Belastingvoordelen en subsidies GSK gaan rechtstreeks in de zakken van aandeelhouders

.

Op vijf jaar tijd keerde farma-multinational GSK wereldwijd bijna 25 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. En dat na een gecumuleerde winst na belasting van bijna 22 miljard euro. “Tussen 2014 en 2018 keerde GSK elk jaar veel meer dividend uit dan het winst maakte. Behalve in 2015, toen de winst buitengewoon hoog lag”, zegt Tom De Meester, woordvoerder van de PVDA.

Lees hier het volledige dossier

De cijfers zeggen veel over wat er gebeurd is met de overheidssteun die de farma-multinational kreeg. “GSK wist in tien jaar tijd 4,2 miljard euro af te trekken van zijn fiscale boekwaarde”, haat Tom De Meester verder. “Daarnaast ontving GSK 85 miljoen euro aan subsidies van het Waals Gewest. Op een winst van meer dan 500 miljoen in 2018 betaalde GSK 0,1% belasting. Nu zien we wat ze met al die overheidshulp doen: die verdwijnt gewoon rechtstreeks in de zakken van de toch al superrijke aandeelhouders. Dat is onaanvaardbaar.”

De PVDA-woordvoerder ziet daarin ook het falen van het economisch beleid van het Waalse Gewest: “Waals minister van Economie Borsus (MR) beweert dat de lage belasting van de multinationals en de subsidies gerechtvaardigd is, omdat de bedrijven investeren en jobs creëren. Dat klopt niet. GSK bewijst dat. Na al die steun komen toch bijna duizend gezinnen op straat te staan. GSK geeft dat overheidsgeld gewoon door aan zijn rijke aandeelhouders.”

Daarom vraagt de PVDA om een einde te maken aan de fiscale steun aan multinationals. Die is niet efficiënt. Daarnaast wil de linkse partij een verbod op ontslagen bij bedrijven die winst maken. De PVDA diende een wetsvoorstel in die zin in.