We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Big Pharma overweegt forse prijsstijging: straks 150 euro per vaccin?

Grote farmaceutische bedrijven willen op korte termijn de prijs voor Covid-19-vaccins de hoogte injagen. Dat blijkt uit interne verslagen van vergaderingen van topmanagers met aandeelhouders en investeerders.

zaterdag 17 april 2021

Big Pharma overweegt forse prijsstijging: straks 150 euro per vaccin?

Bekijk hier ons volledige dossier

Pfizer-topman Frank D’Amelio beloofde op de voorstelling van de kwartaalresultaten van zijn bedrijf in besloten kring aan investeerders en aan zakenbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley, stevige prijsstijgingen. Hij verwees naar “normale” vaccinprijzen van 150 tot 175 dollar (128 tot 148 euro) per dosis. (Zie p. 19 in de notulen in de link)

“Dit zal een ware hold-up op onze sociale zekerheid tot gevolg hebben”, zegt Marc Botenga, Europees volksvertegenwoordiger voor de PVDA. “Eerst werden onderzoek en ontwikkeling grotendeels met openbare fondsen betaald, vervolgens namen de overheden het investeringsrisico en het financieel risico op zich in geval van verborgen gebreken en nu gaat de farma-business de sociale zekerheid pluimen. Zo betalen we vier keer voor het vaccin. Die ‘normale’ prijzen garanderen voor de farmaceutische bedrijven gewoon monsterwinsten.” Botenga voert campagne om van het vaccin een publiek goed te maken.

In de Verenigde Staten verkoopt Pfizer het vaccin Prevnar13, tegen pneumokokken, aan meer dan 200 dollar. AstraZeneca rekent voor het Covid-vaccin al fors hogere prijzen aan in Zuid-Afrika, Brazilië, Bangladesh en Oeganda. De geplande prijsstijgingen maken duidelijk waarom Big Pharma het patent weigert op te heffen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er na de eerste dosissen meerdere rappels nodig zijn.

De organisatie Health Gap verwijst naar schattingen die de reële productiekosten voor het Pfizer-vaccin ramen op zo’n 2 à 3 dollar per dosis. Dat was ook de schatting van onderzoek uitgevoerd door De Correspondent.

Johnson & Johnson en AstraZeneca beloofden hun vaccin tegen kostprijs te verkopen, maar alleen “zolang de pandemie duurt”. Daar blijkt nu een strategie achter te zitten. De bedrijven kregen van de Europese Commissie de vrijheid om zélf het einde van de pandemie af te kondigen en daarna de prijs op te drijven. De bedrijven verwachten naar eigen zeggen dan ook weinig tegenstand vanuit de regeringen.

“Het enige wat hen er tot nu van weerhield de prijzen op te drijven, is de druk van de publieke opinie”, merkt Marc Botenga op. “Laten we die druk nu opvoeren. We moeten het patent opheffen, want als we het vaccin in hun handen laten, betalen we ons straks blauw.”

Onder de slogan Geen winst op de pandemie” loopt momenteel een Europees Burgerinitiatief. Dat verzamelde al bijna 150.000 handtekeningen. Het initiatief wil de Europese Commissie verplichten het Covid-19-vaccin uit de handen van de farmaceutische multinationals te halen. De Burgercoalitie wil dat een vaccin beschikbaar en toegankelijk is voor iedereen en eist ook volledige transparantie en publieke controle. Het initiatief wordt gedragen door vakbonden, sociale bewegingen, ngo's en activisten in tien landen. Ook de PVDA steunt dit Europese burgerinitiatief ten volle.