Coca-Cola: onaanvaardbaar dat men jobs bedreigt als men 87 miljoen euro fiscale cadeaus krijgt

Foto Kerry Lannert / Flickr

Woensdag 23 januari kondigde Coca-Cola aan dat het in 2020 zijn distributiecentra in Hasselt en Heppignies wil sluiten. 132 jobs zijn bedreigd. Onaanvaardbaar, vindt de PVDA. De studiedienst van de linkse partij stelde vast dat Coca-Cola zijn aandeelhouders rijkelijk bedient. Bovendien blijkt de Belgische staat erg vrijgevig voor de frisdrankgigant …

In 2017 kreeg Coca-Cola België een cadeau van 86.956.976 euro op zijn vennootschapsbelasting (bladzijde 28 van de jaarrekening) en deelde het 65 miljoen euro aan dividenden uit (zelfs 267 miljoen in 2016). (zie bladzijde 8)

“Dat een multinational als Coca-Cola jobs vernietigt, terwijl hij zoveel winst maakt, zoveel dividenden uitdeelt en 87 miljoen euro fiscale cadeaus krijgt, is onaanvaardbaar”, hekelt Kim De Witte, voorzitter van PVDA Limburg. “Er moet een verbod komen op ontslagen bij bedrijven die zulke winsten maken.”

Het is trouwens niet de eerste keer dat Coca-Cola in ons land jobs vernietigt. In 2015 werd aangekondigd dat 122 jobs weg moesten bij de vestiging in Zwijnaarde. Het bedrijf had het jaar daarvoor nog 38 miljoen euro belastingvermindering gekregen, precies om jobs te creëren.


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

We hebben jouw steun nodig