Foto Solidair, Bruno Bauwens

PVDA-voorzitter Peter Mertens: “De regering moet deze beslissing nu uitvoeren en het geld ter beschikking stellen van de zorgsector.”

Zonet besliste de Kamer met een grote meerderheid om de voorlopige begroting goed te keuren, inclusief het PVDA-amendement. Peter Mertens reageert tevreden: “Met deze beslissing staat het noodfonds van 67 miljoen euro voor de zorgsector definitief ingeschreven in de begroting van de volgende twee maanden. We hebben dit amendement al eens voorgelegd. In juli van dit jaar. Toen werd het verworpen. Nu wordt het goedgekeurd, en dat is in de eerste plaats te danken aan de sociale acties in de zorgsector zelf die de druk hebben opgevoerd.”

Een uur voor de stemming organiseerde de linkse partij nog een protestactie voor de deuren van het parlement. Mensen uit het werkveld getuigden over hun ervaringen. 

“De noden blijven enorm”, verklaart Peter Mertens. “Het gaat om mensen die met mensen werken, in de zorgsector. Zij trekken aan de alarmbel van de maatschappij. Onmogelijke uurroosters, te veel onzekerheden, te veel interimwerk, geen twee weken verlof na elkaar, veel te weinig personeel, opgewerkt zijn, opgebrand zijn. De mensen in de zorg verdienen respect, dáár gaat de discussie over.”

De PVDA voert ook de druk op de regering op. Die wil volgens Mertens het amendement omzeilen: “De voorbije zes dagen haalt de minderheidsregering álles uit de kast om die 67 miljoen euro niet toe te kennen aan een sector in nood. De minderheidsregering moet deze beslissing nu respecteren en uitvoeren. Dat zegt ook de grondwet. Punt.” 

Mertens veegt ook de andere argumenten van de regering van tafel. “Dat de regering in lopende zaken is, houdt ze niet tegen om noodmaatregelen uit te voeren. In 2011 heeft een regering in lopende zaken de oorlog met Libië verklaard. Dat kon toen wel. En nu zou 67 miljoen euro voor de zorgsector niet kunnen. Men moet een beetje ernstig blijven.”

https://www.youtube.com/watch?v=E_3PvSWd1Ck