Besparen op kinderbijslag, terwijl de energieprijzen stijgen: Jambon toont geen veerkracht, maar onmacht

Foto: Stefaan Van Parys

De linkse oppositiepartij PVDA reageert scherp op de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon. “Deze regering kiest er opnieuw voor om de factuur door te schuiven naar de gewone werkende gezinnen. Er wordt bespaard op de kinderbijslag en er komt geen enkele oplossing voor de torenhoge energiefacturen. Ondertussen wordt de subsidiekraan naar het grootbedrijf wel open gezet”, zegt PVDA-fractieleider Jos D’Haese. “De Vlaamse regering rijdt gewoon voor VOKA. Voor gewone gezinnen blinkt deze regering niet uit in veerkracht, maar in onmacht. Waar blijven de broodnodige investeringen in het verlagen van de energieprijzen, betaalbaar wonen of armoedebeleid?”

“Terwijl het leven steeds duurder wordt, kiest de regering Jambon ervoor om opnieuw een factuur naar de gewone werkende mensen door te sturen. De besparingen op de kinderbijslag zullen een rechtstreekse impact hebben op de Vlaamse gezinnen, en dat terwijl 1 op 7 Vlaamse kinderen nu al in armoede leeft. Ondertussen gaan er wel honderden miljoenen euro via het relanceplan naar het grootbedrijf”, zegt D’Haese. “Volgens de Vlaamse regering zijn de besparingen op de kinderbijslag geen probleem omdat “de levensduurte minder snel stijgt dan verwacht”. Als ik dat hoor, vraag ik me af in welke wereld deze regering leeft. Want in de echte wereld houden steeds meer mensen op het einde van hun loon nog een stukje maand over.”

“Het is duidelijk waar de prioriteiten van deze regering liggen. Voor de stijgende energieprijzen van de werkende mensen onderneemt de regering geen actie, maar ze heeft wel 140 miljoen euro op overschot om de energiefactuur van de grote bedrijven te verlagen”, gaat D’Haese verder. “Het wordt tijd dat de wildgroei aan heffingen en taksen uit de stroomfactuur wordt gehaald om onze energie terug betaalbaar te maken.”

“Van de drama’s in de woonzorgcentra, het gebrek aan daadkracht om de volksgezondheid te beschermen tijdens de pandemie, tot het fiasco van de zonnepanelen, de PFOS-affaire of het busvervoer voor leerlingen in het bijzonder onderwijs: deze regering blinkt keer op keer uit, niet in veerkracht, maar in onmacht”, zegt D’Haese. 

“Met deze Septemberverklaring gaat de Vlaamse regering op hetzelfde elan verder”, zegt D’Haese.  “In zowat alle cruciale dossiers rijdt deze regering een brokkenparcours terwijl ze VOKA en co op hun wenken bedient. Waar blijven de broodnodige investeringen? De energieprijzen moeten dringend omlaag, er staan 150.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning en we wachten nog altijd op een daadkrachtig armoedebeleid. Daar liggen de echte uitdagingen, maar daar was in de Septemberverklaring niets over te horen.”