderhandelen met vrouwenrechten en op ondemocratische wijze het parlement buitenspel zetten. De PVDA blijft opkomen voor het recht van vrouwen om te beschikken over hun eigen lichaam.

Op donderdag 2 juli stond het wetsvoorstel dat abortus volledig uit het strafrecht moet halen eindelijk op de agenda van het federale parlement om gestemd te worden. “Het wetsvoorstel, waar een ruime meerderheid voor is, had al een lange weg afgelegd van discussies in de commissie en hoorzittingen met experten. Het voorstel werd al twee keer naar de raad van State gestuurd om de definitieve stemming uit te stellen, maar nu donderdag zou de finale stemming eindelijk gebeuren”, vertelt Sofie Merckx, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA.

De CD&V en cdH zetten druk op de liberale onderhandelingspartners om de stemming uit te stellen. Toen Georges-Louis Bouchez (MR) ‘s ochtends zijn partijleden fiat gaf om individueel te stemmen, dreigde Joachim Coens (CD&V) de stekker uit de regeringsonderhandelingen te trekken. Tijdens de parlementaire zitting toverden de christendemocraten uiteindelijk nog een truc uit hun hoed om de stemming tegen te gaan. Het wetsvoorstel werd voor de derde keer doorverwezen naar de Raad van State. Om dit voor mekaar te krijgen, moesten ze een alliantie sluiten met N-VA én Vlaams Belang.

Alsof dit gemanoeuvreer nog niet ondemocratisch genoeg is, beslisten de drie regeringsonderhandelaars, Coens, Bouchez en Egbert Lachaert (Open VLD) om in functie van de regeringsonderhandelingen de stemming van het wetsvoorstel helemaal van de parlementaire agenda te halen en in de regeringsonderhandelingen op te nemen. “Het is een schande dat een wetsvoorstel waarvoor een meerderheid bestaat in het parlement en brede steun bij de vrouwenorganisaties en de bevolking op die manier dient als pasmunt voor ministerposten”, zegt Sofie Merckx. “Dat is particratie ten top en geen democratie.”

“Voor PVDA kan zulke onderhandeling ten koste van vrouwen in nood niet door de beugel” besluit Merckx. “Wij blijven hameren op een urgente behandeling van dit wetsvoorstel en zullen blijven strijden voor het recht van vrouwen om te beschikken over hun eigen lichaam.”

Volg de PVDA op de voet