We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Borstkankermedicijn Femara nog steeds onbeschikbaar: PVDA eist duidelijkheid tijdens hoorzitting met farma-industrie

Volgens PVDA is het borstkankermedicijn Femara ook vandaag nog moeilijk beschikbaar. Minister De Block weerlegde een maand geleden nochtans dat er nog een tekort zou zijn: “Dat probleem is opgelost,” klonk het laconiek. De PVDA eist dat minister De Block eindelijk optreedt om de levering van Femara te garanderen. Deze namiddag vindt in de Kamer een nieuwe reeks hoorzittingen plaats, waar de linkse partij de farma-industrie zal ondervragen over dit probleem dat nu al sinds de zomer aansleept.

dinsdag 1 oktober 2019

Borstkankermedicijn Femara nog steeds onbeschikbaar: PVDA eist duidelijkheid tijdens hoorzitting met farma-industrie

Borstkankerpatiënten die zich bij hun apotheek aanmelden voor een doosje Femara keren nog steeds van een kale reis terug: het noodzakelijke kankergeneesmiddel blijft tot op vandaag erg moeilijk beschikbaar. “Patiënten getuigen dat ze nog altijd tot soms twee weken moeten wachten op hun doosje Femara. Apothekers die een bestelling plaatsen, krijgen van sommige leveranciers de boodschap dat de leverdatum onbekend is”, aldus PVDA-kamerlid en huisarts Sofie Merckx. “Dat brengt ons tot hallucinante situaties op het terrein. Zo leggen borstklinieken een voorraad strips aan van patiënten die hun medicatie stopgezet hebben, om die vervolgens te verdelen onder vrouwen die zonder zitten.”

Na de onthullingen van PVDA begin september gaf producent Novartis toe dat er wel degelijk een productieprobleem was. Het probleem zou echter binnen de 48 uur opgelost zijn. Ook Minister De Block reageerde laconiek dat het probleem volledig van de baan was. “Maar zelfs een maand later is dat nog steeds niet het geval”, reageert Sofie Merckx. “De problemen slepen nu al sinds begin deze zomer aan. Drie maanden lang zijn we getuige van een rondje zwartepieten tussen producent en verdeler, waarbij de patiënt in de kou blijft staan. Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. Wij eisen dat de minister onmiddellijk optreedt om het probleem op te lossen, desnoods met juridische stappen, wat kan op basis van de Wet op de Geneesmiddelen van 1964.”

Deze namiddag vindt in de Kamer het derde luik van hoorzittingen plaats over de geneesmiddelentekorten, waarbij onder andere vertegenwoordigers van de farma-industrie gehoord worden. “Tot op vandaag hebben we nog altijd geen afdoende verklaring voor het probleem. Hoe kan het bijvoorbeeld dat een zelfde doosje Femara van Novartis in Nederland 40 euro duurder is, en daar wél vlot beschikbaar is? En, omgekeerd, dat de generische variant van Sandoz, een afdeling van Novartis, in ons land wél beschikbaar is, zij het tegen een hogere prijs dan in Nederland? Dit vergroot alleen maar het vermoeden dat er winstbelangen achter deze stockbreuken zitten”, besluit Sofie Merckx.