Corona-uitbraak bij NMBS in La Louvière: de minister moet reageren om reizigers en werknemers te beschermen

Foto emmapatsie, Flickr

Bijna 3 van de 10 spoorwegarbeiders testen positief op het coronavirus. Dit is het resultaat van een test die afgelopen zaterdag 24 oktober in La Louvière is uitgevoerd bij 44 treinbegeleiders en bestuurders.

"De resultaten zijn zeer verontrustend, temeer daar het gaat om werknemers die regelmatig in contact staan met een groot aantal mensen", zegt Sofie Merckx, federaal parlementslid voor de PVDA en arts. "Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet moet de nodige middelen vrijmaken en ervoor zorgen dat alle maatregelen worden genomen om reizigers en werknemers te beschermen."

Het PVDA-parlementslid vervolgt: "Na 4 positieve gevallen vorige week bij treinbegeleiders in La Louvière, heeft Geneeskunde voor het Volk op verzoek van de werknemers personeelsleden getest. Van de 44 spoorwegarbeiders die we zaterdag testten, waren er 12 positief. Meer dan één op vier! Minstens een derde van hen vertoont geen symptomen."

De volksvertegenwoordiger van de linkse partij vindt dat dit resultaat de regering en de NMBS-directie moet aansporen om te reageren. "Wij vragen dat het niet testen van asymptomatische patiënten niet zou gelden voor het personeel van de NMBS. Zodra een broeihaard op de Belgische spoorwegen is bevestigd, telt elk uur om besmetting van collega's en reizigers te voorkomen. Het is absoluut noodzakelijk om de gehele werkplek te testen en het betrokken personeel te isoleren."
Het personeel van het openbaar vervoer is bijzonder kwetsbaar. Ze werken in slecht verluchte ruimtes en komen in contact met duizenden reizigers. Voor de gezondheid en de veiligheid van reizigers en werknemers zijn strengere testmaatregelen en contactonderzoek nodig.

"We zijn echt bezorgd”, vervolgt de arts. “Een overheidsbedrijf als de NMBS moet het goede voorbeeld geven. Het moet een effectieve procedure van testen en contactopvolging toepassen. De spoorwegarbeiders die we hebben getest, wezen op laksheid van het management. Vorige week werden 4 gevallen ontdekt en de boodschap van het management aan de arbeiders was: 'Wacht, we komen er wel achter.'”

Geneeskunde voor het Volk vindt dat een onverantwoordelijke houding. "Als 12 van de 44 onderzochte gevallen positief zijn, hoeveel van de 30.000 spoorwegarbeiders van het land zijn dan positief? Hoe kan de veiligheid van de passagiers worden gewaarborgd als er niet direct wordt ingegrepen zodra een broeihaard wordt ontdekt? Minister Gilkinet moet onmiddellijk reageren", besluit Sofie Merckx.